Proef met individuele containerpassen voor studenten

3

De gemeente Leiden en studentenhuisvesting DUWO starten een proef waarbij de containerpas aan de elektronische huissleutel van studenten wordt gekoppeld. Hiermee zoeken zij naar en oplossing tegen het foutief plaatsen van vuilniszakken naast de afvalcontainers.

Per vier studenten reikt de gemeente één containerpas uit. In de praktijk zorgt dit ervoor dat de pas binnen studentenhuizen vaak kwijt raakt. Daardoor zetten studenten de vuilniszakken naast de container. Hoewel wethouder Paul Laudy van mening is dat dit ook aan de studenten zelf ligt, wordt er nu toch gekeken naar een oplossing.

Koppelen

Laudy: “Een gezin met vier kinderen krijgt van ons ook maar één pas. Dat werkt goed, dus bij studenten moet het ook zo kunnen. Het is te duur om iedereen een eigen pas te geven. Daarnaast verhuizen studenten vaak waardoor er ook nog eens veel administratieve kosten aan verbonden zijn. Maar als het slimmer of makkelijker kan, moeten we daar zeker naar kijken.”

Met de proef die nu is gestart bij het Anatomiegebouw in het Bioscienece Park wordt gekeken naar de mogelijkheid om de containerpas toch te individualiseren. De gegevens van de containerpas worden daarbij gekoppeld aan de elektronische huissleutel. “Er zitten nog wel wat haken en ogen aan. We gaan het nu eerst proberen en goed evalueren. Als het iedereen bevalt, kunnen we het wellicht uitbreiden naar andere delen van de stad”, aldus de wethouder.


Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Laudy over de DUWO proef met containerpasjes bij het Anatomiegebouw.

Delen

3 reacties

  1. Hebjehaarweer. op

    Reken statiegeld voor de pas, 1 pas per huishouden gratis, de rest moet er een kopen tegen statiegeld vergoeding, pas kwijt……..betalen. Krijgen ze gelijk verantwoordelijkheidsbesef , want die is bij veel studentjes ver te zoeken.

  2. Zijn die studenten dan kleine kleuters die niet verder dan ikke-ikke kunnen denken? Als ze met betrekking tot zoiets eenvoudigs als het beheer van een containerspas geen verantwoordelijkheidsbesef kunnen opbrengen, hoe moet het dan later in het echte leven na het studentenspeelkwartier? Je moet er niet aan denken dat ze de opvoeders, leiders en leraren van morgen worden. Arm Nederland!

  3. Een Leids burger op

    Studenten verhuizen relatief vaak en “vergeten” dan de pas in te leveren of door te geven aan de nieuwe bewoner. Ja, het verantwoordelijkheidsbesef van studentjes laat soms nog wel eens wat te wensen over. Maar niet elke student krijgt zo’n containerpas.
    De containerpas aan de elektronische huissleutel van studenten koppelen lijkt mij wel een goed idee.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline