Eerste fase herinrichting centrumroute start komende zomer

9

Over een paar maanden gaan de werkzaamheden aan de Centrumroute van start. Dat is het route tussen de stations Leiden Lammenschans en Leiden Centraal. Dat tracé wordt grotendeels opnieuw ingericht. Dat gebeurt gefaseerd. Als eerste is het stuk tussen de Jan van Houtbrug en de kop van de Hooigracht aan de beurt. Dat moet nog dit jaar klaar zijn.

Kanaalweg en Jan van Houtbrug

De gemeente streeft ernaar om ook meteen de Jan van Houtbrug te vervangen. Daar ligt sinds kort een noodbrug. Of de nieuwe brug meteen wordt meegenomen met de komende herinrichting hangt vooral af van de doorstroming van het verkeer. Daar worden nu de laatste studies naar verricht. Complicerende factor daarbij is de afsluiting – vanaf aanstaande maandag – van de Kanaalweg en de gedeeltelijke afsluiting van de Burggravenlaan. Die afsluitingen zijn nodig voor de aanleg van een spoor-onderdoorgang in de Kanaalweg en die werkzaamheden gaan anderhalf jaar duren.

Zebrapaden

De Centrumroute moet over enkele jaren een belangrijke HOV-route door Leiden worden. De rode R-Net bussen rijden volgens een veel strakker schema dan normale bussen. Betrouwbare reistijden zijn topprioriteit bij Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Daarom komen er op het tracé zo min mogelijk zebrapaden. Als daar een voetganger opdaagt, heeft die voorrang en moet de bus stoppen. Dat gaat ten koste van de betrouwbaarheid. Daarom komen er op verschillende plekken verkeerslichten waar mensen kunnen oversteken. “Dan kan je precies regelen hoe lang het duurt. Dat kost ook tijd, maar gaat niet ten koste van de betrouwbaarheid van de reistijd,” legt wethouder Strijk uit.

Parkeerplaatsen

Op de Oranjeboomstraat wordt een extra rijbaan aangelegd. Dat gaat ten koste van de parkeerplaatsen in de straat. Vergunninghouders kunnen in de toekomst gebruik maken van de Hoogvlietparkeergarage even verderop.

Delen

9 reacties

    • Dag Koen, de gemeente probeert de werkzaamheden zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Ook naar de combinatie van dit project en de Kanaalweg is goed gekeken. En het zou moeten kunnen.

      De komende jaren zullen er overigens nog veel andere werkzaamheden plaatsvinden. Dit komt doordat we een achterstand hebben opgebouwd in investeringen in onze infrastructuur en openbare ruimte. Die achterstand zijn we nu aan het inhalen. Maar als we door die fase zijn is Leiden weer een stukje mooier en leuker geworden!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline