Stichting Leiden-Helpt nu zelf in nood

26

Leiden-Helpt, de stichting achter het Leidsch Trefpunt aan de Willem Barentzstraat, raakt de huursubsidie kwijt die de organisatie van de gemeente krijgt. Initiatiefnemer Ron Flippo van de stichting die honderden minima in Leiden bijstaat met zaken als kleding, speelgoed en boeken is ten einde raad: “Juist nu het zo goed gaat met de Stichting Leiden-helpt heeft de gemeente Leiden besloten om geen subsidie meer te geven aan onze stichting voor de huur.”

Het Leidsch Trefpunt is sinds oktober vorig jaar gevestigd in het voormalige pand van de Voedselbank Leiden. Daarvoor zat de organisatie een half jaar in een pand aan de Hoge Rijndijk. Afgelopen december werd de stichting zwaar getroffen toen er brand uitbrak in een belendend pand. Door roet- en rookschade moesten toen honderden kerstpakketten worden vernietigd. Ook alle kleding werd vernietigd. Dankzij allerlei extra acties kwam de stichting die klap snel te boven en groeide het aantal ingeschrevenen de afgelopen periode richting de 1500 mensen.

De afgelopen weken werd het pand verbouwd. Die verbouwing kostte de stichting niets. Materiaal en arbeid werden gesponsord. “Maar onze kas bijna leeg en zoals iedereen weet, gaan alle inkomsten naar de mensen die het nodig hebben”, stelt Flippo die nu de noodklok luidt. “Als er niet snel iets gebeurt dan moeten we in september de deuren sluiten, terwijl wij een contract hebben voor vijf jaar met een uitloop naar tien jaar.”

 

Delen

26 reacties

 1. Monique van Duijn

  Te triest gewoon…Niet alleen de minima, maar ook de mensen die net iets boven de bijstandsnorm zitten met hun inkomen en daardoor nergens aanspraak op kunnen maken ( sociale voorzieningen, voedselbank, jeugdsportfonds en ga zo maar door) zijn hier de dupe van. Wat een domper voor Ron en al zijn super vrijwilligers 🙁

 2. Noodopvang asielzoekers koste 250.000 het realiseren van een B.B.B koste nog meer geloof ik , de verloren gegane rechtzaken tegen horecaondernemers hebben ook het nodige gekost het gesjoemel met de belastingdienst gaat ook verschrikkelijk veel geld kosten .
  En wie zijn hier weer de dupe van ?
  Juist de mensen die het echt nodig hebben .
  Wordt het geen tijd om dat hele zooitje te vervangen ?

 3. Carla Schlagwein

  Nee maar wel uitgeprocedeerde asiel zoeker bb geven en vluchtelingen plaatsen. Schaam jullie gemeente leiden. Moskeeën plaatsen en ga zo maar door.

  • Piet Pekelharing op

   De gemeente plaatst geen moskeeën. Zij heeft alleen een bouwvergunning afgegeven naar aanleiding van een aanvraag daartoe.

 4. Vreemd verhaal. Wat is de reden voor de stopzetting? De gemeente kan de subsidie altijd stoppen, maar moet dat wel tijdig aankondigen. Een huurcontract voor 5(10) jaar zonder duidelijke inkomsten? Net als een te dure auto kopen. Mij wordt niet duidelijk wat er gebeurt/is gebeurd.

  • Peboeka Leiden

   in en in triest 🙁 Gemeente Leiden moet eens diep nadenken over wat ze aan het doen zijn en in een hoekje zichzelf diep schamen,geld voor onzin is er wel maar Stichting Leiden-Helpt helpen is ineens niet meer belangrijk,om te kotsen gewoon!

 5. Fokko Mellema op

  Vreemd verhaal. Een subsidie is altijd voor een bepaalde periode en met een helder doel (b.v. een bijdrage in de huisvestingskosten voor de eerste 6 maanden). Een huurcontract afsluiten voor een langere periode (5j aar) zonder daar een gedegen financiële dekking voor te hebben is vragen om problemen. Hoop dat het bestuur van de stichting snel een oplossing gaat vinden om de huur te kunnen blijven betalen en ook aan alle andere financiële verplichtingen kan blijven voldoen.

 6. Fokko Mellema

  Vreemd verhaal. Een subsidie is altijd voor een bepaalde periode en met een helder doel (b.v. een bijdrage in de huisvestingskosten voor de eerste 6 maanden). Een huurcontract afsluiten voor een langere periode (5 jaar) zonder daar een gedegen financiële dekking voor te hebben is vragen om problemen. Hoop dat het bestuur van de stichting Leiden-Helpt-Leiden snel een oplossing gaat vinden om de huur te kunnen blijven betalen en ook aan alle andere financiële verplichtingen kan blijven voldoen.

 7. Een Leids burger op

  Het is inderdaad wel vreemd dat enerzijds die stichting een contract heeft voor 5 jaar.
  Maar is er dan anderzijds niets over de betaling van de huisvesting geregeld? Of ging men er vanuit dat de gemeente dat wel zou blijven doen?
  ++++
  En waar blijven nu al die mensen die wèl allerlei hulpinitiatieven menen te moeten ontplooien als het om vluchtelingen gaat?…..
  Zouden zij de heer Flippo en zijn stichting niet kunnen helpen om de huur te kunnen blijven betalen of met andere ruimte?

  • Piet Pekelharing op

   “En waar blijven nu al die mensen die wèl allerlei hulpinitiatieven menen te moeten ontplooien als het om vluchtelingen gaat?”

   Misschien kunt u deze keer de handen uit de mouwen steken? En nu blijft het naar alle waarschijnlijkheid oorverdovend stil.

 8. Mensen AUB niet over de vluchtelingen hebben, dat is een zeer triest gedachte, vergeten niet het verleden , toen duizenden vluchten van de naziregime.
  De geld voor die mensen, komt van de EU.
  Okei, wel waar is dat de gemeente niet weet waar ze mee bezig zijn, de GOED Stichtingen sluiten voor een ander tijdelijk open met stalenhuizen, dat duizenden euros kost.
  Dat is niet goed, TRIEST !! TRIEST …

 9. En iedere keer lees ik dat veel geld over is van de minima, omdat de mensen niet wetten hoem ze moeten opvragen.
  De Stichting Leiden, help wel de mensen o.a. hiermee.

 10. Parkeergarages, nieuwe ijsbaan, en andere dure plannen moeten wel ergens van betaald kunnen worden. Dan haal je als gemeente het geld graag daar waar de weerstand het zwakst is, bijvoorbeeld bij armen en andere kwetsbare burgers zonder macht en invloed. VVD66 dankt de SP voor de goede samenwerking, ook wel collaboratie genoemd. Waar blijft het verzet?

 11. Wat ik nergens lees is hoeveel deze stichting nodig heeft om daar te kunnen blijven zitten. Hoeveel geld is er nodig?

 12. Deze mensen zijn niet van belang in de economie der groeiverslaafde politici die de subsidiehaters aan de Breemee graag in hun nood bijstaan. Liever 5 jaar betonmolens en asfaltleggers voor de Leidse Natte Droom.

 13. Wellicht zijn er andere stichtingen die subsidie kunnen geven voor dit maatschappelijk nuttige project. En het zou de gemeente sieren om daarover mee te denken. En zo ze dat niet willen / kunnen, dan aan de Leidse bevolking uitleggen waarom niet. Taak voor Roos van Gelderen. de SP-wethouder met het hart op de juiste plaats. Kom er maar in Roos!

 14. Robert07x op

  De pluche verslaafde SP fractie gaat met subsidiehaters VVD66. Kan Roos niet tegen op! Maar wel aardig , sociaal geengageerd mens, was ooit kleuterjuf!

 15. @Robert07x
  Regeert de SP mee dan zijn ze pluche-verslaafd, doen ze het niet dan wordt verweten dat ze weglopen voor verantwoordelijkheid. Ja, zo is het nooit goed.

 16. frans schroder op

  Het wordt tijd dat Leneferink en zijn 40 rovers plaats maken voor een echt gemeente bestuur dat wel door heeft wat belangrijk is voor de stad en zijn inwoners.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline