Renovatie en uitbreiding Lakenhal 3,2 miljoen duurder

14

Er wordt als het aan het Leidse college van burgemeester en wethouders ligt niet getornd aan het plan voor de uitbreiding en renovatie van Stedelijk museum De Lakenhal. Cultuurwethouder Strijk kiest voor een hele serie kleinere bezuinigingen om tot een aanbestedingsbedrag te komen dat meer in lijn is met de financiële kaders die de gemeenteraad eerder stelde.

Chris de Waard sprak over het collegebesluit van vandaag met cultuurwethouder Strijk.

Dat is gelukt. Er ligt nu een vaste prijs om de klus te klaren voor een meerprijs van 3,2 miljoen euro. Die hogere investering kan worden betaald uit het extra bedrag van 190.000 euro per jaar dat het college voor de zomer reserveerde voor de Lakenhal. De raad moet nog wel instemmen met die extra kapitaalslasten, maar heeft feitelijk weinig keus. Het wordt toch een beetje slikken of stikken. Een nee, betekent wel renoveren, maar geen nieuwbouw en dan zit Leiden met een gat aan de Lammermarkt.

 

Delen

14 reacties

 1. Fantastisch als het originele revolutionaire ontwerp wordt uitgevoerd tegen de opvattingen in van de Anton Pieck fans verenigd in de PvdA. Ome Koos kijkt al uit naar de openingsfestiviteiten van de nieuwe Lakenhal of te wel de Parel van Leiden..

  • Ik persoonlijk……vind de lakenhal bijzonder mooi, doordat het in een prachtig mooi, monumentaal pand zit en geniet daar juist van!

 2. “een meerprijs van 3,2 miljoen euro die kan worden betaald uit het extra bedrag van 190.000 euro dat het college voor de zomer reserveerde” lijkt mij in strijd met logica en rekenkunde te zijn. Niet doen. Er zijn andere prioriteiten.

 3. Lammermarkt wordt dadelijk een gatenkaas. Het diepste gat van Nederland, gat bij de Lakenhal en een enorm gat in de leidse begroting.

 4. Begrijp ik het nu goed dat Leiden de structurele extra bijdrage van 190.000 wil gebruiken om die 3,2 miljoen te kunnen financieren? Dat levert dan een begrotingstekort dat heel lang gaat voortduren. Dit lijkt mij een riskante operatie waar de Gemeenteraad de handen niet aan moet branden.

  • Een Leids burger op

   Het is mij ook niet duidelijk hoe men een tekort van 3,2 miljoen met 0.19 miljoen wil gaan financiëren. Als men 190.000 =0.19 miljoen per jaar wil reserveren gaat dit dus zo’n 17 jaar duren. Jaja, regeren is vooruit zien en vooral over je politieke graf heen regeren IS het niet?…….. 🙂

   • Gezond verstand op

    Als je de kapitaallasten verhoogt met €3,2 miljoen zul je dat op één of andere manier moeten financieren met extra inkomsten. Door verhoging van de toegangsprijs voor het stedelijk museum? Of hoe moeten we dit zien? Of doen we gewoon een graai in de gemeentekas? In ieder geval lijkt me dit op termijn een exploitatieprobleem op te leveren. Misschien wil de wethouder daar eens duidelijkheid over verschaffen.

 5. Wat een armoe. Bedragen tussen servet en tafellaken voor een ontwerp dat ook tussen servet en tafellaken inzit.

 6. René Dentener op

  Zo te zien is het in leervermogen van de lokale politiek in 10 jaar tijd niet erg veel verbetering opgetreden. In oktober 2006 viel de verbouwing van de Stadsgehoorzaal €2,5 miljoen hoger uit dan het bedrag dat toenmalig wethouder Witteman (PvdA) vantevoren de gemeenteraad had voorgespiegeld. En ondanks externe rapportages waarin gewaarschuwd werd dat zijn begroting niet klopte. Het leidde toen tot een raadsonderzoek naar de kostenoverschrijdingen. Bezint eer gij begint… Zie: http://sleutelstad.nl/2006/10/12/witteman-wil-verbouwing-stadsgehoorzaal-heroverwegen/

 7. Mensen niet zeuren hier. De nieuwe Parel van Leiden gaat duizenden en duizenden bezoekers naar onze fantastische stad trekken door het revolutionaire ontwerp, toeristen die de vervuilde en overbevolkte hoofdstad willen ontvluchten vanwege de hamburger en shoarma stank, de patatwalm en de dronken Engelsen. Ome Koos zegt al jaren ‘Leiden heeft cultuur en in Amsterdam krijg je het zuur’.

  • Ik help het u hopen, Ome Koos. Maar ik heb er, eerlijk gezegd, niet zoveel vertrouwen in. Ik ben het met Een Leids Burger eens dat de overschrijding nog wel hoger zal uitvallen. Tot nu toe zijn al dit soort projecten (Stadhuis, Stadsgehoorzaal, Aalmarkt) veel duurder geworden dan oorspronkelijk begroot. En de enige die ervoor opdraait is de (Leidse) burger.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline