PvdA: Geen extra geld Lakenhal zonder nieuwe gevel

18

Om de verbouwing en uitbreiding van De Lakenhal binnen budget te krijgen, moet er gekeken worden naar het ontwerp van de nieuwe gevel aan de Lammermarktzijde van het museum. Dat stelde PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla zojuist in Nieuws071, het nieuwsprogramma van Sleutelstad 93.7 FM. Holla vindt het bestaande ontwerp spuuglelijk en ziet nu zijn kans schoon. “Als er geen nieuw ontwerp komt voor die gevel, is er met ons niet te praten over extra geld voor de Lakenhal.”

Chris de Waard in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla over de benodigde bezuinigingen bij de verbouwing van De Lakenhal.

Eerder kon de gemeenteraad niets vinden van het ontwerp omdat de besluiten al genomen waren voordat duidelijk werd hoe de nieuwe achtergevel eruit zou gaan zien. Nu de aanbesteding is mislukt en er wellicht extra geld nodig is, komt het budgetrecht van de gemeenteraad alsnog in beeld. En dan gaat de PvdA eisen stellen aan het ontwerp.

Het college stuurde vandaag een brief aan de gemeenteraad waarin wethouder Strijk aangeeft vooral voor de ‘quick wins’ te gaan. “Er wordt gekeken naar mogelijkheden die relatief makkelijk en snel zijn door te voeren en die een grote besparing opleveren. Bijvoorbeeld standaard balustrades in plaats van hekken die speciaal gesmeed moeten worden.”

Dat de aanbesteding is mislukt door veel hogere kosten, heeft het college onaangenaam verrast. Strijk schrijft daarover dat in elk stadium van het ontwerp de bouwkosten zijn berekend door een gespecialiseerd bouwkostenbureau dat ervaring heeft met vergelijkbare projecten in de museale sector. “Daarbij zijn de bouwkosten steeds binnen budget gebracht. De inschatting was zelfs dat er door marktwerking een lagere prijs uit zou rollen, maar om het risico nog verder te beperken is er vervolgens nog 2,5 procent extra bezuinigd op het bestek.”

Dat de kosten in de biedingen van de marktpartijen nu alsnog veel te hoog uitvallen, komt volgens het college vooral omdat de aannemers de materiaalkosten en de kosten voor afwerking veel hoger inschatten dan in de eigen berekeningen van de gemeente.

Delen

18 reacties

 1. Harry Dent op

  De bouwmarkt trekt flink aan in deze (tijdelijke) economische opleving. In dat licht stijgt de prijs voor de aanbesteding. En moet men kiezen voor soberheid. Dat proces resulteert hopelijk in een gevel voor de Lakenhal die zijn historisch karakter meer eer aandoet. Lukt dat niet, dan kappen ermee. En ik duim al voor het tijdig doorgaan van de Vroege Rembrandt expositie als vervolg op de Late in het Rijks.

 2. Anoniempje op

  Het kan toch niet zo zijn dat één politicus bepaalt wat mooi is en wat gebouwd mag worden?

  • Gerard van der Veer op

   Dat is ook niet de strekking van de mededeling, anoniem en angstig zuurpruimpje (waarom anders niet trots je mening verkondigd met de naam waaronder je bekend staat bij de burgerlijke stand?). De heer Holla opereert niet namens zichzelf maar namens een fractie, “Als er geen nieuw ontwerp komt voor die gevel, is er met ONS niet te praten over extra geld voor de Lakenhal.”

 3. Zo gauw de politiek gaat bepalen wat kunst en cultuur is gaat het mis. Daarvan zijn genoeg voorbeelden in heden en verleden te geven. Gijs Holla vertolkt hier ‘das gesundene Volksempfinden’ m.b.t. tot kunst en cultuur. En dat is om het maar even ‘recht toe recht aan’ te zeggen: Schandelijk. Het is heel vanzelfsprekend dat kunstuitingen in het begin juist niet door het grote publiek verwelkomd worden. Zo verging het Picasso en zo verging het de abstractexpressionisten met Pollock, de Kooning, Rothko en Pousette d ‘Art. Kunst die nu onomstreden is en voor grote bedragen van eigenaar verwisseld. En zo zal het ook gaan met dat fantastische ontwerp van de Lakenhal. Tenminste als niet die kunstonvriendelijke en kunstanalfabete politici van de PvdA het voor het zeggen krijgen met hun populistische gezever. Arme stad die aan dit soort povere denkers is overgeleverd. PvdA bemoei je niet met zaken waar je de ballen verstand van hebt. Ome Koos is hier terecht boos.

 4. Willem Schuyt op

  “Ome Koos” moest zich blijbaar afreageren met een bozige en onjuiste reactie die nergens op slaat. Zijn belediging van Gijs Holla (geen politieke vriend van mij) getuigt niet van respect voor de ander, noch van een helder moment. Het gaat helemaal niet over wat kunst is maar over de verbouwing en uitbreiding van een stadsgezicht-bepalend gebouw, waarvan de gemeente bovendien de kosten (belastinggeld) moet ophoesten. Dan is een lid van de gemeenteraad vanzelfsprekend verplicht om zich ermee te bemoeien, er goed over goed na te denken en een standpunt in te nemen.
  Een belangrijke vraag vind ik nu waarom er niet eerder goed over werd nagedacht door college en raadsleden en er met de voor de verbouwing benodigde gelden werd ingestemd voordat het ontwerp bekend werd. Dat is naar mijn mening onverantwoordelijke besluitvorming van het openbaar bestuur. Kritische pers, waar blijft u?

 5. Ik woonde in Groningen toen de discussie over het nieuwe Groninger Museum werd gevoerd. Dezelfde argumenten. Het is een gek gebouw, het zijn gekke gebouwen bij elkaar. Maar iedereen vindt het nu prachtig.

 6. Willem Schuyt op

  Dat is een bekende drogredenering. Omdat ergens anders een gebouw eerst niet en nu wel mooi gevonden wordt, moet de gemeente Leiden een architect maar laten aanrotzooien en de projectkosten dragen, hoe hoog die ook zijn en hoe wanstaltig de nieuwbouw ook kan worden? Hoeveel voorbeelden zijn er van gebouwen die als ontwerp of bij oplevering lelijk werden gevonden en waarvan dat nog steeds het geval is? Naar ik vermoed heel veel. Ik ben er bijvoorbeeld van overtuigd dat de geplande nieuwbouw tegenover het station door de meeste Leidenaren nooit mooi gevonden zal worden

  Ik ken trouwens genoeg Groningers die hun museum helemaal niet zo’n prachtig gebouw, en de locatie ongelukkig gekozen, vinden. Die nieuwbouw van het Groninger Museum werd overigens mogelijk door een “gift” van de Gasunie, m.a.w. een klein deel van het hoofdzakelijk met Gronings aardgas verdiende geld. De Groningers krijgen nu een enorme rekening gepresenteerd in de vorm van aardbevingen en materiële en psychische schade.

 7. Joop J.Gijsman op

  Mijn reactie werd geweigerd maar ik hoop toch dat een nieuw ontwerp beter past in omgeving en stad en niet afgekeken wordt van een Spaanse architect. Benieuwd of de vrij meningshouding nu wel duidelijk is.

  • Wim de Leeuw op

   Het zal toch niet zo zijn dat anoniem gebral hier wèl wordt toegestaan en een reactie-met-open-vizier wordt geweigerd?

 8. @Willem Schuyt

  Het zal Ome Koos een zorg zijn als Hollebolle Gijs het ontwerp te duur vindt, daar is hij politicus voor, maar als hij het ontwerp ‘spuuglelijk’ vindt, gaat hij zijn boekje te buiten. Bolla moet zijn mond houden over zaken waar hij geen verstand van heeft en waar hij ook niet voor gekozen is om zijn mening te geven in een politiek discours. En beste Willem, politici moet je niet met fluwelen handschoenen aanpakken, want dat doen ze zelf ook niet met de burgers, gezien het leed dat uit naam van de PvdA is aangedaan aan de zorgbehoevenden die vaak hoogbejaard genoodzaakt zijn om te procederen om hun recht te krijgen. En trouwens Ome Koos staat niet bekend om zijn genuanceerde opvattingen want daar kopen we helemaal niets voor. Man en paard noemen dat is mijn devies om de zaken duidelijk te krijgen.

 9. Wat een politiek! Achteraf toch nog je gelijk halen door financiële tegenslag bij aanbesteding. Beetje bananenrepubliek-achtig. Of: gewoon flauw. Drammende draaiende PvdA. Jammer, het was altijd mijn partij. Ook ik vind de gevel niet geweldig maar gedane zaken nemen geen keer. Betaalt de de heer Holla uit eigen zak de meerkosten voor een nieuw ontwerp?

 10. Nabrander: ik kan mij toch niet voorstellen dat de fractiegenoten van Holla het met hem eens zijn? Heeft hij dit beweerd op persoonlijke titel?

 11. @ De Beer

  Beertje ik wil je even weer met je beide voeten op de grond zetten. Het zit namelijk zo: In de PvdA is er niemand, werkelijk niemand die Holla tegen durft te spreken. Voor moed moet je niet bij deze partij zijn waarvan de verkozenen zonder met de ogen te knipperen voor de verkiezingen de JSF (miljarden over de balk gesmeten voor een ondeugdelijk toestel van Fyra kwaliteit) afwijzen en als het erop aankomt massaal de kiezers belazeren door het geld niet aan de zorg voor onze hulpbehoevenden te besteden maar aan de winsten van de aandeelhouders van het militair-industrieel complex. Ook de eerst fervente tegenstanders stemden voor. Met zo’n partij hoef je geen medelijden te hebben. De PvdA heeft het gebral van de VVD overgenomen en in dat kader plaats ik de opmerkingen over het ontwerp voor de Lakenhal. Goedkope borrelpraat voor aan de bar, gespeend van elk cultureel inzicht.

 12. Over wat mooi en lelijk is worden we het waarschijnlijk nooit eens. Maar dat hoeft ook niet. Ik vind dat oude ontwerp niet passen in de gevel waarin hij geplaatst zou worden, maar dat is mijn persoonlijke mening.
  Veel belangrijker is het antwoord op de vragen van Willem Schuyt: waarom komt pas bij de aanbesteding aan het licht dat dit ontwerp veel duurder uitpakt dan was voorzien? Wie heeft de begroting van dat ontwerp geleverd en goedgekeurd? Daar zal Strijk een antwoord op moeten geven. Dit wordt de zoveelste Betuwelijn in het klein.

  • Wim de Leeuw op

   Natuurlijk zal er eerder een kostenindicatie zijn afgegeven. Maar dit proces vergde jaren. En tijdens de crisis op de woningmarkt werd er blijkbaar fors scherper gerekend dan nu het geval is, nu de woningmarkt weer enorm aantrekt.
   Niemand heeft kunnen voorzien dat de woningmarkt, en daarmee ook de bouwproductie en de bouwprijzen, zo ongelofelijk snel en in zo’n hoog tempo zou aantrekken.
   Op mijn blog blog.deleeuw.nl heb ik de afgelopen jaren veel geschreven over de staat van de woningmarkt en me zelfs gewaagd aan een voorzichtige visie op het herstel. Ik zit er bovenop. Maar dit bizarre tempo heb ik niet voorzien. En blijkbaar sta ik daar niet alleen in.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline