Opluchting overheerst bij Lakenhal-directeur

3

Directeur Meta Knol van Stedelijk Museum de Lakenhal is vooral opgelucht dat het college van burgemeester en wethouders ervoor kiest om extra geld beschikbaar te stellen voor de renovatie en uitbreiding van ‘haar’ museum. “Maar we leven nog wel tussen hoop en vrees,” voegt ze er aan toe. Want op 11 oktober moet de Leidse gemeenteraad nog wel instemmen met het nu voorliggende plan waarvoor 3,2 miljoen euro extra nodig is. Knol: “De raad heeft het laatste oordeel om in Lakenhal-termen te blijven.”

Chris de Waard zocht Meta Knol op in de Lakenhal en sprak met haar over de aangepaste plannen voor de renovatie en uitbreiding van het museum.

Door de getroffen maatregelen heeft de Lakenhal nu zo’n 15% op de oorspronkelijke plannen bezuinigd. Dat gaat ten koste van de renovatie van de tweede verdieping van het bestaande gebouw. Daar zou onder andere een universiteitskamer worden ingericht. Het stedelijk museum wilde daar in een aparte ruimte aandacht besteden aan de geschiedenis van de Universiteit Leiden. Dat gaat nu niet door.

Ook komt er geen natuurlijk bovenlicht in de expositiezaal. “Maar dat kan later wel alsnog,” zegt Knol. Het museum gaat overigens ook volop door met fondsenwerven en hoopt zo alsnog een aantal nu geschrapte zaken alsnog uit te kunnen voeren.

Als de raad op 11 oktober instemt met de aangepaste plannen, kan het museum nog net op tijd weer open om volop mee te draaien in het Rembrandtjaar dat in 2019 in Nederland wordt gevierd. Het is dan 350 jaar geleden dat de schilder overleed. De afgelopen maanden heeft de Lakenhal intensief overlegd met het Rijksmuseum in Amsterdam en het Ashmolean Museum in Oxford. Van die musea zou Leiden een aantal belangrijke schilderijen van de Jonge Rembrandt in bruikleen krijgen en het was niet vanzelfsprekend dat dat een jaar later ook nog wel kon. Maar het is uiteindelijk gelukt.

Delen

3 reacties

 1. Die mening deel ik, mijnheer Gijsman. Er wordt een rare en onverantwoordelijke kunstgreep door de wethouder uitgehaald om de overschrijding van de kosten te financieren (zie ook een recent artikel op Sleutelstad). De gemeenteraad moet zich eens in het niet eens zo verre verleden verdiepen, toen het voortdurend verkeerd ging met grote projecten en aanzienlijke kostenoverschrijdingen een “normaal” verschijnsel waren. Daar is toen een rapport over verschenen dat de huidige generatie raadsleden zou moeten bestuderen, als ze de zelfbeheersing hebben om een paar uur weg te blijven van Twitter en Facebook.
  Projectkosten worden wel eens te laag aangegeven en dure details “per ongeluk” weggelaten om instemming van de gemeenteraad te kunnen krijgen. Die komt later voor een verrassing te staan en wordt vervolgens onder druk gezet met schijnargumenten als goed voor de stad, de economie en de werkgelegenheid, we kunnen nu niet meer terug, en andere onwaarheden.
  .
  De uitbreiding en renovatie van de Lakenhal wordt in ieder geval een dure nogal lege huls, een verpakking die meer aandacht trekt dan de inhoud. Want laten we eerlijk zijn, zo heel veel stelt de kunstcollectie van de Lakenhal niet voor vergeleken met een aantal andere musea in de Randstad. Er zijn veel betere en interessantere kunstcollecties en belangrijkere kunsthistorische objecten in musea in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Haarlem. Andere musea in Leiden zijn daarentegen wel top. Geld voor een significant aantal aansprekende en belangrijke kunstaankopen is er niet en komt er ook niet. Het is daarom beter om de Lakenhal niet uit te breiden en zelfs te beperken tot een historisch museum voor Leiden en omstreken.
  .
  Weg met de dwaze megalomanie en niet-realiseerbare ambities van gemeentebestuur (en museumdirectie). En meer geld naar niet-materiële zaken, waarvoor geen recepties en openingsfeestjes worden gehouden, zoals bijvoorbeeld jeugd- en ouderenzorg, controle en handhaving, enz.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline