Oplossing Leids voetbal weer stap dichterbij

7

Afgelopen woensdag kwamen de vertegenwoordigers van de twaalf Leidse voetbalverenigingen voor de vierde keer bij elkaar in het kader van het Voetbal Vitaal. Dat is het proces waarbij onder regie van de gemeente Leiden de voetbalclubs verregaande afspraken maken over hun toekomst. Veel clubs staan er niet al te best voor en kunnen hun toekomst het beste garanderen door te fuseren.

Toekomstplan voetbal

Tijdens de avond in Holiday Inn bespraken de gemeente en de clubs in aanwezigheid van de Leidse Sport Federatie en de KNVB het regiescenario dat de gemeente heeft opgesteld. Daar staan de locatiemogelijkheden voor de twaalf Leidse voetbalclubs. Het vormt de basis voor het sportaccommodatieplan voor alle (buiten)sporten dat later dit jaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Sportaccommodatieplan

De uitgangspunten van het nu gepresenteerde regiescenario voetbal vitaal zijn efficiënter (multifunctioneel) gebruik van voetbalvelden en sportparken en een betere samenwerking van zaterdag- en zondagverenigingen per locatie. Clubs met een grote kinder-achterban of veel jeugdleden blijven in de plannen op hun huidige locatie. Het scenario wordt vervolgens verder uitgewerkt in een sportaccommodatieplan dat behalve een inspanning van de voetbalverenigingen ook een opdracht voor de gemeente zelf behelst. Die belooft in het plan om alle sportparken te voorzien van vergelijkbare faciliteiten.

Moeilijke keuzes

Volgens wethouder De Wit (sport) verliep de avond constructief, kritisch en positief. “Ik heb veel waardering voor inzet van verenigingen. Ik merk dat alle verenigingen inzien dat we keuzes moeten maken voor het Leidse voetbal. Dat is moeilijk maar geeft ook kansen. Belangrijk om snel apart te overleggen met alle afzonderlijke besturen.” Dat gaat de komende maanden dan ook gebeuren. In die gesprekken tussen de individuele besturen en de gemeente worden de mogelijkheden besproken die de verenigingen zelf zien bij het regiescenario.

Onvrede

Volgens aanwezigen bij de avond in Holiday Inn is niet iedereen even blij met de plannen. “Lugdunum en UVS komen er goed vanaf. Er verandert niets. DoCoS gaat uitbreiden en Leidsche Boys mag nog even blijven waar ze zitten, maar moet op termijn wel verkassen. VV Leiden, GHC en FC Rijnland staan nu op de Boshuizerkade ingedeeld en zijn daar erg verbolgen over. Deze clubs willen nog wel met elkaar samenwerken en mogelijk fuseren.” Fuseren wordt overigens door de verenigingen zelf besloten. Hier zit geen verplichting op. Wethouder De Wit wil er niet op reageren. “Dat hebben we afgesproken. Het is allemaal al gevoelig genoeg.” Naar verwachting blijven er vanaf volgend jaar nog maar vijf of zes van de huidige twaalf clubs over. Na de zomer moet er een concreet plan op tafel liggen.

Delen

7 reacties

 1. DoCoS uitbreiden? Zet deze club bij v.v. Leiden en FC Rijnland op het complex. Daar is ruimte zat. Je hoeft dan enkel te werken aan extra kleedkamercapaciteit, bijvoorbeeld tweedaags.

  Hoe zit het dan met LV Roodenburg? Kleine club met weinig teams maar drie velden….

 2. Anrico van den Hoed op

  Zal wat worden. Fc Rijnland, fusie van voormalig ZLC en Oranje Groen , die 25 jaar geleden moest fuseren, toen had Oranje Groen nog vollop jeugd en moest verhuizen van de kade naar de Mors, vanwege woningbouw. Nu staan er ná 25 jaar pas huizen op het terrein van LFC. En nu moeten we weer terrug naar het oude complex ? Ik denk dat de gemeente over 1 jaar die viaduct ook af wil maken, wat nu de DOCOS kantine is. FOUTJE bedankt !!!!

  • Waarom niet? Zo kunnen beide clubs in de Mors gehandhaafd blijven. Het huidige complex van DoCoS heeft geen ruimte om uit te breiden.

 3. Wim de Leeuw op

  Er blijven straks 5 tot 6 van de 12 clubs over. Als die dan allemaal wèl in staat blijken hun rekeningen te betalen en hun schulden af te lossen, dan zijn we in elk geval een flink eind verder 😉

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline