Bebouwing Stationsplein tegen de vlakte

4

Wie de stad inloopt vanuit Leiden Centraal, kijkt nu uit over een grote bouwput. Het oude Visitor Centre (waar vroeger ook de Kamer van Koophandel was gevestigd) en het oude kantoor van de Rabobank aan het Stationsplein zijn volledig gesloopt. De kantoortoren aan het Schuttersveld, dat een aantal jaren bewoond werd door krakers, wordt ook nog gesloopt.

Op de plaats van de gesloopte gebouwen wordt ‘De Lorentz’ gebouwd. Dat wordt een enorm gebouw met appartementen, kantoren, winkels, horeca en inpandig parkeren voor zowel honderden auto’s als circa 4.800 fietsen. De bouw van De Lorentz markeert het begin van de herontwikkeling van het stationsgebied.

Het gebouw zal bestaan uit een plint met daarop een drie verdiepingen tellende ‘sokkel’. Daar bovenop komen drie torens. Die liggen een meter of zes naar achteren. Als je straks langs de winkels op de begane grond loopt, zie je ze niet, waardoor het 55.000 m2 tellende complex toch niet al te massief moet aanvoelen.

Delen

4 reacties

  1. Jantje van Leiden op

    Ik ben bang dat de nieuwe bebouwing de troosteloosheid van het Stationsplein alleen maar vergroten/versterken. Gemiste kans dus.

  2. Mee eens. Die nieuwe obesitas toren in het gat van vd Putte zal geen aanwinst vormen voor dit plein. Ik wil ook nog wel zien dat deze gebouwen helemaal vol komen met bewoners en berdrijven.

  3. Ik denk dat het mooi word. Ik vind dat de nieuwe bebouwing zo mooi aansluit op de nieuwbouw. Het is hier zoiezo een overgangsfase van oud historisch leiden naar nieuw hightec leiden met het biosciencepark en ik vind de versmelting van deze twee werelden op het stationsplein met die sokkelbouw goed bedacht en denk dat het werkt! Niet alleen kiezen voor massaliteit, maar het door de sokkel ook intiem houden. Prima!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline