Ondernemers trekken Raad van State-procedure om Oostvlietpolder in

7

Er komt vandaag geen uitspraak van de Raad van State over het al dan niet mogelijk maken van een bedrijventerrein in de Oostvlietpolder. Het bedrijfsleven in de regio Rijnland ging eerder bij de Raad van State in beroep tegen het bestemmingsplan voor de groene polder, maar heeft dat op het allerlaatste moment ingetrokken.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Robert Strijk over bedrijventerreinen in de Leidse regio.

Strijdbijl

De gemeente Leiden en Bedrijfsleven Rijnland hebben de strijdbijl begraven en trekken voortaan weer samen op in hun zoektocht naar beschikbare en geschikte hectares in de Leidse regio ter compensatie van de grond die in de polder nu niet meer voor een bedrijventerrein beschikbaar komt. Dat er behoefte is naar zulke terreinen erkent de gemeente na onderzoek.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Frank Ponsioen van Bedrijfsleven Rijnland over ruimte voor bedrijventerreinen.

 Nulmeting

De actuele vraag naar bedrijventerreinen is de afgelopen periode in kaart gebracht en daaruit volgt dat er in de regio nog steeds behoefte is aan ruimte voor gemengde bedrijventerreinen. Met name in de as Leiden-Katwijk. Daar wordt nu ook gekeken naar het realiseren van zulke terreinen. Bijvoorbeeld bij het voormalige Vliegkamp Valkenburg en achter het terrein van Nalco Europe bij het A44 Transferium. Binnen Leiden zelf komen ook extra meter bedrijventerrein beschikbaar. Het gaat daarbij met name om het verdichten van bestaande terreinen.

Transformatie

In Leiden worden de komende jaren ook meters bedrijventerrein getransformeerd naar bijvoorbeeld woonruimte. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het gebied ‘tussen Rijn en rails’ (Wernink) de Zoeterwoudseweg waar onder andere de Praxis en Carpetright gaan vertrekken om plaats te maken voor woningen. De twee bedrijven verkassen op termijn naar de Lammenschansweg. Ook bij zulke besluiten belooft de gemeente Leiden voortaan nadrukkelijk het belang mee te wegen van het bedrijfsleven. Wethouder Strijk kan zich bijvoorbeeld voorstellen dat over tien of vijftien jaar industrieterrein De Waard deels wordt getransformeerd naar een woongebied: “Maar dan moet je dat verlies aan bedrijfsruimte eerst oplossen op andere locaties.”

Commitment van gemeenteraad

Frank Ponsioen is namens het gezamenlijke bedrijfsleven blij met de nieuwe afspraken. “Eindelijk wordt er ook weer mét ons gesproken in plaats van alleen over ons. Wat we ook belangrijk vinden is dat de afspraken worden gedragen door de gemeenteraad. een convenant met de gemeente is leuk, maar nauwelijks afdwingbaar. Een opdracht van de raad aan het college geeft veel meer zekerheid.” Blijkbaar heeft wethouder Strijk zich achter de schermen weten te verzekeren van een raadsmeerderheid voor zijn afspraken over ruimte voor bedrijventerreinen.

Delen

7 reacties

 1. De Vereniging Vrienden Oostvlietpolder (VVO) is blij en feliciteert langs deze weg de gemeente Leiden, het bedrijfsleven en alle inwoners van de stad! De VVO is verheugd dat naast de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland nu ook de ondernemersorganisaties en het bedrijfsleven inzien dat na alle groene besluiten en investeringen het niet verstandig is om alsnog tot de aanleg van een bedrijventerrein en de vernietiging van de Oostvlietpolder over te gaan. Immers, de maatschappelijke en economische werkelijkheid is inmiddels een volstrekt andere dan ten tijde van het besluit om in de Oostvlietpolder een bedrijventerrein te realiseren (eind vorige eeuw). En natuurlijk zijn en blijven werkgelegenheid en economie belangrijk.

  Maar aangezien de Leidse regio behoort tot het dichtsbevolkte gebied van Nederland moet niet de leefbaarheid in deze regio uit het oog worden verloren en moet er een goed evenwicht blijven bestaan tussen woon-, werk- en leefklimaat en de zeer schaarse open groene ruimte in en om Leiden. En als het gaat om het groen in en om Leiden dan scoort Leiden slecht: nog slechter dan steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

  Kortom, wij zijn blij dat naast de ondertekenaars van het Groene Oostvlietpolder Manifest nu ook de ondernemersorganisaties vandaag hun verantwoordelijkheid zijn gaan nemen voor de leefbaarheid in en rondom Leiden en een laatste stukje agrarisch, cultuurhistorisch polderlandschap: de Oostvlietpolder.

  • Een Leids burger op

   citaat VVO:”…de ondernemersorganisaties en het bedrijfsleven inzien dat na alle groene besluiten en investeringen het niet verstandig is om alsnog tot de aanleg van een bedrijventerrein en de vernietiging van de Oostvlietpolder over te gaan.”
   Volgens mij willen de ondernemersorganisaties en het bedrijfsleven nog steeds een bedrijventerrein maar heeft men ingezien dat voor een bedrijventerrein in de OVP geen politieke meerderheid is.Dat getuigt meer van realiteitsbesef dan van strijden voor behoud van “groen” hoor…..

  • poldermodel op

   Geweldig, realistisch en een oprecht besluit. De regio heeft geen foeilelijke terreinen langs snelwegen meer nodig.
   Open ruimte, rust en een prachtige entree voor Leiden als historische stad met een groen oorspronkelijke landschap !

   • Vooral die mooie ‘kassen’ aan het eind van de weg, vlak voordat men de mooie stad inrijd, straalt rust uit en is prachtig te noemen.

 2. En nu nog die roetriool RR uit Strijk en zijn bedrijfsvriendjes hun handen rukken. En dan kan de neoliberale blokkop Ponsioen versnelt met Pensioen.

 3. Het lijkt mij een realistisch plan van het regionale bedrijfsleven. Er is voor de komende jaren voldoende ruimte in de huidige bedrijventerreinen, zodat van bedrijven in de Oostvlietpolder kan worden afgezien. Wethouder Strijk komt er goed mee weg, dat hij de deadline voor het aanpassen van het bestemmingplan heeft laten verlopen.

 4. Ruud Breedveld op

  Opnieuw geeft het bedrijfsleven het op voordat er zwart op wit iets voor in de plaats komt ik vind dit dom! Ruud Breedveld

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline