Fonds Podiumkunsten honoreert miljoenenaanvraag Veenfabriek

3

Ook de komende vier jaar blijft muziektheatergezelschap De Veenfabriek uit Leiden deel uitmaken van het professionele culturele landschap van Nederland. Het Fonds Podiumkunsten kent het gezelschap opnieuw een meerjarige subsidie toe. Het gaat om ruim 2,5 miljoen euro.

De Veenfabriek had een aanvraag ingediend van 657.600 euro per jaar voor de periode 2017-2020. Daarvan wordt slechts een klein deel niet gehonoreerd. Het gaat daarbij om een subsidie voor talentontwikkeling. De Veenfabriek doet daar veel aan en dat wordt ook door het fonds onderkent. Door de beperkte middelen wordt echter niet het totale bedrag toegekend, maar met een bijdrage van 90.000 euro in plaats van de gevraagde 109.600 heeft het Leidse theatergezelschap weinig reden tot klagen.

PS|Theater

De aanvraag van het Leidse PS|Theater wordt door het fonds inhoudelijk positief ontvangen, maar geld is er niet. De gevraagde 125.000 euro per jaar komt er dan ook niet. Wel krijgt het gezelschap onder leiding van artistiek leider Pepijn Smit vanaf volgend jaar meerjarige financiële steun van de gemeente Leiden. Het gaat daarbij om 75.000 euro per jaar voor de komende vier jaar. Pepijn Smit verwacht niet dat PS|Theater nu voorstellingen of projecten gaat schrappen. “We moeten nu misschien zes weken repeteren in plaats van acht en die ene schrijver die we heel graag wilden, kunnen we nu niet betalen.”

Chris de Waard in gesprek met artistiek leider Pepijn Smit van PS|Theater.

In totaal vroegen 212 organisaties een bijdrage aan het fonds. Daarvan is 40% gehonoreerd en dus kunnen 84 instellingen weer vier jaar vooruit.

Delen

3 reacties

  1. Ferry Rigault op

    Gefeliciteerd Veenfabriek. Daar kan Leiden blij mee zijn. En maak nog maar veel mooie voorstellingen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline