Hakketak, Francine sprak… Robert van Hees van 4-wieler.nl

“Toen het Pop-up Warenhuis net geopend was in het voormalig V&D pand ging ik natuurlijk een kijkje nemen. Toen ik erop af liep zag ik een paar dames vol verbazing naar het prachtige pand kijken en nét toen ik me afvroeg waarom ze dat deden zag ik het ook. Een soort dubbele fiets met twee mensen naast elkaar, in plaats van zoals bij een tandem achter elkaar, reed rondjes van buiten naar binnen en andersom. Dáár wilde ik meer van weten!”

De 1500 m2 pop-up is de grootste en uniek!

Op 1 juli werd dat grootste Pop-up warenhuis van Nederland feestelijk geopend en stroomden liefhebbers van kunst, cultuur en retail het pand binnen. Het lekkers en de artikelen van Bakker van Maanen, kledingmerken zoals Corel, Ted Baker en Japan by Maf, sieraden van Rinda Refuge, tassen van EDUARD, het bekende wonderplastik Tupperware, Jut & Juul voor de inrichting van kinderkamertjes, zilver en gadgets van Griffioen en nog veel meer kun je proeven, bewonderen én aanschaffen terwijl je over de BG van V&D wandelt.

Robert van Hees, de man die ik zag rijden op die dubbele fiets die simpelweg de naam 4Wieler heeft en een ambachtelijk Nederlands product is, staat vlak bij de in- en uitgang naar de Boommarkt. “Dit is een geweldig plekje,” was het eerste wat hij zei toen ik aangaf met hem te willen praten. “Ik heb hier zo’n fantastisch uitzicht naar buiten! Leiden leeft met hoofdletters op deze plek, ik ben blij dat ik daar een paar maandjes van kan genieten.” Dat woord –genieten- telt dubbel voor hem, want voortdurend staan er mensen bij een van zijn uitgestalde vierwieler duofietsen de informatie te lezen die op borden bij de voertuigen vermeld staat.

Leidse Rotterdammer

Robert is geboren in Pendrecht-Rotterdam-Zuid. Hij was een lief ventje dat continue op onderzoek uit was en van alles realiseerde met zijn meccano. Toen hij zes jaar was verhuisden zijn ouders naar Barendrecht maar hij mocht in ‘Zuid’ naar school, op de fiets. Robert doorliep na het basisonderwijs het VWO en werkte in die tijd dat men languit liggend een spijkerbroek paste in de mode. Grinnikend herinner ik me: “Ja! als je wurmend, trappelend en je zelf opwippend met je hielen over de vloer de rits dicht kreeg, dán had je pas een broek!”

Diensttijd

Robert bereikte de leeftijd dat de oproep voor dienst in de brievenbus gleed en zijn standplaats werd Amersfoort. Hij werd instructeur landmacht. Zijn jongensdroom: politieagent verdween daar als sneeuw voor de zon door al dat rangen en standen gedoe! Hij gooide het dus over een totaal andere boeg. Toerisme en recreatie had hem ook altijd getrokken dus hij meldde zich bij de Hotelschool. Helaas kreeg hij daar een deksel op zijn neus want hij sprak geen vreemde talen. Toen koos hij voor het HBO toerisme en verkeer in Breda.
Na die opleiding werd hij aangenomen als promotie medewerker bij de VVV op Texel. Dat bleek een stichting met een fórs budget. Jaren achtereen promootte hij Texel op binnen- en buitenlandse beurzen, regelde reclame- en drukwerk en bedacht arrangementen om zoveel mogelijk toeristen naar het mooie eiland te trekken.

Koud en leeg

Het was niet dat de verveling toesloeg als het toeristenseizoen weer afliep maar zonder rürhing voelt Texel koud als je een mensen-mens bent en daarom solliciteerde Robert op een baan als touroperator wat hij jaren heel plezierig werk vond. Hij interesseerde zich ook voor de wereld van de ICT en digitale fotografie waardoor hij GLOBAL VITIS BV opstartte, een bedrijf in het digitaliseren van tekeningen van rioleringen enz. Gemeente Leiden was twintig jaar geleden zijn eerste klant en zo kwam het dat Robert nu al bijna net zo lang in Leiden woont. Inmiddels naast de Petruskerk op de Lammenschansweg met vrouw, zoon en dochtertje.

Fietsen

Terwijl ik met Robert spreek, willen passanten van zijn stand een praatje willen maken over de 4wielers nadat ze geïnteresseerd de informatieborden lazen die daarvoor zijn fietsen waar je niet mee kunt omvallen, personen en/of vracht mee kunt vervoeren, fietsend op kunt vergaderen en de stad, duinen, polders en bossen in kunt. Nu nog met z’n tweetjes maar er is al een dubbele duo in ontwikkeling dan kun je ook met zijn vieren gebruik van zo’n fiets maken.

Het idee

“Hoe kwam je, naast je werk, op het idee om dit soort fietsen te gaan promoten Robert?” En dan volgt zijn verhaal. Deze fietsen bestonden al maar niet in grote oplage en zijn vader kon niet meer zelfstandig fietsen. Het leek hem ideaal voor zijn ouders dat ze tóch samen, gezond bewegend, mobiel zouden zijn. Hij wilde er een voor hen regelen maar ze liepen er niet echt warm voor. Een jaartje later kwam zijn moeder erop terug en Robert regelde een proefrit op zo’n duo-fiets voor hen. Zijn ouders waren verrast dat de fiets heel licht en behoorlijk vlot rijdt en het mobiel zijn beviel hen goed. Robert sprak zijn broers en zussen aan en binnen een maand stond er een aangeschaft exemplaar bij het ouderlijk huis. Zijn ouders hebben er heel veel plezier van.

“Kijk maar” zegt Robert, terwijl hij wijst naar een poster met twee vrolijk trappende ouderen op zo’n fiets in een duinlandschap. “Dat zijn mijn ouders’ zegt hij glimlachend. Ik tik als een razende verder met een prop in mijn keel, wat lief, de liefde voor zijn ouders en het geluk van die twee door de hervonden mobiliteit door die fiets kun je bijna van alle gezichten plukken.

Voor iedereen

“Nu zijn mijn ouders elke dag op die fiets weg. Ze hebben het enorm naar hun zin, ik gun dat ook anderen dus ik ga die dingen meer in de aandacht brengen” dacht Robert. De marketeer in hem borrelde weer. Hij ging met de bedenker en bouwer praten en die wilde ook meer aandacht voor het product. Eerst werden de fietsen gebouwd op bestelling en sinds Robert’s tussenkomst in beperkte aantallen geproduceerd. De bouwer liep over van de ideeën maar miste iemand die verstand van marketing had. Sinds 1 juli 2016 heeft Robert een bedrijfsruimte aan de Langegracht want de vierwielers gaan in Leiden gebouwd worden. Op de bedrijfswebsite //www.4wieler.nl/ vind je adres, openingstijden, contactinformatie en uitleg over huidige en toekomstige modellen.

Gemeenten en fietsen

Tekeningen digitaliseren gebeurt nog steeds en de grap is dat de marketing naar het vierwielerbedrijf van daaruit eenvoudig uitgerold kan worden. Want als Robert nu bij Gemeenten en bedrijven voor het digitale werk komt, spreekt hij ambtenaren en leidinggevenden dus promoot gelijk zijn fietsen. Want het zijn heel handige voertuigen voor handhavers, plantsoenmedewerkers, vertegenwoordigers, pakketdiensten, foodservice’s, enzovoorts.

Robert gaat nog meer nieuwe dingen proberen. Zoals Bike Sharing, een soort pool waarbij je de fietsen via internet kunt reserveren (net zoals Greenwheels auto’s) van de grond te krijgen. Robert ziet het liefst in de toekomst een rijtje vierwielers in ons parkeerplan staan, zodat je er na het parkeren van je auto de stad mee in kunt. Hij ziet ze zelfs als vrachtvervoer want er is al een 4Wieler waar een forse aanhanger achter kan, die staat ook op de Langegracht. “Dat is best een milieuvriendelijke manier van vervoer dan, is mijn mening, maar om zoiets alleen neer te zetten lijkt het me vrij begrotelijk” Robert knikt, dáár zit een heikel puntje ja, maar wellicht is er binnenkort een gemeente die mee wil denken, of een bedrijf wat er in één keer een fiks aantal besteld.

Rotterdam – Leiden

Wat vind een Rotterdammer nu van Leiden? “Erg leuk, alles lekker dicht bij elkaar, aardige inwoners, studenten, toeristen plus een fijne lígging” Hij loopt vaak hard, door Cronesteijn, héérlijk! Vervelend van Leiden vindt hij de afstelling van een paar verkeerslichten, nergens staan ze zó lang op rood als hier!
Robert is inmiddels zó aan Leiden verknocht dat als de stad van de kaart verdween hij een vergelijkbare woonomgeving eerder zou kiezen dan het grote Rotterdam, Breda misschien, daar heeft hij wel mooie herinneringen aan. “Maar laat Leiden maar lekker liggen Francine, wat een gekke vraag eigenlijk!”

Schouders en Hakken

Robert’s motto: “Niets is onmogelijk als je je doel maar voor ogen houdt en doorzet, als je in jezelf gelooft lukt het wel, niet bang zijn, zet je schouders eronder” Dát motto belooft heel wat vierwielers op onze fietspaden, hoe gaan we dat regelen met de inmiddels ook al brede fietspadvullende bakfietsen? Is mijn vraag, met direct daar achteraan wat Robert van vrouwen op hakken vindt? “Mijn fietsen rijden zó licht dat je de bakfietsen vóór blijft, is zijn rappe antwoord en als vrouwen op hakken daar net zo lichtvoetig op kunnen voortbewegen als mijn fietsen rijden? Dan vindt hij dat erg leuk, héél aantrekkelijk zelfs.

Glimlachjes

Robert is een marketingman met ervaring en verstand van bewegen, hij gelooft in zijn product en is alweer met een volgende toekomstige klant in gesprek als ik mijn noteblock in mijn tas stop en wil vertrekken. “Nee hoor, het is geen invalidenfiets, hoor ik hem zeggen tegen een klant met een vooroordeel, je kunt er van alles mee, vandaag zouden jullie bijvoorbeeld lekker kunnen gaan picknicken met dit mooie weer!” De klanten glimlachen, ik ook, iedereen in het pand trouwens want het is een erg geslaagd idee die Pop-Up store. Er wordt blij gewinkeld en gewandeld en opgetogen gesproken over het feit dat ‘onze-V&D’ over een tijdje gelukkig weer opengaat door Hudson Bay!

Bruidje

Ik verlaat het pand via de Boommarkt en loop richting Stadhuis. Geroesemoes overal. Onze stad LEEFT met hoofdletters, elke dag! Er wordt een rondvaartboot aan de speciale trouwsteiger vastgebonden. In een beeldschone witte jurk wordt een prachtige bruid geholpen met het uit de boot stappen. “Verhip, denk ik ineens, zo’n vierwieler is ook top als trouwvervoer! Zou Robert dat al bedacht hebben?”

Robert van Hees, Manager, verkoper en marketeer van www.4wieler.nl.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline