Leidse onderzoekers ontdekken ‘trucje’ van Pfeiffervirus

3

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben de truc ontdekt waarmee het het Pfeiffervirus het afweersysteem te slim af is. Wie eenmaal besmet is met het virus dat Pfeiffer veroorzaakt, raakt dit niet meer kwijt.

De ziekte van Pfeiffer kan voor ernstige vermoeidheid zorgen. Enkele andere symptomen zijn gezwollen lymfeklieren en keelontsteking. Meer dan 90 procent van de volwassenen is besmet met het virus dat de ziekte kan veroorzaken. Dit Epstein-Barr-virus houdt zich na besmetting levenslang schuil in bepaalde witte bloedcellen.

Suikerspin

Er was al een aantal manieren bekend waarmee het virus ons afweersysteem misleidt. Daar komt nu de ‘suikerspintruc’ bij. “Als het Epstein-Barr-virus een cel besmet, zorgt het dat er een merkwaardig eiwit wordt aangemaakt dat lijkt op een suikerspin”, vertelt dr. Maaike Ressing van de afdeling Moleculaire Celbiologie.

Het bijzondere eiwit bestaat voor het grootste deel uit suikers. “Het virus zorgt er vervolgens voor dat dit eiwit terechtkomt op de buitenkant van de cellen waarin het zit. Hierdoor ziet het afweersysteem niet meer dat deze cellen door een virus besmet zijn.”

Therapie

Met deze nieuwe kennis kan niet meteen een therapie tegen het virus worden ontworpen. “Dat is nog een hele stap verder, maar wel een belangrijk doel van ons”, aldus Ressing. “We bestuderen virussen om beter te begrijpen hoe ze het voor elkaar krijgen zich staande houden. Die kennis is nodig om te kijken hoe je kunt ingrijpen in die processen.”

Delen

3 reacties

  1. Mevrouw Ouwekerk, kunt u ons uitleggen wat ene Wendy Merks hiermee te maken heeft?

    • Dat krijg je als Facebook meldingen hier direct aan gelinked worden. Mevrouw Ouwerkerk tagged iemand in Facebook aan dit bericht omdat het wellicht interessant is voor diegene om dit te lezen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline