Aanbesteding verbouwing Lakenhal stopgezet: museum blijft open

7

Alle aanbiedingen die de gemeente heeft binnengekregen op de in februari opgestarte aanbesteding voor de uitbreiding en renovatie van stedelijk museum De Lakenhal zijn te duur. De gemeente heeft de aanbesteding daarom stopgezet. Wethouder Strijk van cultuur baalt als een stekker, maar kan niet anders dan onderzoeken of er bespaard kan worden op de plannen.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Robert Strijk over de verbouwing van De Lakenhal die te duur uitvalt.

De gemeente maakt de komende weken een analyse van de vier aanbiedingen die zijn gedaan in de aanbestedingsprocedure. Daarna volgt een nieuwe ronde, waarbij met de marktpartijen gekeken zal worden naar ‘optimalisaties’. Vooralsnog komt er geen extra budget beschikbaar voor de renovatie en uitbreiding.

Afgelopen weekeinde hield De Lakenhal nog een soort open dagen. Die waren eigenlijk bedoeld als feestelijke afsluiting voordat het museum de deuren voor het publiek zou sluiten en leeggeruimd zou worden. Dat gaat nu voorlopig ook niet door. Het museum blijft tot nader orde geopend.

Hoe lang de vertraging zal zijn en welke andere gevolgen het stopzetten van de aanbesteding duurt, daarover durft Strijk nog geen uitspraken te doen. Hoe groot het verschil is tussen de biedingen en het budget wil hij evenmin kwijt: “Daar mag ik ook niks over zeggen”.

De PvdA wil dat er nu opnieuw gekeken gaat worden naar het ontwerp van de nieuwe gevel van De Lakenhal aan de kant van de Lammermarkt. Fractievoorzitter Gijs Holla noemde dat ontwerp in het verleden al spuuglelijk en ziet nu zijn kans schoon om met een ander, goedkoper ontwerp het financiële probleem op te lossen. Volgende week gaat de PvdA het aan de orde stellen tijdens de raadsvergadering.

Doordat het museum nu in ieder geval later verbouwd wordt, zal het ook later klaar zijn. Daardoor ontstaat er ook een probleem met de expositie met werk van ‘ De Jonge Rembrandt’ waarmee De Lakenhal eind 2018 en begin 2019 flink wilde uitpakken. In 2019 viert Nederland weer en Rembrandtjaar. Het is dan 350 jaar geleden dat de beroemde schilder overleed.

Delen

7 reacties

 1. Ben ik de enige die vermoedt dat iemand bij de gemeente zijn huiswerk niet goed heeft gedaan of dat er wellicht sprake zou kunnen zijn van opzettelijke misleiding van de gemeenteraad in de hoop of verwachting dat die later wel zal instemmen met een aanvullend budget? Het zou niet de eerste keer zijn dat zoiets met een groot project gebeurt (in of buiten Leiden).
  Het voorstel van Holla vind ik niet verkeerd, mits “goedkoper” niet ontaardt in knullige kneuterigheid of betonnen lelijkheid.

  • Waarom nu weer zo negatief??? Hoezo “huiswerk niet gedaan”. Hoezo “misleiding”.

   De kostenprognoses zijn in het verleden gemaakt. Dat is een proces van vele jaren. Drie jaar geleden lag de woningmarkt nog volledig op zijn gat, het dieptepunt van de crisis. Daarna kwam de markt langzaam op stoom. En de afgelopen paar kwartalen is er weer volop vertrouwen.
   Volkomen logisch dat bouwers, die nu volle orderportefeuilles hebben en overal weer geld kunnen verdienen, nu totaal ander prijzen in rekening brengen dan in het verleden.

   En als jij denkt dat je dat wel had kunnen voorzien, dan zie ik je graag terug op 3 October.
   In een tentje. Met een gouden bol. Daar kan je dan hele goede zaken doen. Of misschien moet je je aanmelden als wethouder. Helderzienden zonder foutmarge zijn ook in het openbaar bestuur veel waard.

  • Marcellus_B op

   er is absoluut sprake van misleiding van de kant van de gemeente, want amper 1,5 jaar geleden paste alles volgens hun nog wel binnen het budget.

   Een klein citaat uit een officieel gemeentebericht (dd. 28 november 2014):
   “Begin dit jaar keurde de Leidse gemeenteraad het Uitvoeringsbesluit voor de restauratie en uitbreiding goed. Het huidige ontwerp past binnen de financiële kaders, …”
   ( http://gemeente.leiden.nl/nieuwsitem/artikel/museum-de-lakenhal-presenteert-definitief-ontwerp/ )

   Maar ja, als de directrice zelf al gaat rekenen met fictieve prijsstijgingen van 29,5% per jaar dan ontspoort elke poging tot verbouwing.

   • Een Leids burger op

    Van opzettelijke misleiding [weer één van de 2016 Fratsen 🙂 ] hoeft helemaal geen sprake te zijn. Na die 1.5 jaar zijn de bouwprijzen fors gestegen en kan niet altijd van te voren worden gezegd wat de nieuwe kosten zullen zijn.Op dat punt eens met Wim de Leeuw dus.
    —-
    Maar het is nu ook weer niet zo dat de halve wereld naar Leiden zou komen om het museum de Lakenhal te bezoeken.
    Leiden is een museumstad, maar de echte museumliefhebber komt voor (de inhoud van) het museum zelf en niet voor het (uiterlijk van het) gebouw. Daarom vind ik dat er geen extra geld uitgetrokken zou moeten worden en de verbouwing binnen het eerder vastgestelde budget moet blijven.

 2. Een verstandig besluit. De geperverteerde gevel doet denken aan de slechtste bouwwerken uit de in de jaren ’90 gebouwde Stevenshofwijk. Op de een of andere manier wensen onze bestuurderen telkenmale de witte waan te laten prevaleren in historische contexten. En dat terwijl iedereen weet dat wit grauw wordt. En daarna groen/grijs en vies morsig. Zie de verpauperde Stevenshof. Er staan al vlak naast de schouwburg van dat soort witte waan huisjes die eigenlijk per direct afgebroken zouden moeten worden omdat ze volstrekt detoneren met de 17e eeuwse omgeving van bijvoorbeeld het aardig opgeknapte Boerhaave complex. Trouwens deze toegang tot de Pilgrim Fathers ruïne annex plaquette is feitelijk één grote pisbak. En dat terwijl president Trump hier in 2020 naar toe zou moeten worden geleid. Een aanfluiting van jewelste. Knap dat stukje historisch Leiden liever snel op voordat onze gemeente weer met een enorm imago probleem wordt geconfronteerd. Bedenk voordat je geld uitgeeft dat je bouwt in een oude binnenstad en daar hoort geen jaren ’90 witte waan in. Modern en oud kan prima samen, maar zorg dan voor iets echt moderns; iets wat de potentie heeft tot modern klassiek uit te groeien. Dus Leiden stap in hemelsnaam af van jullie adagium Truttigheid Troef. Beter niets gebouwd dan deze deprimerende troep. Ik ben daarom blij met het standpunt van de Verschrikkelijke PvdA. Zij zijn right for the wrong reasons. Maar het resultaat is gelukkig hetzelfde.

  • Piet Pekelharing op

   “iedereen weet dat wit grauw wordt. En daarna groen/grijs en vies morsig.”

   Ik krijg het bijna niet uit mijn strot gewrongen: Ga eens naar Paleis Soestdijk kijken. Of wat dacht u van (en nu krijg ik helemaal het schompes en het zuur) Paleis Noordeinde?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline