Leidenaar filmt onmenselijke omstandigheden in vluchtelingenkamp

1

De Leidse videoproducent Herman Volker ging afgelopen week samen met Stichting Vluchteling kijken hoe het met vluchtelingen in Griekenland gaat. Zij kwamen uit bij Idomeni, dat ligt aan de grens met Macedonië. Hij filmde daar de slechte omstandigheden waar de vluchtelingen in het ‘vluchtelingenkamp’ mee te maken hebben. Zijn video werd binnen een dag ruim 125.000 keer bekeken.

Volker bracht tijdens de reis, die in het teken stond van de oorlog in Syrië die al vijf jaar lang bezig is, verschillende gebieden in Griekenland in beeld. Eenmaal aangekomen in Idomeni, trof de videomaker tienduizenden mensen aan bij de gesloten grens die bivakkeerden onder zeer slechte omstandigheden.

De situatie waarin de mensen in het ‘kamp’ leven zijn mensonwaardig volgens Volker: ”Het is ongelofelijk wat je daar aantreft. Pasgeboren baby’s worden noodgedwongen in natte dekens gewikkeld omdat er niets anders is. De mensen leven letterlijk in de modder, zijn kleddernat en hebben geen materialen om zich droog te houden. Bovendien kunnen de mensen nergens anders heen. Ongelofelijk dat dit op Europees grondgebied voorkomt”, aldus Volker.

100.000 views
De video werd voordat de Leidenaar op het vliegtuig naar huis stapte al op het internet gezet. Eenmaal thuis gekomen was het filmpje al bijna 100.000 keer bekeken. ”De video is viral gegaan en heeft al voor veel extra donaties gezorgd. Het is echter hard nodig dat mensen geld blijven doneren voor dit probleem”, aldus Volker.

Doneren
Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, reisde samen met Volker naar de plek toe. Bij aankomst maakte ze al 300.000 euro vrij uit de reserves van de stichting om de mensen daar te helpen. Mensen kunnen op verschillende manieren een donatie doen. Het is mogelijk de stichting voor een zelf gekozen bedrag te machtigen voor een bepaalde periode of zelf direct een donatie te doen.

Delen

1 reactie

  1. weet je wat het schokkende hiervan is om te zien hoe de mens weer het mooie natuurgebied bij griekenlan en macedonie aan het vernielenis met hun afval dumping. Wie ruimt dat op wie zijn de slachtoffers juist de landen zelf ipv amerika nu eens de schuld te geven want die moisten zo nodig het midden oosten belagen. mogelijk alle vluchtelingen per boot naar amerika brengen laat die het problem wat hun gecreeerd hebben maar oplossen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline