Een levend Lab, de nationale wetenschapsagenda en de winnaar van de Heineken Scientist Award

SCIENCE 071 logoHet was weer tijd voor het  wekelijkse portie wetenschap op woensdag. Alex Verkade  vertelt over de nationale wetenschapsagenda. Wat is de Nationale Wetenschapsagenda? Redacteur Lieuwe ging langs bij Karwan Fatah-Black die morgen de Heineken Scientist Award ontvangt.  Een prijs om jonge wetenschappers extra te stimuleren in hun onderzoek. Ook was hoogleraar Arie Verhagen te gast.  Hij gaat (deels) met pensioen. Wij blikken met hem terug op zijn belangrijkste bevindingen over Neerlandistiek met stijl.

In de Randstad liggen vele weilanden met gewassen die worden bespoten tegen insecten. Deze giftige stoffen, ook wel pesticiden genaamd, lekken de sloten in rondom de weilanden. Wat voor gevolgen heeft dit voor de diersoorten die in de sloten leven? Dat is wat onderzoekers van het centrum milieuwetenschappen in Leiden zich afvragen. Dit proberen ze te ontdekken door een Levend Lab te maken in het BioSciencePark. Wij spraken Henrik Barmentlo hierover.

Op donderdag 15 september werd de Nationale Wetenschapsagenda bekend gemaakt door minister Jet Bussemaker en Staatssecretaris Sander Dekker. Dit hebben ze in samenspraak gedaan met onder andere hoge scholen en universiteiten. Maar wat is de wetenschapsagenda? En wat is het belang van deze agenda? Daarom hadden wij Alex Verkade aan de telefoon.

Afgelopen donderdag ontving Historicus Karwan Fatah-Black de Heineken Scientist Award. Een prijs om jonge wetenschappers extra te stimuleren in hun onderzoek. Het was niet de enige prijs waarvoor hij in aanmerking kwam. Voor de New Scientist Award eindigde hij bij de laatste 25 wetenschapstalenten. Woensdag gaf hij een lezing over de boekenreeks van Gerard van Loon, een bezige bij dus. Redacteur Lieuwe van Slooten ging bij hem langs.

Het was weer een week boordevol wetenschap.  Wist je dat Gonorroe nog een groter probleem kan worden? Wetenschapper op Hawaï hebben ontdekt dat de bacterie  sneller resistent wordt dan gedacht.  In de toekomst is er waarschijnlijk geen medicijn meer tegen.  Verder blijkt dat kinderen die ei en pinda’s eten in hun vroege levensjaren geen verhoogde kans hebben op de allergie. Tenslotte nog nieuws over het broeikaseffect en een geboorte van een kind met 3 ouders. Sanne van Gammeren praat ons bij,

Komende vrijdag wordt een congres georganiseerd ter ere van Arie Verhagen. Hij gaat (deels) met pensioen. Wij blikten terug over een van de grootste onderwerpen waar hij veel tijd aan heeft besteed: Neerlandistiek met stijl. 
https://soundcloud.com/sleutelstad/2016-09-28-arie-verhagen-over-neerlandistiek-met-stijl
Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline