Hakketak, Francine sprak… beschermingsbewindvoerder Francine Nijkamp

Genietend van het heerlijke zonnetje fiets ik in nauwelijks een kwartier van centrum Leiden naar het Leiderdorpse winkel- en bedrijvencentrum ‘de Baanderij’. Daar heb ik een afspraak met Francine Nijkamp, die voor die gelegenheid op haar werkplek in AREA071 aan de Sisalbaan zal zijn.

AREA071. en het idee erachter van oprichter Bart Hoenen, heb ik al eerder aandacht gegeven. De Baanderij is met veel geslinger door het eenrichtingverkeer en diverse opbrekingen omdat Leiden enorm aan zijn toekomstweg timmert momenteel maar moeizaam per auto bereikbaar en ik vermoedde dan ook dat mijn reis dan langer zou duren. Beloning aldaar zijn dan wel de enorme parkeerterreinen, je kunt er altijd je auto kwijt maar ik los het liever zo op.

De met AREA071 beplakte Skoda die Francine Nijkamp rijdt, zit inbegrepen bij de flexplek die ze bij AREA071 huurt. Ik zie ‘m uit de verte staan dus ze is al aanwezig. Francine begeleidt ouderen, psychisch gehinderden of mensen in schuldproblemen die geen vrienden of familieleden meer hebben voor het regelen van kwesties waardoor ze in de zorgen raakten.

Als je midden in de financiële en persoonlijke zaken van iemand gaat wroeten om hen te helpen weer terecht te komen in een stabiele leefsituatie, zou je afspraak wel eens even moeten wachten lijkt me zo. Later legt Francine uit, dat ze eigenlijk nooit ergens te laat komt omdat ze niet alleen goed financiële zaken kan plannen maar ook wel raad weet met time-management.

Wat doet een beschermingswindvoerder?

“Beschermingsbewind is een ingrijpende maatregel voor meerderjarigen en kan via de rechter aangevraagd worden voor mensen die door hun lichamelijke of geestelijke toestand of problematische schulden tijdelijk of blijvend niet in staat zijn om hun financiële belangen te behartigen. Ik ga dan helpen het huishoudboekje weer op orde te krijgen en voorkomen dat deze kwetsbare personen door misbruik van lieden die daarop uit zijn nog verder in de narigheid raken,” legt Francine uit nadat we elkaar begroet hebben en nog giechelen over het toeval van onze niet veel voorkomende dezelfde voornaam.

“Ppfff… da’s niet niks zeg,” denk ik. “Daar moet je zelf wel behoorlijk sterk voor in je schoenen staan. Je komt altijd in een soort panieksituatie terecht, lijkt me.”

“Dat klopt”, bevestigt Francine. En nog erger voor sommigen is dat, nadat ik de status van hun situatie gerapporteerd heb, wellicht ook mentorschap ingezet moet worden. Dan neem ik de beslissingen over de verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding van de betrokkene over en dat vind niet iedereen altijd even leuk.”

Wie is zij zelf?

Deze redster in financieel zware tijden is geboren in Dordrecht maar, en dat is ook duidelijk zichtbaar, van Molukse afkomst. 65 jaar geleden zijn haar ouders naar Nederland gekomen. Haar grootvader was een van de KNIL militairen die, toen Indonesië onafhankelijk werd, ‘tijdelijk’ naar Nederland getransporteerd werden. Dat dat iets anders is gelopen, staat uitgebreid op Wikipedia omschreven en is de reden dat inmiddels enkele generaties hier als 100% Nederlander rondstappen, waaronder Francine!

Rust is haar middle-name. Ik merk dat, als ze me vertelt dat de aanleiding dat ze naar deze regio verhuisde, haar keus voor de MEAO opleiding voor toerisme in de Merenwijk was. Ik vermoed dat mensen die in de zorgenput terecht gekomen zijn er door haar vriendelijke stem en duidelijke uitleg alweer bijna alleen uit kunnen klimmen. Francine haalde het diploma toerisme maar deed er nooit iets mee omdat het helpen van mensen met louter luxeproblemen totaal geen klik bij haar teweeg bracht.

Ervaring

TNO zocht een teamleider voor de personeelsadministratie. Ze solliciteerde en werd aangenomen en kwam zo voor het eerst in aanraking met mensen die problemen kenden. Door loonbeslag! Ze verdiepte zich in dat fenomeen en merkte dat in alle salarisschalen die werkzaam waren bij TNO, werkelijk van schaaltje 4 tot en met 16, schulden en verdriet zaten. Toen ook TNO niet aan een bezuinigingsronde ontkwam, maakte ze gedwongen ontslagen mee en stroomde over van de neiging mensen te gaan helpen. Francine had dwars door de ellende van anderen, haar eigen toekomst gevonden!

Stichting Algemeen Opvangcentrum Purmerend

In de twee jaar daarna maakte Francine zich dienstbaar in een opvangcentrum voor dak- en thuislozen. Ze deed wat ze kon voor zwerfjongeren, mannen, vrouwen en kinderen die niet meer thuis (konden) wonen, huis en haard dreigden te verliezen of niet in staat waren op eigen kracht in deze maatschappij te leven.

Ze wilde een professionele hulpverlener worden die deze mensen kon leren financieel te functioneren. Tussen mensen die alles hadden verloren, vond zij haar roeping. Ze baalde van het niet op mensen gerichte beleid van het beschermingsbewind, overlegde met de Leidenaar met wie ze inmiddels getrouwd en gesetteld was en pakte de bij haar werk behorende studies op en startte Ri-Organizing op, dat inmiddels is uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf.

Drukte all over…

Terwijl ik met Francine spreek en zij haar aandacht op mij en mijn vragen houdt, ontgaat me niet dat er om ons heen enorm veel levendigheid is. AREA071 is regionaal een grote speler op de markt van werkplekken. “Hoeveel mensen zitten hier nu”, informeer ik even tussendoor. Het blijken er ongeveer 75 te zijn en AREA071 groeit nog steeds omdat het zo uniek in zijn soort is. Ik ben er wel blij mee, want als je ergens een vraag over hebt, zit hier altijd wel iemand die van jouw probleem zijn werk heeft gemaakt. Dat gaat van coaching, tot smokingverhuur, internetprocessen, en merkloodsen aan toe. Alles zit hier en alles werkt als ZZP-er maar ook samen. Ideaal! Op dit moment wordt hierachter gebouwd aan uitbreiding in de toekomst, de formule gaat letterlijk én figuurlijk de hoogte in.”

Leiden

Niet alleen vanwege haar gekozen werkplek aan de rand ervan is Francine positief over Leiden. Ze vind het vooral zo’n mooie stad geworden. “Niet meer zo shabby als toen ik hier ooit arriveerde.” Haar antwoord op mijn vraag of ze ook wel eens iets negatiefs in of rond Leiden ervaart? “Joh, er is overal wel wat, daar maak ik me niet druk om hoor.”

Terug naar Dordrecht, óp hakken!

Mocht Leiden en de regio geen werk meer voor haar bieden dan loopt ze, desnoods op hakken, naar Dordrecht. Want daar is de binnenstad ook mooi opgeknapt. “Ben je zo’n doorpakker joh,” wil ik weten in reactie op die afstand lopen. “Sja, als Leiden verdwijnt, staat m’n AREA071-leenautootje hier natuurlijk ook niet meer en Stephan van der Kamp die hier met zijn pilatesstudio zit, zegt dat je niet van iedere vrouw kunt zeggen dat ze op hakken kunnen lopen, maar van mij tenminste wel!

Ze schatert het uit. Ik ben wel blij met haar vette lach want dat betekent dat ze mensen echt uit hún verwrongen thuissituatie helpt en die problemen niet meeneemt naar haar eigen adres. Als ik eerder had gevraagd wat haar motto was, dan had ik dat kunnen weten: Niet lullen maar poetsen! Achter alles wat deze, betrekkelijk kleine, dame zegt en doet, schuilt een enorme kracht.

Tijdens mijn terugtochtje langs de mooie brede Zijl denk ik aan mijn naamgenootje. Ik hoop niet dat je haar zelf ooit nodig hebt maar wel dat je haar ooit leert kennen. En dat zou zomaar kunnen, want naast bewindvoerster en mentor is Francine ook een CRKBO-geregistreerde docente voor nieuw aanstormend budgetcoach-talenten en ook nog gastdocente bij de Stichting LEF.

Francine heeft burgerrechten, welzijnsvoorzieningen en armoedebestrijding hoog in haar vaandel staan, dus schuif je ooit aan bij zo’n opleiding dan kan het goed zijn dat ook jij, net zoals de mensen die ze helpt, de eerste oppepper alvast van haar vriendelijke, Indische, glimlach krijgt!

Francine Nijkamp, Ri-organizing: www.ri-organizing.nl
Francine Nijkamp op Linkedin: https://nl.linkedin.com/in/francineririhena

En mocht je in haar buurt willen aanschuiven met een werkplek: www.area071.nl

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline