De Buurt Leiden is open

5

De Buurt Leiden is vrijdagavond officieel geopend. Vanaf een meter of tien hoog sprak wethouder Laudy de menigte toe en samen met wethouder Strijk opende hij de nieuwe pop-up buurt naast het centraal station. De nieuwe ontmoetingsplek van Leiden is tot half september elke dag te bezoeken.


Wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte) opent samen met wethouder Robert Strijk (Bereikbaarheid, Economie, Binnenstad en Cultuur) De Buurt Leiden. (Video: Chris de Waard)

Op het terrein van De Buurt start over drie maanden de bouw van De Lorentz. Volgens wethouder Laudy zou het zonde zijn om daar tot die tijd niets mee te doen. “De keus was tussen een terrein waar drie maanden niets mee gebeurt, of op zoek gaan naar een tijdelijke invulling. Ik ben heel blij dat er nu met De Buurt een super leuk initiatief is.”

Of het unieke project na afloop ergens anders in de stad een vervolg zal krijgen is nog niet duidelijk. “Er zijn niet zo veel bouwterreinen die op deze manier voor langere tijd vrijkomen. Maar als het bevalt denk ik dat het zeker de moeite waard is om te kijken of we dit vaker kunnen organiseren”, aldus de wethouder.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Laudy over de opening van De Buurt.

Organisator Trudy Kwik is enorm trots op wat er door het team is neergezet. Vorige week zei ze nog dat er 48 uur in één dag zaten en dat bleek achteraf ook wel echt nodig te zijn. “Het staat bijna helemaal. Aan het evenemententerrein moet nog wel wat gebeuren. Dat doen we volgende week. Maar vanaf nu is iedereen van elf uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds elke dag welkom in De Buurt.”

Reanne van Kleef sprak met organisator Trudy Kwik over de opening van De Buurt.

De Buurt biedt een plek aan een hele serie activiteiten, evenementen, pop-up-restaurants, winkeltjes, sport en zelfs een stadsstrand. De toegang is gratis.

Foto’s J.P. Kranenburg:

Foto’s Chris de Waard: 

Delen

5 reacties

  1. ““De keus was tussen een terrein waar drie maanden niets mee gebeurt, of op zoek gaan naar een tijdelijke invulling.”

    Ehm dat terrein staat al 10 jaar leeg geloof ik? Gat van VD Putten enzo.

  2. De Buurt is zeker geen achterbuurt, Ome Koos heeft er vanmiddag even rondgelopen. Heel leuk intiem strandzitje, dat ondanks de grootte toch gezellig aandoet. Leuk ook het theatertje, wel jammer dat er geen flyer of schoolbord met het programma te zien was. Overbodig de tweedehands spulletjes die behoorlijk veel ruimte innemen en weinig leven in de brouwerij brengen, zo dood als een pier dus. En een overdaad aan gerenomeerde eetcabines, waarbij het personeel verveeld op klandizie wacht. Het risico is wel dat hangjongeren de plek overnemen, zou ik ook doen als ik hun was, een stuk gezelliger dan het plein bij de Mc Donalds. En wie gaat er stennis schoppen als meegebrachte eetwaren genuttigd worden, met de Jumbo vlakbij, die kwa prijs behoorlijk concurrerend is. Waar de buurt het wel van moet hebben is ‘drukte’, want vanmiddag om 16.00 maakte het een desolate indruk, waardoor verloedering om de hoek ligt. Ome Koos die meestal wel de waarheid in pacht heeft, zou nu wel eens willen horen hoe de uitbaters van dit unicum voor Leiden zich voelen, of is het nog te vroeg daarvoor? Ik kom er zeker terug om een patatje bij de biologische frietbakker te consumeren, dat vindt Ome Koos wel de mooiste aanwinst, nadat hij van de zomer bij de Hooglandse Kerk een grote portie ‘patat met’ nauwelijks naar binnen kon werken. De volgende keer vertelt Ome Koos over wat het allemaal kost om er een paar uurtjes door te brengen. Moet Ome Koos zijn spaarpot openbreken of kan hij het van zijn wekelijkse zakgeld betalen. En is een rondje van wat dan ook betaalbaar?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline