Start woningbouw Lakenplein in september

3

In september start Portaal met de nieuwbouw van 64 appartementen en 57 parkeerplaatsen op het Lakenplein. Als de bouw volgens planning verloopt dan worden de woningen in de zomer van 2017 opgeleverd. Er komt hiermee een einde aan de lange wachttijd en vertragingen die dit project hebben geplaagd.

Het ontwerp van het Lakenplein is in 2012 ontwikkeld met veel buurtgenoten en partners uit de stad. De herstructurering door Portaal in de nabije Zeeheldenbuurt leidde ertoe dat de woningen in eerste instantie zijn toegewezen aan de bewoners van de Zeeheldenbuurt die uit hun woning moeten vertrekken vanwege de sloop. Maar ook andere belangstellenden uit de buurt tekenden voor een woning aan het nieuwe Lakenplein. Het Lakenplein is verder doorontwikkeld met het oog op deze groep.

De oude woningen op het Lakenplein zijn al in 2013 gesloopt. Vanaf die tijd is er behoorlijk wat vertraging ontstaan om door te kunnen gaan met de bouw. Die werd onder meer veroorzaakt door archeologische vondsten, de verzwaarde Wabo-procedure en bezwaren van omwonenden.

In september organiseert Portaal met de toekomstige bewoners, omwonenden en stadspartners een feestelijke aftrap van de bouw.

Delen

3 reacties

  1. Gelukkig heeft Portaal dit besluit genomen, de huidige bezwaren waren voornamelijk de licht inval die minder zou worden (ja als er niets staat heb je meer licht) en het weerkaatsen van geluid over de gracht.
    Dan fronsen toch mijn wenkbrouwen wel iets..als geluid weerkaatst zullen de nieuwe bewoners ook last krijgen van datzelfde weerkaatsende geluid maar dan van de bestaande bewoners, daar had men in goed overleg ook wel uit kunnen komen en waren die vertragingen niet nodig geweest.
    Plus dat de klagers een huis hebben geaccepteerd bij de gracht, met de vroegere bebouwing. (inclusief minder licht en eventueel weerkaatsend geluid.)
    Dan weet je dat er al overlast kan zijn en accepteer je dat toch,alsof je bij Schiphol gaat wonen en daarna gaat klagen over geluid.
    Weerkaatsend geluid komt niet alleen door nieuwe bebouwing maar zeker ook door de bestaande bouw.
    De andere klacht,het licht dat verminderd,ook hier geldt dat toen de klagers er gingen wonen er hogere woningen stonden en akkoord gingen met de toen aanwezige lichtinval door hun woning toen te accepteren en klagen nu dat zelfs terwijl er een lagere bebouwing terug komt waardoor je netto meer licht overhoudt als toen je het betrok.
    Als je geluidsoverlast ervaart dan ga je praten, ook als de nieuwe bewoners dat van de oude ervaren,maar de grootste klachten kwamen door de toen aanwezige anti-kraak bewoners en men zou dat nu er gezinnen komen daar opnieuw bang voor zijn.
    Oude en nieuwe bewoners hadden zich kunnen organiseren om zo te kijken wat er samen gedaan kon worden bij Portaal,het enige dat men nu heeft opgewekt is irritatie.
    Als je iets aan weerkaatsend geluid wil doen,zul je ook maatregelen moeten willen treffen aan je eigen gevel (vergroening) want als er overlast optreedt zullen niet alleen de niwue bewoners daar de oorzaak van zijn.
    Kun je daar niet tegen,ga dan niet aan een gracht wonen.

  2. Leiden-Noord op

    Helemaal mee eens Nick!! De bebouwing die er voorheen stond was overigens net zo hoog en op sommige plekken zelfs iets hoger!! Het spul wat over dit project ook weer wat te klagen had hoort wat mij betreft ook niet in een grote stad aan de gracht thuis maar ergens in een klein provincie stadje of dorpje met uitzicht over graslanden, maar dan klagen ze weer over de stank overlast en moeten de koeien op stal blijven, dit soort moraal ridders hebben altijd wat te klagen uit pure frustratie en verveling vanwege hun eigen tekortkomingen in het dagelijks leven 😉

    • Helemaal mee eens.. een aantal bezwaren kan ik me nog voorstellen, zoals schade aan monumentale panden maar daarvoor heeft Portaal de consessie gedaan dat ze de palen eerst zullen voorboren.
      Het Lakenplein zoals het nu is,wordt gebruikt voor het inademen van co2 capsules en nog veel meer, de bewoners aan de Waardgracht krijgen een mooi park ervoor terug,en ja daar kijken ze niet op uit maar dat is dan 2 minuten lopen verderop.
      Ik vind het goed dat er inspraak is, maar de huidige mogelijkheden zijn bezopen, reeds in het begin van 2015 waren er zoveel bezwaren dat de gemeente gekozen heeft voor een uitgebreide WABO procedure,waarbij in de raad tot 3 keer is vergaderd en men de mogelijkheid tot inspreken had,maar die totaal niet hebben benut.
      We kregen geen uitnodiging zegt men,wat de gemeente ontkent maar zelfs dan is in elk gemeentebericht deel van de gratis krantjes en op internet te zien wanneer er vergaderd wordt..als je bezwaren zo fundamenteel zijn,hou je dat in de gaten.
      Maar de bezwaarmakers wisten niet eens dat er ook woningen aan de grachtenkant komen, en dat er welliswaar namaak maar ook puntdaken komen, de aangeboden tekeningen die ook nu nog op de site van Portaal staan,zijn niet geraadpleegd.
      Maar wel steeds net op tijd bezwaar maken en dan roepen dat ze van niets wisten.
      In totaal zijn er ruim 5 mogelijkheden geweest om het te benutten maar zelfs de wijkvereniging komt niet verder dan een jaar geleden..dezelfde vereniging die ook bezwaar maakte,en er ook niet was toen er inspraakmomenten waren.
      De rechter heeft inmiddels alle bezwaren verworpen.
      Als je een huis aan de gracht aanvaard moet je jezelf dingen afvragen,hoe zit het met licht en geluid.
      Aanvaard je dat huis dan,dan neem je de lusten en lasten van de gracht en een leven er aan,met het geluid en het aanwezige licht.
      Natuurlijk is het dan fijn als je een tijdje minder geluid (is nog de vraag want het verkeergeluid kan nu ongehinderd doordringen) en wat meer licht hebt..maar je weet dat zoiets tijdelijks is.
      Achteraf zegt men,we wilden niet 64 huishoudens duperen,maar men trekt ook de bezwaren niet in.
      Al die kostbare verlopen tijd had men ook in een dialoog met de nieuwe bewoners kunnen steken om afspraken te maken.
      Jammer.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline