Leids College fietst door Leiden Noord

7

Zo’n namiddag dat zelfs de verschrikkelijkste plek er nog vriendelijk uit ziet: dat was de dinsdagmiddag die het College van B&W was toegevallen om Leiden Noord te verkennen. Alle wethouders (eentje moest zich nog haasten om net niet op tijd te komen), de burgemeester en een entourage aan ambtenaren fietste min of meer gezamenlijk door de buurten en wijken die samen Leiden Noord vormen. Op zich wellicht een vreemde actie, want hoort B&W zijn eigen stad niet vanzelfsprekend te kennen? Het was ook geen kennismaking. Niet alleen kennen de collegeleden de stad, ook het tempo maakte de rondrit eerder de indruk van een groep Japanse toeristen die in hoog tempo een programma afwerken. Goodwill en bekendheid verkrijgen, wat is er eigenlijk op tegen?

Grassroots
De groep begon nog vrij homogeen in de Hansenstraat en omgeving. Meet&Greet, als voorbeeld van grassroots-initiatief, was het startpunt. Greet Meesters heeft daar een buurt-ontmoetingsplaats, náást haar betaalde werk. Initiatieven zoals dat van haar oogsten vaak lof en waardering vanwege hun functie in de buurt. Maar Greet maakte glashelder dat er grenzen zijn: Meet&Greet is financieel niet meer te handhaven. Ze steekt er veel te veel eigen geld in. Haar vraag aan het college is dan ook financiële ondersteuning, zónder afbreuk te doen aan het karakter van dit soort van initiatieven. Een lastige vraag. Maar anderzijds zelf duizenden euro’s er in steken, is ook niet vol te houden.

Neveneffect
Grassroots-initiatieven kwam het College vaker tegen. De binnentuin aan de Robert Kochplaats (zijstraat Hansenstraat) is zo een. Een paar jaar geleden nog een nietszeggend binnenplein waarmee niemand zich verwant voelde. Nu een aantrekkelijke binnentuin waar bewoners zelf het onderhoud doen in samenwerking met de gemeentelijke dienst Groen “dat kostte wel gewenning, maar nu gaat het prima”. Neveneffect is dat het pleintje nu ook veel minder uitnodigt tot overlast. Het ziet er leuker uit, wordt gebruikt en de bewoners spreken nu wél overlastgevers aan.

Drakentuin
Het wordt ook wel place making genoemd: omwonende burgers die zelf gebruik van hun omgeving benoemen en ook onderhouden. Ook Leiden kent die plekken. De Drakentuin naast het voormalig PTTgebouw aan de Willem de Zwijgerlaan is er zo een. Een groot groen veld “groen asfalt” dat vooral werd benut als hondenuitlaatgebied, werd deels omgevormd tot ‘tuin’. Een bijzondere tuin, met een prieel en draak van wilgentenen en bedden met bloeiende én eetbare planten. De Ankerplaats leverde en levert een belangrijke bijdrage aan deze plek die uitnodigt even te gaan zitten en je te verbazen over al dat groen om je heen.

Tuin van Noord
Een heel ander karakter heeft de Tuin van Noord: een brede strook groen met speelvoorzieningen, een theehuis en volks- en schooltuinen parallel aan de Willem de Zwijgerlaan. Ook hier een belangrijke rol voor de bewoners zelf, maar het karakter is anders. Het College amuseerde zich prima. Een enkele wethouder waagde zich boven het water. De burgemeester testte, enigszins besmuikt want volwassenen mochten er eigenlijk niet op, de grond-trampoline. Hij was ook degene die tot verbeelding sprak. “Is de burgemééster hier? Wie is dat?” was de vraag waarmee twee jochies zich naar voren wurmen en meteen met hem op de foto willen. ‘De burgemeester in de straat’ spreekt tot de verbeelding. En burgemeester Lenferink is benaderbaar. Hij praat net zo makkelijk met de jochies “jij hebt het niet koud, want ik zie geen kippenvel” als met wijkbestuurders.

Theorie en praktijk
Iedere stop was niet veel langer dan drie tot vijf minuten, en dus rept het gezelschap zich naar het volgend adres, de Margrietstraat. Die tussenliggende routes zijn eigenlijk ook informatief. We fietsen over groene grasveldjes omdat er geen fietspad dichtbij is en op de Willem de Zwijgerlaan staan we erg lang te wachten op het verkeerslicht om ook nog ’s op de middenberm te stranden. Betere voorbeelden van de scheiding tussen theorie van de tekentafel en de praktijk zijn er in Leiden vast te vinden, maar deze voldoen ook prima. Dat gebeurde overigens ook in de Hansenstraat waar een projectplan voor fietsparkeerplaatsen min of meer verdwenen bleek in de ambtelijke molen. Of ze nu waren opgenomen in andere plannen of echt verdwenen, bleef ook de wethouders even onduidelijk. Maar het zijn juist die momentjes die hen de ogen kunnen openen voor ambtelijke onvolkomenheden.

‘wij’ en ‘zij’
Leiden Noord gaf ook voorbeelden prijs van de scheiding tussen gevestigden en buitenstaanders. De nieuwe bewoners waarmee de al twintig jaar in de straat wonende Margrietstraatbewoners weinig contact hebben, of de Willemstraat die overduidelijk een jongegezinnenstraat is geworden ten koste van ‘oorspronkelijke’ bewoners. Da’s een proces van alle tijden en alle plekken, maar desalniettemin wél bepalend voor sociale cohesie en burenhulp waar de overheid zo op hoopt. Met name dit onderwerp leent zich niet voor drieminutensnuffelsessies of “speed dates”. Ook de oprechte vraag “wat zou u veranderd willen zien in de straat?” levert dan weinig anders op dan overrompeling bij degene zonder ervaring met politiek of ambtelijk apparaat. Waar de Willemstraatbewoners een pleidooi afsteken voor het handhaven van hun “pleintje”, een verbreed stuk stoep, in de straat, komen de nog steeds aanwezige bovengrondse vuilcontainers rond de Margrietstraat niet echt aan de orde.

De hele stad
Wie een gesprek wil over de toekomst van een wijk, zal eigenlijk structureel met die wijk in gesprek moeten zijn. Deels is dat ook de functie van ‘de politiek’. Dat het Leids College een tour door de stad maakt, is wat dat betreft een stap in de goede richting. In de komende maanden zullen ook de andere wijken in de stad worden aangedaan.

Delen

7 reacties

  1. Maarten de Spek op

    Ah, nu komt de periferie toch echt aan de beurt. De wijken moest eerst wijken voor de liberale bouwputten in Leiden Centraal. En de politieke ambities van het kwartet drs’en in dit college. Gedoogd door de sociaal vervreemde meelopers van SPvdA.
    En ziet hoe er nog enige tonnen overblijven als kruimels van de honderden miljoenen euro’s centrum investeringen. Sommige foto’s hierboven lijken te suggeren dat dit een soort verplicht nummertje is voor het centrumverslaafde college. Maar goed, fietsen is gezonder dan in zo’n muf kantoor zitten op etage 2 aan de Bree. En je ziet ook nog de gewone Leienaar eens van dichtbij. Niet schrikken hoor!

    • Eric van 't Groenewout op

      Beste Hubert, waarom heb je voor de zoveelste keer een ander pseudoniem aangenomen? Nu inhoudelijk: welke wijken moesten wijken voor bouwputten in Leiden Centraal? Wat is er mis met mensen die een academische opleiding hebben voltooid? En is het niet logisch dat er in (historische) stadscentra meer geld gaat zitten dan in (buiten)wijken? Er wonen meer mensen, er zijn meer infrastructurele voorzieningen nodig, de musea en podia zijn er, de grachten en bruggen vragen veel onderhoud, enz. Waarom bestempel je politici van linkse huize die andere keuzes maken dan jij zou maken, steevast tot ‘sociaal vervreemde meelopers’? Kun je voorbeelden geven die deze stelling onderschrijven (ik vrees voor jou dat de gemaakte keuzes op brede instemming onder de bevolking kunnen rekenen), of vind je het gewoon leuk om je zinloze scheldpartijen vol taalfouten onder het zoveelste pseudoniem voort te zetten?

      • Maarten de Spek op

        De schizofrenie heeft mij nog niet bereikt. Wie is Hubert en waarom hakt steeds met de botte bijl op kritische noten van andere insprekers in? Staat u al een tijdje droog? De Spek wil alleen maar zeggen dat 99% van het budget in het centrum zit en minder dan 1% in de periferie. Zoals de heer Dentener terecht weergeeft is dat het wijkonderhoud, maar ik voeg graag toe thuiszorg, jongeren, ouderen, groen zwaar onderbedeeld zijn. Door gemeentelijke bezuinigingen die in sociaal-liberaal beton en asfalt zijn gaan zitten. Op een jaartoespraak van Tuk Lenferink hoorde ik van de hijskranen en bulldozers die deze stad rijk is. Leiden groeit en bloeit! En ik turfde geloof ik twee keer een opmerking over het “voorgenomen” oppimpen van een wijk. Gelukkig zijn er nog insprekers buiten de gemeentelijke woordvoerder, de welbespraakte heer vtg, op deze website die het gevoel van het leidse volk beter weergeven.

  2. René Dentener op

    Het Fonds Wijkinitiatieven (of hoe dat tegenwoordig mag heten) heeft inderdaad niet zoveel om het lijf, heer De Spek. Volgens een beleidsmedewerker van de gemeente die ik vorig jaar daarover sprak op een wijkbijeenkomst is dat begroot op 6 ton en dat bedrag is dan bedoeld voor alle wijken in Leiden. Bovendien dienen door wijkbewoners ingediende voorstellen in de meeste gevallen gepaard te gaan met co-financiering van buitenaf, aldus de beleidsmedewerker.(zie bv. wat de Rabobank doet op dat vlak met zoiets als het ‘Wensenfonds’) Al dit rondgefiets door het college komt op mij daarom over als wat de Engelsen met de term ‘window dressing’ benoemen.

    Ondertussen is er in de afgelopen jaren wel sterk bezuinigd op bijvoorbeeld het onderhoud in de openbare ruimte van de Leidse wijken, is het parkeerrestrictiegebied/het betaald parkeren verruimd naar zo ongeveer de gehele stad (melkkoe om de gemeentekas te spekken en de prestigieuze plannen van dit college te bekostigen) en zullen ongetwijfeld de lokale lasten voor de Leidse burgers (ozb) de komende jaren omhoog gaan als er bijvoorbeeld tekorten ontstaan in de exploitatie van het beton onder de Lammermarkt. Ik wens u veel wijsheid op 21 maart 2018 a.s.

    • Een Leids burger op

      6 ton om het college van B&W een fietstochtje te laten maken door Leiden?
      Dat kan vast goedkoper! 🙂

      Nee, even serieus: ik zou wel eens willen weten of het juist is dat er 6 ton beschikbaar is voor wijkinitiatieven en zoja welke wijkinitiatieven dan precies.

  3. René Dentener op

    Beste heer elb, hierbij het linkje. Overigens is de situatie nog veel ernstiger dan ik hiervoor vermeldde. Die zes ton is in tranches verspreid over 3 jaar, dus per jaar is slechts €200.000,– beschikbaar. http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Leiden/370503/370503_1.html
    Ik geloof wel, dat het totaalbedrag voor die drie jaar door (wijk)wethouder Marleen Damen en de gemeenteraad nadien vergroot is. Met hoeveel, dat weet ik niet (meer). Het is wel ergens op te zoeken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Jan van der Sluis

Schraapt het liefst aan de oppervlakte in de verwachting dat daaronder iets echt leuks is te vinden. Het sociaal en cultureel domein en de thema's (burger)participatie en innovatie boeien hem het meest.

Je bent nu offline