Cuypersgenootschap wil alsnog behoud Joristrap Lakenhal

5

Nu de gemeente Leiden de plannen voor de uitbreiding en de renovatie van de Lakenhal toch moet aanpassen, pleit de Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, er opnieuw voor om de monumentale Joristrap in het museum alsnog op de huidige plek in te passen in de plannen.

Het genootschap maakt al geruime tijd bezwaar tegen de voorgenomen verplaatsing van de Joristrap  die tot een zeldzaam voorbeeld van een negentiende-eeuws museuminterieur behoort. Die bezwaren hebben er eerder toe geleid dat de Rijksbouwmeester eind vorig jaar in opdracht van de gemeente nogmaals heeft gekeken naar de mogelijkheden om de eeuwenoude trap op de huidige plek te behouden. Daarbij zijn vijf varianten vergeleken met het wel verplaatsen. Conclusie was dat het besluit tot verplaatsen zorgvuldig was genomen en dus kon worden uitgevoerd.

Het Cuypersgenootschap heeft Kees Tak van TAK architecten uit Delft gevraagd om met onafhankelijke en frisse blik naar de voorgenomen plannen en adviezen voor het museum te kijken en een mening te geven. Tak is volgens het Cuypersgenootschap een geschikte partij voor zo’n beoordeling vanwege de ervaring met het restaureren en transformeren van grote en complexe monumenten zoals het Centraal Station van Amsterdam, het Hoofdstation van Groningen, de Cenakelkerk in Heilig Landstichting, musea in Arnhem en Delft en vele anderen monumenten.

Kees Tak heeft voorgesteld nog eens op een andere genuanceerdere manier te kijken naar de monumentale kwaliteiten rondom de Joristrap. Niet alle onderdelen hebben dezelfde waarde; het is vooral de totale samenhangende waarde die het hoogst scoort. Daardoor komen wellicht andere opties in beeld, die op hun beurt kunnen leiden tot andere keuzes.

Hierover is met de gemeente overleg gevoerd, maar er bleek geen ruimte tot bewegen. Nu de aanbesteding ongunstig is uitgevallen, hoopt het Cuypersgenootschap dat een nieuwe analyse tot andere oplossingen kan leiden, die de prijsvorming gunstig beïnvloeden.

Delen

5 reacties

  1. Altijd fijn als ‘genootschappen’ te hulp komen. Misschien heeft het genootschap nog wat euri over voor het realiseren van toekomstig erfgoed, onze Nieuwe lakenhal?

  2. Joop J.Gijsman op

    We zoeken naar bezuinigingen, Wim de Leeuw, het genootschap geeft dat juist aan, geen vernielingen in het interieur en de Spaanse gevel vervangen door iets wat eenvoudiger en meer passend is, maar misschien heb je het allemaal niet zo gevolgd.

  3. Joop J.Gijsman op

    En dan nog maar niet te praten over een voorgestelde binnenplaats waarvan de vloer voor de helft 20cm hoger ligt dan de andere helft, ook leuk voor rolstoelers.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline