Botten in tuin Zeemanlaan komen van begraafplaats

2

Het mysterie rond de menselijk botten en schedels die afgelopen dinsdagmiddag in een tuin aan de Zeemanlaan werden gevonden is waarschijnlijk ontrafeld. Stadsarcheoloog Chrystel Brandenburgh heeft na een kort onderzoek besloten dat de botten afkomstig zijn van een begraafplaats die tot begin vorige eeuw gesitueerd lag bij Molen de Valk.
In 1935 is de grond van het bolwerk bij de molen afgegraven en gebruikt om de Professorenwijk op te hogen.
Eerder werden vergelijkbare vondsten gedaan in de wijk.

Voorgaande is goed nieuws voor de aannemer en eigenaars van de tuin. Op voorwaarde dat de werklui alle botten voor de archeologe apart houden, mogen ze gewoon aan de tuin blijven werken.

De overblijfselen kwamen aan het licht bij graafwerkzaamheden tijdens de aanleg van een nieuwe tuin.

 

Delen

2 reacties

    • Joodse graven mogen niet geruimd worden (eeuwig huis), tenzij onder het toeziend oog van een rabbijn. De Joodse graven aan de Lammermarkt zijn in 1962 overgebracht naar de Joodse begraafplaats aan de Rijnstraat in Katwijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert Beurse

Verslaggever en inwoner van Zoeterwoude. Maakt radio in de Leidse regio sinds 1995.

Je bent nu offline