Leiden gaat Europaweg waarschijnlijk zelf verbreden

2

Wethouder Strijk is in gesprek met de Provincie Zuid-Holland over het overdragen van de Europaweg aan de gemeente Leiden. Daar hoort dan wel een zak provinciaal geld bij voor de verdubbeling van de weg. Die klus gaat Leiden dan zelf uitvoeren. “De weg zit vast aan het Leidse wegennet en misschien is het wel zo logisch als wij de verbreding dan ook op ons nemen”, hield Strijk de raadscommissie Stedelijke Vernieuwing gisteren voor. “Het moet niet, maar het zou de uitkomst kunnen zijn van de lopende gesprekken.”

Chris de Waard in gesprek met wethouder Robert Strijk over de Europaweg en de Lammebrug.

De verbreding van de Europaweg maakt deel uit van de bereikbaarheidsmaatregelen die worden meegenomen rond de aanleg van de RijnlandRoute. Als die is aangelegd wordt de Europaweg nog meer een lokale Leidse weg. Wanneer de verbreding van de Europaweg precies wordt uitgevoerd, is nog niet bekend. Momenteel wordt bekeken wat het beste moment is. Dat is geen politieke keuze, maar ter beoordeling van de ingenieurs.

“We doen het zodra het kan en dat is niet per se pas na de aanleg van de tunnel onder Voorschoten”, nam Strijk meteen de angst weg van veel fracties. Eerder werd bekend dat de aanbesteding van de RijnlandRoute wordt opgeknipt in drie delen met elk een eigen budget.

Er wordt begonnen met de aanpassingen die nodig zijn aan de A4 en de A44 en de boortunnel onder Voorschoten, de tweede fase is de verbreding van de Europaweg en de Lammebrug die ook hoger wordt zodat de brug minder vaak open hoeft en de aanpak van het Lammenschansplein. In de derde fase wordt de Tjalmaweg richting Katwijk aangepakt.

Door die onderverdeling bestaat de angst dat de Europaweg pas kan worden aangepakt als de tunnel klaar is. Het verkeer heeft dan immers een alternatieve route. “Hoe eerder hoe beter”, vindt Strijk en daar is de Leidse raad het van harte mee eens.

De mogelijkheid dat de Europaweg mogelijk wordt overgedragen aan Leiden, deed PvdA-fractievoorzitter gijs Holla opveren: “Geldt dat dan ook voor de Lammebrug? Die zit tenslotte vast aan de Europaweg.” Strijk sloot het niet uit, maar temperde het vreugdedansje van Holla die al voor zich zag dat de brug nooit meer in de spits open zou gaan. “Ook als we er als Leiden over gaan, moeten we rekening houden met dezelfde zaken waar de provincie nu tegenaan loopt. En de provincie heeft echt oog voor onze wens om om de brug tijdens de spits zoveel mogelijk dicht te houden om files op de weg te voorkomen.”

Delen

2 reacties

  1. Leidse Europaweg, Leidse Lammebrug, Leids tunneltje tussen polderpak Cronesteyn en de Oostvlietpolder, Leidse Rijnlandroute, Leidse laatste groene polders, Leidse weidevogels….. Als we het doen, laten we het dan groen en goed doen!

  2. Ik dacht dat de Rijnlandroute er voor moest zorgen dat deze kosten niet gemaakt hoefde te worden. Met al die aanpassingen die nu en in de komende jaren zijn gepland wordt toch een aardig deel van de kosten van het Churchill Avenue traject alsnog gemaakt.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline