Lakenhal-directeur: “Nieuwe gevel niet goedkoper”

7

Directeur Meta Knol van De Lakenhal baalt stevig van de mislukte aanbesteding voor de uitbreiding en renovatie van ‘haar’ museum: “Dit is wel balen ja.” De komende weken wordt uitgezocht hoe de uitvraag aan de markt nu opnieuw kan worden gedaan. Daarbij wordt geïnventariseerd hoe de plannen binnen budget gebracht kunnen worden. Voor een deel zal dat andere keuzes opleveren, maar, zo schreef verantwoordelijk wethouder Strijk (D66, cultuur) woensdag in een brief aan de raad: “Op onderdelen is ook sprake van zeer grote prijsverschillen tussen de verschillende aannemers.”

Chris de Waard in gesprek met directeur Meta Knol van De Lakenhal over de mislukte aanbesteding.

Knol hoopt dat de benodigde analyse van de nu gestopte aanbesteding binnen enkele weken kan worden afgerond, zodat er zo snel mogelijk een nieuwe ronde kan worden uitgeschreven. Haast is daarbij geboden, want hoewel de aanbesteding is gestopt, omdat alle marktpartijen meer voor de klus vragen dan wat de gemeente ervoor heeft uitgetrokken, is de harde werkelijkheid dat de aanbestedingsmarkt snel aantrekt. Elke maand stijgen de bedragen met zo’n twee procent. Een half jaar uitstel maakt het project in de huidige marktomstandigheden dus ook fors duurder.

De museumdirecteur ziet weinig heil in een ander ontwerp voor de gevel van de nieuwbouw aan de zijde van de Lammermarkt om zo de kosten omlaag te brengen. De Leidse PvdA-fractie drong daar gisteren via Sleutelstad op aan en gaat dat in de gemeenteraad aan de orde stellen. “In mijn beleving is het nog nooit goedkoper geweest om een ontwerp aan te passen, het hele proces stil te leggen en alles opnieuw te doen.”

De Lakenhal blijft nu open tot de nieuwe aanbesteding is gelukt. Meta Knol benadrukt dat er meer dan voldoende te zien blijft in het museum. “Er zijn in verband met de komende verbouwing weliswaar stukken uitgeleend aan andere musea, maar we hebben zoveel mooie dingen in huis. We hebben een collectie van 23.000 voorwerpen!” Of de vertraging gevolgen heeft voor de tentoonstelling over de Jonge Rembrandt waarmee De Lakenhal medio 2018 de heropening wilde vieren, is nog niet duidelijk: “Het is echt te vroeg om daar iets over te zeggen. Meten is weten. We moeten echt eerst goed uitzoeken wat dit betekent.”

Delen

7 reacties

 1. Je weet bij voorbaat dat dergelijke projecten meer geld gaan kosten. De bouwwereld weet dondersgoed hoe bij (semi)overheidsinstanties het geld uit de zakken te kloppen. Vrees dat de overheid in dit soort zaken niet gesjeesd genoeg is.

 2. Marcellus_B op

  mw. Knol:”Elke maand stijgen de bedragen met zo’n twee procent.”
  Het mens weet echt niet waar ze over praat. 2% per maand zou een prijsstijging van circa 29,5% per jaar bedragen … waarschijnlijk goed haalbaar in die culturele sector van haar, waar de boven-ons-gestelden zoveel belastinggeld op kunnen eisen als dat ze willen, want ‘markt-conform’. Dit heeft echter totaal niets met de realiteit te maken.
  Laat haar maar weer lekker oprotten naar dat nijntje-museum in Utrecht waar ze vandaan kwam.

  • Marcellus, ik hoop dat je betrokkenheid verder gaat dan dit treurige anonieme gebral.
   Waar in het interview zegt Meta Knol dat de kosten elke maand met 2% stijgen en ook met 2% BLIJVEN stijgen? Ik hoor haar dat nergens zeggen.
   De Lakenhal is niet de culturele sector van Meta, maar van Leiden. Een stuk van de culturele sector waar we trots op mogen zijn. En waarin Meta meer dan uitstekend werk doet. En dat is voor mij ook de reden dat ik de Lakenhal steun.

   • “Elke maand stijgen de bedragen met zo’n twee procent”. Dit staat in het artikel.
    Natuurlijk is de Lakenhal niet van Knol maar van Leiden. Daarom is het juist belangrijk dat de gemeenteraad zich met het ontwerp bemoeit en op de kosten let. Knol is een passant.

 3. Dat de kosten voor de baat uit gaan, weet iedereen die over een beetje boerenverstand beschikt. En dat als 80% van de mensen vindt dat het ontwerp van de nieuwe Lakenhal ‘spuuglelijk’ (woord door Hollebolle Gijs van de PvdA gebruikt en we weten allemaal: wat je van een ander zegt ben je zelf) vindt, dat het dan het beste ontwerp is dat de stad Leiden op de wereldkaart gaat zetten i.p.v. het Anton Pieck ontwerp dat de goegemeente voor ogen heeft. Duidelijker gezegd: de PvdA is een partij van het verleden (binnenkort overbodig net zoals de koffergrammofoon) en het ontwerp van de nieuwe ‘Parel van Leiden’ zet onze stad in de toekomst op voorsprong.

 4. @Ome K: niet alleen de PvdA maar ook de SP is een partij van het verleden. Het salonsocialisme is opgegaan in het VVD66 neoliberale denken, ook in Leiden. Van der Kraats met zijn SP kliek is net als Gijs en Holla met de steun aan de geldverslindende, fossiele Rijnlandroute, Leidse Ring en die twee autobunkers op de Lam en Gaar wat ons betreft ook passé. Opzouten in 2017 en 2018.
  De bouw trekt aan, de aanbesteedkosten stijgen, derhalve moet het ontwerp op de schop. Nieuwe ballen, nieuwe kansen. En hopelijk kan de Vroege Rembrandt schitteren in een fantastische nieuwe Laak.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline