Lammermarktgarage: Diepste put van Nederland staat droog

3

De bouwput van de ondergrondse parkeergarage aan de Lammermarkt is leeg. Al het water is er uit gepompt. In totaal was de put gevuld met  ongeveer 60.000 kubieke meter water maar die is er zo’n anderhalf keer uitgepompt. Tijdens het leegpompen moest er een paar keer ook weer water bij om reparaties uit te voeren. De bouwcombinatie krijgt daardoor een rekening voor het lozen van zo’n 90 miljoen liter water in de boezem van Rijnland.

Terwijl het laatste laagje water uit de enorme bouwput werd gepompt sprak Chris de Waard met bouwwethouder Paul Laudy en projectmanager Peter Gossink van de aannemerscombinatie Dura Vermeer – Besix.

Molen de Valk met de garage op de voorgrond. Links de impressie die vooraf werd gemaakt, rechts de garage in aanbouw.

De komende weken wordt de vloer van de garage verder afgewerkt. Op de betonnen laag die nu op 22,5 meter diep ligt, komt de echt vloer waarop vanaf januari 2017 ook geparkeerd kan worden. Daarna wordt er een torenkraan in de bouwput getakeld die de prefab parkeerdekken gaat aanbrengen. Pas als dat klaar is wordt er aan de zijde van Molen de Valk een opening gemaakt in de wand. Daar komt de in- en uitgang van de garage voor 525 auto’s. Dat kan nu nog niet vanwege de stabiliteit van de constructie van de ‘kuip’.

Als de garage begin volgend jaar klaar is wordt aansluitend begonnen met de groene herinrichting van de Lammermarkt en omgeving. Ook start dan de bouw van de tweede ondergrondse parkeergarage aan de Garenmarkt. De voorbereidende werkzaamheden zoals bodemonderzoek zijn daar al begonnen. In de Garenmarktgarage komt ruimte voor 450 auto’s.

Delen

3 reacties

  1. Een idee zou zijn om met een drone even een mooie foto van bovenaf te maken. 🙂

  2. Piet Pekelharing op

    Laten we hopen dat deze put niet een even groot gat in de begroting slaat.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline