VVD roept burgemeester op matje wegens nepwapens op 3 oktoberkermis

11

Ondanks meerdere oproepen vanuit de Leidse politiek, zijn er toch nepvuurwapens in omloop gebracht via de 3 oktoberkermis. Verschillende partijen, de VVD Leiden voorop, dringen er al langer op aan dergelijke namaakpistolen te verbieden. Zo’n verbod was ook toegezegd door burgemeester Lenferink. Hij kan daarom aanstaande donderdagavond een aantal kritische vragen van de VVD-fractie verwachten in de vergadering van de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid.

agent-met-vest-en-portofoonOmdat nepwapens niet verboden zijn voor heel jonge kinderen is het lastig om het in de algemene plaatselijke verordening (APV) te regelen, maar een afspraak tussen kermisexploitanten en de 3 October Vereeniging kan wel. Vanaf 2017 wordt in de pachtovereenkomst met de kermisexploitanten ook opgenomen dat nepwapens niet welkom zijn op de kermis in Leiden. Dit jaar had de vereniging de kermisexploitanten ook al per brief gevraagd om dergelijk ‘speelgoed’ niet mee te nemen naar Leiden. Blijkbaar had niet iedereen die brief goed gelezen.

Sleutelstad 3 Oktoberradio 2016
Op 1 en 3 oktober doet Sleutelstad net als elk jaar uitgebreid verslag van alle activiteiten rond de viering en de herdenking van Leidens Ontzet. Luisteren dus: naar Sleutelstad 3 Oktoberradio 2016!

Sleutelstad 3 Oktoberradio wordt mogelijk gemaakt door:
Centrum Management Leiden, Zirkzee Dakwerk, Bunnig & Partners Accountants + Adviseurs, Zorgtalent, Drukkerij de Bink, De Leeuw makelaardij, verzekeringen en hypotheken, Griffioen Precious Presents, HBK Belastingadviseurs & accountants, Zirkzee Wonen en Slapen, Vrouwfit, Kapsones Kappers, Concept Store Eduard Leiden, Du Prie, Schildersbedrijf Labrujère, Het Leidsch Parkethuis, Hoppezak, Beklederij van der Werf, Du Prie bouw & ontwikkeling, Profile van Polanen, Trend Amusement, Leiden Marketing, Lakenhal, Cultuurfonds, Weprint.nl Leiderdorp, Freek van Os.

Delen

11 reacties

 1. Maatregel lijkt me simpel. Exploitanten die zich niet aan de afspraken houden zijn volgend jaar uitgesloten van deelname. Er zijn genoeg gegadigden die hun plek willen opvullen.

 2. Michiel Veldhoven

  Tijd voor een herziening van het Europees speelgoedbesluit uit 2009. In de nederlandse wet wapens en munitie zijn levensechte replica’s verboden, maar de europese wetgeving staat daar boven. Volgens de europese speelgoedwet is het speelgoed, dus onder bepaalde onstandigheden legaal (maar dus absoluut niet in het openbaar).

 3. Flauwekul,het in bezit hebben van nepvuurwapens is als bijzondere wet al decennia oud.
  De burgervader en de gemeenteraad moeten toch ook de wet kennen?
  De politie moet handhaven ook bijzondere wetten!

 4. Maarten de Spek op

  VVD Leiden, nepwapens voor de jeugd zijn natuurlijk niet gewenst. Daar hoor je mij niet over. Eens!
  Maar jullie moeten ook maar eens afreizen naar Den Haag, Ministerie van Defensie. Daar zit in een mooi mantelpakje VVD Minister Jeanine Hennis. Die schrikt er niet voor terug om met het NL militair-industriëel complex naar beurzen in Qatar en Saudi Arabië af te reizen om wapentuig te verkopen. Totale omzet 2 miljard euro per jaar. Om steden in landen als Yemen en Syrië plat te kunnen bombarderen. Mevr. Hennis speelt met vuur en is in zekere zin medeplichting, de oproep vanuit de TK om niet te gaan werd grof genegeerd. Zij speelt ECHTE wapens direct in de handen van de koppensnellers en vrouwenhaters in o.a. Ryhad. In 1990 hadden we de kans na de Koude Oorlog om deze wereld echt veilig te maken. De oorlogszuchtigen kregen echter de overhand. Echte vrede sticht je door de wapenhandel aan banden te leggen. Geef als overheid het goede voorbeeld!

 5. en als jullie dan toch in den haag zijn begin dan ook gelijk over het sluiten van de muntslaanderij. Waardoor de euro’s zullen worden geslagen in korea door een bedrijf dat clusterbommen maakt.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline