Groen licht voor renovatie en uitbreiding Lakenhal

8

Pas aanstaande dinsdag beslist de gemeenteraad officieel over de 3,2 miljoen euro extra die nodig is voor de renovatie en de uitbreiding van Stedelijk Museum de Lakenhal. Gisteravond boog de raadscommissie zich echter al inhoudelijk over de fors duurder uitvallende verbouwing. Een ruime meerderheid stemt, vaak morrend, in met het voorstel van cultuurwethouder Strijk om het extra geld beschikbaar te stellen.

Chris de waard sprak na de vergadering met Lakenhal-directeur Meta Knol, verschillende raadsleden en met wethouder Strijk van cultuur.

Alleen de SP wil vooralsnog geen cent extra beschikbaar stellen en ook de PvdA is tegen, maar laat de deur voor een voorstem nog op een kier staan. Dan moet er wel en ‘second opinion’ komen voor de kosten en daar voelt bijna niemand voor.

Delen

8 reacties

 1. Zo de eerste 40% van de geplande kostenoverschrijding is binnengehaald. Nu nog de overige 60% gedurende de bouw erbij lullen.

 2. Gerrit de Vink op

  Geldt toch dadelijk ook voor Lorentz, ondergrondse garages… Geen probleem, betaald parkeren en de BSGR incasseert de rest wel. Voor ons aller welzijn.

 3. Komen nog wel een paar miljoentjes bij. Blijkt het verplaatsen van de Joristrap toch opeens 10x zo duur ofzo.

  De Lorentz is een particulier project. Dat kost de gemeente geen geld. De bouw van de garage op de Lammermarkt lijkt voorspoedig en op schema te verlopen.

 4. albert simonis op

  Waarom wil niemand behalve de PvdA een second opinion? Voordat je ja zegt tegen zo’n post aan meerkosten (niet: meer werk) wil je toch wel weten of we dan enige zekerheid hebben over waar het uiteindelijk op uit gaat draaien? De bouwmarkt is enorm in beweging en de mogelijkheden om de aannemer in het gareel te houden als er eenmaal een contract is getekend, zijn zeer beperkt, dus een goede risico-analyse met bijbehorende begroting lijkt me een minimale eis om überhaupt te kunnen overwegen om het project door te zetten.

 5. ‘De cost gaet voor de baet uyt’, zeiden de VOC-ers vier eeuwen gelden. En zo is het, zegt Ome Koos nu. ‘De Parel van Leiden’ gaat onze stad op de kaart zetten als nooit tevoren, met alle toeristische gevolgen van dien. Als ik geld had stopte ik het zo in dit project, maar Ome Koos is slachtoffer van de PvdA/VVD -terreur m.b.t. het eigen risico. En nu willen Sam en Rut nog vier jaar verder om de gewone man uit te melken ten gunste van de rijken. Ammenooitniet dus, tenminste als het aan Ome Koos ligt, die ook niets van de blonde kuifmaniak moet hebben.

  • Maarten de Spek op

   Rutte en Zwammie nog vier jaar verder? Ha, ha ,never nooit. Rutte de Derde komt er wel, want onze aalgladde belofte brekende neoliberale debater lult wel weer een nieuw Haags’ griezelkabinet met wie weet ministers Pechtold, Buma en Zijlstra bij elkaar. Stephen Kings’ horrorfilms zijn hiermee vergeleken ontspannend kijkvermaak.
   Echter boven Rutte’s bedrijfslijder/leider Zwammie, maar ook boven zijn wanhopige salon kameraden in Leiden, vormen zich steeds grotere donderwolken. Aan Het Laatste Oordeel zullen zij niet meer ontkomen.
   Hopelijk dat de (leidse) subsidiehaters toch aan het kortste eind trekken en onze museum juweeltjes als de Laak die uitstraling krijgen die zij verdienen. Op de eerste plaats voor de cultuurgevoelige Leienaren zelf, daarna voor de rest van de wereldbevolking.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline