Bestuurslid SP Leiden stapt over naar DENK

23

Bestuurslid Mustafa Kus van de SP Leiden stapt over naar de partij DENK van de afgesplitste PvdA Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Dat meldt de Leidenaar van Turkse afkomst via zijn Facebook-pagina. Hoewel Kus schrijft dat een minderhedenpartij niet zijn voorkeur heeft, sluit hij zich er nu toch bij aan: “Om het evenwicht in de Tweede Kamer te herstellen, tegen de PVV.”

Fractievoorzitter Julian van der Kraats van  de SP Leiden vindt het jammer dat Kus zich aansluit bij DENK. “Mustafa is een geweldige vent. Heb hem gevraagd er nog even over na te denken. En als we toch uit elkaar gaan dan zal dat als vrienden zijn. Ik zal hoe dan ook nog met hem spreken om te kijken welke lessen we hier uit kunnen trekken.”

Kus: “Een partij moet breed georiënteerd zijn en iedereen oprecht omarmen zowel de allochtoon als autochtoon, zowel de religieuzen als atheïsten, zowel de zieken, de ouderen en jongeren. Maar of zo’n partij nu bestaat daar heb ik mijn twijfels over. Hij vindt dat alle bestaande partijen een soortgelijke strategie kiezen als de PVV. “Ze zien dat de PVV het goed doet door haat en nijd te verkondigen en door tegen de moslims en de islam te schoppen. Ze gaan er in mee en schuiven zo hun eigen waarden aan de kant en doen en zeggen dingen die eigenlijk indruisen tegen hun eigen politieke visie en doelstelling. Dit is een heel negatieve ontwikkeling.”

denk_kus02Kus zag ook DENK in eerste instantie als een negatieve ontwikkeling, maar komt daar nu op terug: “Gezien de ontwikkelingen binnen de overige partijen kan DENK juist iets positiefs betekenen. Het kan evenwicht binnen het politieke stelsel creëren maar ook een tegenwicht van de PVV worden. Mits haar een eerlijke kans wordt geboden.”

Het SP-bestuurslid geeft DENK het voordeel van de twijfel en hoopt dat de partij zal kunnen uitgroeien tot een partij voor met meerwaarde voor de hele samenleving. Kus: “Want een partij voor alleen minderheden zal niet tot iets kunnen groeien waar iedereen zich thuis voelt. Het zal dan klein blijven en alleen in het klein kunnen denken. DENK goed na voordat je je stem uitbrengt.”

Kus is in Leiden naast bestuurslid van de SP ook bekend als oprichter van de Stichting Omalief, waar Turkse en andere islamitische jongeren zich inzetten tegen de vereenzaming van ouderen. Met dat initiatief won hij vorig jaar de Nederlandse Compassieprijs. Ook mocht hij aanschuiven op Paleis Noordeinde bij de jaarlijks georganiseerde Uitblinkerslunch van het Koninklijk Huis.

Delen

23 reacties

  • Gerard van der Veer op

   Je bedoelt: “Ik riep het altijd al zonder bewijs en nu doe ik het op Sleutelstad. Je moet die X niet vertrouwen. Het zijn allemaal Y”. Wat ziet u dingen toch goed.

  • Hoe kan je van een Maostische partij (zonder religie) naar een Islamitische partij switchen. wie heeft hij al die tijd in de maling genomen? Ons of zichzelf?

   • Piet Pekelharing op

    Hoe kan een Maoïstische partij zichzelf zo verloochenen om haar Republikeinse achtergrond uit haar grondbeginselen te schrappen?

 1. En je kunt nu mooi je volledige toelage zelf houden, dat zal er misschien ook mee te maken hebben.

  • Gerard van der Veer op

   De waarheid is dat dhr. Kus in stilte verliefd was op de dochter van SP-er X te Y. Om problemen te voorkomen heeft hij zich nu aangemeld bij DENK. Hier hoopt hij de ongepaste wond in zijn hart in stilte en met de tijd te kunnen laten genezen. Dhr. Kus is een gepassioneerd mens, dat heeft er zeker mee te maken.

 2. Frans Schroder op

  Weer zo een loozer die lid wordt van een partij die is tegen alles wat Nederlands is.
  Schande dat dit zo maar kan met gekozen stemmen ben geen SP fan maar daar is wel op gestemd.
  Dus als het de heer Kus niet meer zint bij de Sp zetel aan de partij terug geven.
  Maar dat zal er wel niet inzitten bij dit soort egotrippers.
  Zal ook wel tegen zwarte piet zijn zeker.

   • Frans Schroder op

    Richard hij zet zich niet in is gewoon zakken vuller laat die lekker voor Erdogan gaan werken

    • Gerard van der Veer op

     Wat een positiviteit als reactie op die lazzer boven u, chapeau! U heeft gelijk: laat dat fors betaalde lokaal bestuurslid zijn onverdiende centjes teruggeven voor besteding ten dienste van de gemeenschap, waarvoor u een reeks uitstekende suggesties doet!

 3. Chris de Waard
  Chris de Waard op

  Voor de goede orde: Mustafa Kus is bestuurslid van de SP Leiden. Hij is dus geen raadslid, krijgt dus niet een dergelijke vergoeding en heeft geen zetel om terug te geven.

  • Gerard van der Veer op

   Wat fijn dat Donald u als kwartiermaker naar Leiden gestuurd heeft ter bestrijding van dit kwaad! Wel jammer dat hij in u een niet-Leidse gekozen heeft, maar u zal niet de enige verkenner zijn, er zullen toch ook echte Leidenaren tussen zitten. Anders werd het toch best een beetje eng.

 4. Krijn Schoonderwoerd op

  Hopelijk weten we na 15 maart 2017 niet meer wat denk betekent. Een waardeloze partij die niets toevoegt en in Turkije beter op hun plaats zijn. Denk, opzouten en begin in Turkije jullie partij!

 5. Ferry Rigault op

  Gezien de
  toon van veel reacties zou ik me ook aansluiten bij Denk. Maar de overgang van Kus blijkt toch niet door te gaan

 6. Heel goed mogelijk dat Turken die politiek actief zijn door de lange arm van Ankara onder druk gezet worden om lid van DENK te worden, omdat ze anders beticht worden lid te zijn van Erdogan onwelgevallige groeperingen. Dit geldt voor alle Turkse politiek actieven en in het bijzonder voor hen die lid zijn van een linkse partij. Het is ook goed mogelijk dat Kus de lijn van Erdogan ondersteunt en dat er daarom geen plek voor hem is in het bestuur van de SP. Dat past ook goed bij zijn overweging lid van de Turkse PVV te worden. Bij Kus kunnen beide overwegingen een rol spelen omdat hij heen en weer gaat in zijn beslissingen. De heer Kus is een man met het hart op de goede plaats, maar hij heeft zijn emoties niet in bedwang, hetgeen al vaker bij hem gespeeld heeft. Het lijkt wel alsof hij in paniek is gezien zijn tegenstrijdige keuzes. Voor Ome Koos komt het allemaal verwarrend over en zo reageer ik ook.

 7. Welk besluit deze meneer ook maakt moet hij zelf doen. wel vond ik de tekst hieronder typerend.

  Kus zag ook DENK in eerste instantie als een negatieve ontwikkeling, maar komt daar nu op terug: “Gezien de ontwikkelingen binnen de overige partijen kan DENK juist iets positiefs betekenen. Het kan evenwicht binnen het politieke stelsel creëren maar ook een tegenwicht van de PVV worden. Mits haar een eerlijke kans wordt geboden.”

  Ze willen een eerlijke kans geboden krijgen om tegenwicht te bieden tegen de PVV. Welke eerlijke kans krijgt de PVV dan? Daarnaast zegt Kus dat een partij iedereen moet omarmen. Waarom voert Denk dan de denkwijze van Erdogan uit dus onderdruk en afslachten want iedereen omarmen is dus ook Gulan mensen.

  Dus laat denk eerst zelf maar eens nadenken.

  Ja hij heeft wel gelijk dat er verkiezingen aankomen en dat veel partijen de PVV strategie volgen, maar dat doen ze steeds en met een proces van Wilders in de maak komt dit allemaal goed uit.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline