Kunstwerk ‘Zicht op Leiden’ onthuld in Burgerzaal stadhuis

‘Zicht op Leiden’, het monumentale fotowerk van Casper Faassen, is door stedelijk museum De Lakenhal aangekocht voor de Burgerzaal van het Leidse stadhuis. Het kunstwerk werd dinsdag officieel gepresenteerd door burgemeester Henri Lenferink. Het hangt vanaf nu permanent in de Burgerzaal, waar naast grote bijeenkomsten ook alle huwelijksvoltrekkingen plaatsvinden. “Ik ben apetrots en ik vind het een grote eer”, vertelt kunstenaar Casper Faassen.

Maaike Lek sprak na de onthulling met kunstenaar Casper Faassen, Lakenhal-directeur Meta Knol en burgemeester Lenferink.

‘Gezicht op Leiden’ toont het centrum van Leiden onder het licht van het ochtendgloren, met uitzicht op de burcht, het stadhuis, de vismarkt en de Hooglandse kerk. De kunstenaar gebruikte een drone om vanuit de lucht boven de stad een serie foto’s te maken. Het uiteindelijke kunstwerk bestaat uit een foto die is afgedrukt op glas en die vervolgens door Faassen deels is beschilderd. Waar het werk niet is beschilderd, reflecteert het gouden bladmetaal het omgevingslicht. “Met dit kunstwerk toont Faassen zich een eigentijdse innovator in de kunsthistorische traditie van het stadsgezicht”, zegt Minke Schat van de Lakenhal.

Stadsgezichten van Van Goyen
Gezicht op Leiden uit het noordoosten

Jan van Goyen, ‘Gezicht op Leiden uit het Noordoosten’. Collectie Museum De Lakenhal, Leiden.

De Leidse kunstenaar Casper Faassen maakte in 2013 een serie stadsgezichten. De serie was geïnspireerd op schilderijen van Jan van Goyen, in het bijzonder diens ‘Gezicht op Leiden uit het Noordoosten’  uit de collectie van Museum De Lakenhal. De eveneens Leidse schilder Van Goyen staat bekend om zijn schilderijen met typisch Hollandse, soms onstuimige wolkenluchten. Vaak ging het daarbij om stadsgezichten. Zo hangt ‘Gezicht op Dordrecht’ in het Dordrechts Museum en bezit het Rijksmuseum een fraai schilderij met ‘Zicht op het Valkhof’ in Nijmegen.

Ode aan Leiden
Casper Faassen, Gezicht op Leiden, 2013. Collectie Museum De Lakenhal_1 MB

Casper Faassen, Gezicht op Leiden. Collectie Museum De Lakenhal, Leiden.

Het kunstwerk ‘Gezicht op Leiden’ werd in 2013 voor het eerst gepresenteerd samen met het gedicht ‘Vogelvlucht’ van Onno Blom en het lied ‘Lalala Leiden’ van Jochem Meyjer. “Toen vonden we het al aardig en hebben wij gezegd dat we een exemplaar wilde kopen”, vertelt burgemeester Henri Lenferink. Nu ‘Lalala Leiden’ gespeeld wordt door het carillon van het stadhuis en het ‘Gezicht op Leiden’ te zien is in de burgerzaal word er nu nog gezocht naar een plek voor het gedicht van Onno Blom. “We vinden het leuk om die drie elementen gezamenlijk aan het stadhuis te verbinden”, aldus Lenferink.

Ook zorgt het plaatsen van ‘Zicht op Leiden’ er voor dat de oude medaillons van Ludwig Oswald Wenckebach weer zichtbaar zijn in de burgerzaal. De medaillons portretteren Juliana en Wilhelmina. Binnenkort zal ook een medaillon van koning Willem-Alexander aan de collectie worden toegevoegd.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline