Vluchtelingen weg uit noodopvang Wassenaarseweg

17

Vanaf morgen worden de vluchtelingen die nu nog verblijven in de noodopvang aan de Wassenaarseweg elders gehuisvest. Het COA heeft laten weten dat alle vluchtelingen inmiddels bij de IND op gesprek zijn geweest. Zij hebben een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen, zitten in de verlengde asielprocedure of hebben een afwijzing en moeten terug naar het land van herkomst.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het plotselinge vertrek van de vluchtelingen. Oplopende spanningen in de noodopvang zouden aan het versnelde vertrek ten grondslag liggen.

Het COA verhuist de huidige bewoners van de Wassenaarseweg conform de fase in hun asielprocedure naar verschillende AZC’s, waar meer voorzieningen beschikbaar zijn.

Het Leidse college van burgemeester en wethouders laat in een verklaring weten zich van het begin af aan nauw verbonden te hebben gevoeld met de groep mensen die in oktober in de regio is opgevangen. Op de noodopvang zijn vanaf het begin ook veel vrijwilligers actief geweest. “Het college waardeert de inzet van al deze vrijwilligers zeer. Ook voor hen komt dit vertrek onverwacht. Veel vluchtelingen hebben een band opgebouwd met inwoners van de stad en hebben hier al een start gemaakt met hun integratie”, zo schrijven burgemeester Lenferink en wethouder Roos van Gelderen in een mail aan de gemeenteraad.

Niels van der Spijk van Cocktail Leiden hoopt dat de LHBT-vluchtelingen waar het COC Leiden zich om bekommert op plekken terecht zullen komen waar ze op begrip kunnen rekenen.

Nog niet alle vluchtelingen uit de noodopvang zijn aan de gemeente gekoppeld waar zij in de toekomst een woning krijgen. Of en hoeveel vluchtelingen aan Leiden of aan gemeenten in de regio worden gekoppeld, is op dit moment nog niet duidelijk. “Het is het college bekend dat veel mensen graag in Leiden of directe omgeving willen wonen. Het college van burgemeester en wethouders staat hier positief tegenover en gaat met het COA in gesprek over de wijze waarop dit mogelijk gemaakt kan worden”.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft het pand aan de Wassenaarseweg tot oktober 2016 beschikbaar voor noodopvang. De kans is dus groot dat het in de nabije toekomst opnieuw gebruikt zal worden voor de opvang van nieuwe vluchtelingen.

Delen

17 reacties

  • Daar heb je in leiden stichting huisvesting werkende jongeren voor !

 1. Het COA krijgt een zware onvoldoende voor communicatie. De gemeente Leiden is overvallen door de mededeling van het COA dat de verhuizing vandaag op stel en sprong moest.
  Moest dit vertrek echt zò snel? Geen tijd om afscheid te nemen van de Leidenaren die een rol zijn gaan spelen in het leven van de vluchtelingen hier; geen tijd voor afscheid van de kinderen uit de klas?
  Het COA komt hierin behoorlijk inhumaan over.

   • Een Leids burger op

    Daar was blijkbaar geen tijd meer voor. Jammer voor de xenofiele vluchtelingenpamperaartjes.
    Bovendien besttat de kans dat het theeservies dan aan gruzelementen gaat. 🙂

 2. Een Leids burger op

  2 Citaten uit de berichtgeving:”Oplopende spanningen in de noodopvang zouden aan het versnelde vertrek ten grondslag liggen.” en “”….LHBT-vluchtelingen waar het COC Leiden zich om bekommert op plekken terecht zullen komen waar ze op begrip kunnen rekenen.”
  ***
  Dat zegt toch al genoeg zou ik denken.
  Men wil blijkbaar niet nog meer vechtpartijen en onaangepast gedrag.
  ***
  Toch verwacht ik wel dat de vluchtelingenopvang aan de Wassenaarseweg opnieuw in gebruik zal worden genomen als er meer vluchtelingen komen. (bijvoorbeeld als Erdogan de “vluchtelingenkraan” weer gaat openen of als zij langs andere routes komen.)

  • Roeptoeter ik ben trots op mijn vluchtelingenpamper eikel. Je weet helemaal niet wat zich daar heeft afgespeeld. Je roept maar wat zonder te weten wat je roept.

   • Een Leids burger op

    Nee, hoor Kaatje ik citeer wat uit de berichtgeving hierboven.
    Maar als roeptoeteres Kaatje het beter meent te moeten weten horen we het graag. Bovendien stond zaterdag in het LD dat de politie 1 klap heeft moeten uitdelen. Vast niet omdat die vluchtelingen zo “keurig” gedroegen.
    Denk je ook niet. Het COA legde niet zomaar sancties op hoor.
    Maar inmiddels is duidelijk geworden dat het geen vluchtelingen meer zijn maar sommigen een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen en andere een afwijzing.

 3. Kaatje neem ze in je kraakpand dan(middelstegracht och), of te druk met schoppen tegen alles wat Nederlands is? Volgens mij ben je zo’n AFA teefje, of een die graag op de rug ligt voor alles wat zwart is! Ook voor jou en je vriendjes geldt je hoeft hier niet te blijven. Ook jij weet niet wat er in Syrië aan de hand is, Assad is de enigste die wat doet tegen de terroristen. Hij beschermd daar de assyrische? en andere minderheden. Wordt tijd dat de europese landen Assad gaan steunen.

  • Piet Pekelharing op

   Assad heeft tot enkele maanden geleden (toen de vredesbesprekingen van start gingen) IS vrijwel met rust gelaten. Hij heeft het heel slim gespeeld, door in het begin van de opstand de gematigde oppositie uit te roeien. Hij wist dat als het Westen nooit voor IS zou kiezen als de strijd tussen hem en IS zou gaan.

   Doordat gematigde oppositieleiders zijn omgebracht en allerlei oppositiegroeperingen zoals het Vrije Syrische Leger en de Koerdische strijdkrachten inmiddels behoorlijk gehard zijn door de jarenlange medogenloze strijd die het regeringsleger van Assad tegen hen voerde is de situatie er alleen maar slechter op geworden. Alle partijen begaan misdaden tegen de menselijkheid, maar Assad spant samen met IS wel de kroon. Keer op keer bestookt het regeringsleger woonwijken met vatbommen, waarbij zij niet nalaat ziekenhuizen en andere burgerdoelen in puin te schieten.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline