Krans voor Shakespeare al na één nacht gestolen

10

Initiatiefnemers Ben Walenkamp (stichting TEGEN-BEELD) en Leo van Zanen hebben gisteren een krans opgehangen bij een sonnet van Shakespeare op de muur van de hoek Houtstraat en Rapenburg ter herdenking van zijn 400e sterfdag. De krans werd dezelfde nacht meteen gestolen. “Het is een aanfluiting voor een universiteitsstad dat een dergelijke hommage nog geen dag kan overleven”, aldus Ben Walenkamp.

Studentengrap
IMG_2395a

Leo van Zanen en Ben Walenkamp bij de krans en het muurgedicht. (Foto: PR).

“De krans hing zo hoog dat daar sowieso een ladder bij nodig was”, vertelt Walenkamp. “Iemand moet dat toch gezien hebben. De krans moet terug op zijn plaats. Ik sluit niet uit dat het hier een respectloze studentengrap betreft.”

Muurgedicht

Op de muur op de hoek van de Houtstraat met het Rapenburg is sinds 1992 Sonnet 30 van Shakespeare te lezen. Het was de tweede van de intussen 111 Muurgedichten, die de Stichting TEGEN-BEELD in Leiden heeft verwezenlijkt.

“Heel Engeland is dit weekeinde in rep en roer”, aldus de initiatiefnemers van de kranslegging. “Overal in het land en op radio en televisie vinden daar vieringen plaats. In Nederland hebben we maar een paar lokale activiteiten in dit kader kunnen waarnemen. Al moet met nadruk worden vermeld: Mayflower Bookshop in de Breestraat staat zondag ook stil bij de sterfdag van de Grote Bard.”

Delen

10 reacties

 1. Piet Pekelharing op

  Gelukkig ligt er nog een herkansing in het verschiet: Op 5 februari 2079 herdenken wij de 400ste sterfdag van Joost van de Vondel. Voor wie twijfelt of hij dan wel zij die datum nog zal meemaken is er op 5 februari 2029 nog de kans zijn 350ste sterfjaar te gedenken.

  Mocht ook deze datum twijfels bij u oproepen dan is er altijd nog de gelegenheid om 17 december van dit jaar de honderdste geboortedag van Toon Hermans te vieren.

  Bovenal blijf ik van mening dat de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden hersteld dient te worden.

 2. Wat wil je van een stad waar bier drinken en braderie en herrie het hoogte punt van koninginnen dag is.

 3. Petra Hoogeveen op

  volgens mij zag ik vanochtend restanten van de krans drijven bij het Kamerlingh onnes

 4. Sjaak, dat ben ik wel met je eens. Vergeet bovendien niet dat de meeste horecaffers op zo’n dag het slappe evenementenbier schenken. Daar moet het oranjevolk heel veel van drinken voordat het laveloos wordt. En wat er in gaat komt er weer uit, dus wordt dan ook nog eens heel veel gepist in de straten, de brievenbussen en de parken.
  Ja, Petra, het waren dus waarschijnlijk weer eens dronken corpsballen die op kosten van pappie mogen zuipen en vernielen.

 5. Zullen we in 2018 (430 jaar Republiek-dag – 1588) en in 2020 (225 jaar Republiek-af dag – 1795) in de agenda noteren. Dat zal de pekelharingen gerieven. Waar hangen we de zwarte rozen op? Aan de Hooglandse Kerk? Daar kan niemand behalve de klokkenluider bij.

  Voorts ben ik van mening dat 22 april j.l. een heerlijke sportdag voor de kids en ouders was! Houen zo!

  • Piet Pekelharing op

   Of laten we 13 mei 2019 gedenken, de dag dat het 400 jaar geleden is dat Johan van Oldenbarnvelt na een schijnproces op initiatief van prins Maurits werd onthoofd.

   We kunnen natuurlijk ook kiezen voor 15 juni 2023 dan wel 24 september 2025, de 400ste geboortedag van Cornelius en respectievelijk Johan de Witt.
   Of wat dacht u van 20 augustus 2022 wanneer het 350 jaar geleden is dat beiden door een Orangistische menigte werden gelyncht nadat stadhouder Willem III weigerde hen te hulp te komen?

 6. Is er ook een gedenkmonument en/of feestdag -(( voor alle gepekelde haringen in dit land. Nee?, nou ja we hebben gelukkig vlaggetjesdag nog. En die haringen zonder pekel maar met uien smaken nog eens heerlijk.
  En nu weer terug naar de openbare orde in deze stad. Blijf van andermans krans, rouwtak, bruiloftsboeket, en bosje tulpen af wanneer deze even onbeheerd. Yes we can!

 7. Ach het siert Leiden weer dat als je respect iemand herdenkt dmv een krans dat deze weer ordinair gejat word. En als de studenten hier schuldig aan zijn moeten ze eens echt bestraft worden want een bezwerend vingertje is niet meer van deze tijd!!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline