Duurzame houten woningen voor tijdelijke huisvesting

3

Leiden kiest bij de tijdelijke woningen waarin de gemeente de komende periode een mix wil huisvesten van honderden vluchtelingen met een verblijfsstatus, bijzondere doelgroepen zoals uitstromers uit de opvang en reguliere woningzoekenden voor units met een hoge kwaliteit. Het gaat om zogenaamde ‘Finch woonunits’ die ook geschikt zijn voor langdurige bewoning.

Finch units

De ‘Finch units’ zijn uitgevoerd in hout en zijn ruimer dan tijdelijke woningen uit het goedkopere segment. Ze hebben eigen voorzieningen. Daardoor verwacht de gemeente dat de kans groter is dat niet alleen statushouders en bijzondere doelgroepen in de woningen terecht komen, maar ook mensen die gewoon op de wachtlijst staan bij Woningnet. “De woningen zijn echt een uitbreiding van de sociale huurwoningvoorraad”, zo meldt de gemeente.

Tesla van de woningmarkt

De houten woningen zijn zeer energie zuinig. De oprichter van Finch Buildings, het bedrijf achter de woningen, spreekt van de Tesla van de woningmarkt. De units zijn eenvoudig te verplaatsen en kunnen daardoor tegen relatief lage kosten worden hergebruikt op andere locaties.

80% 1/2-persoons huishoudens

De units zijn 25m2 meter per stuk, maar kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden. Daardoor kunnen ze ook als volwaardige starterswoning dienen. De gemeente denkt vooralsnog dat er vooral behoefte is aan woningen voor een en twee personen. De verhouding wordt ongeveer 80% 1/2-persoons huishoudens en 20% woningen voor gezinnen. De statushouders die uitstromen bij het COA zijn veelal alleengaande mannen. Ongeveer de helft van hen heeft gezinshereniging aangevraagd. Als zo’n hereniging plaatsvindt, kunnen ze als gezin doorstromen naar een reguliere sociale huurwoning.

Delen

3 reacties

  1. En als laatst wordt genoemd de woningzoekende op woningnet, ben benieuwd of die ook €10.000,- krijgen voor het inrichting van hun woning, en de zelfde “lasten” en subsidies. Gelijke monniken gelijk kappen toch?

  2. Piet Pekelharing op

    Houten woningen? Laat ik nu gedacht hebben dat men nadat in 1666 ook Londen was platgebrand men eindelijk in heel Europa afgestapt was van brandbare bouwmaterialen zoals hout en stro. Maar kennelijk heeft het Leidse gemeentebestuur de middeleeuwen nog niet volledig achter zich gelaten.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline