Jan van Houtbrug dit weekend afgesloten voor aanleg noodbrug

7

De Jan van Houtbrug in Leiden wordt van zaterdag 19 maart 7.00 uur tot en met maandag 21 maart 5.00 uur afgesloten. De brug wordt afgesloten voor de aanleg van een noodbrug. Door de ingreep wordt de route Lammenschansweg – Korevaarstraat/Geregracht weer toegankelijk voor bussen en vrachtverkeer.

De tijdelijke brug heeft drie rijstroken. Na plaatsing kan al het gemotoriseerd verkeer weer in beide richtingen gebruik maken van deze route. Ook fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van de brug. De tijdelijke brug zal blijven liggen totdat gestart wordt met het definitieve herstel van de Jan van Houtbrug, naar verwachting tot eind van het jaar. Het definitieve herstel van de Jan van Houtbrug wordt meegenomen als onderdeel van het project Centrumroute waarvoor Leiden samen met de provincie 22 miljoen euro uittrekt.

Over bestaand wegdek
De noodbrug wordt over het bestaande wegdek heen gelegd en gaat steunen op de walkanten aan weerszijde van de historische Jan van Houtbrug. Daarvoor is er geen verkeersdruk meer op het bijna doorgeroeste brugdek. Daarna wordt het wegdek op de brug vervangen in het kader van de herinrichting van het tracé tussen de Lammenschansweg en station Leiden Centraal.

Afgesloten
De Jan van Houtbrug in Leiden is sinds 12 februari afgesloten voor bussen en vrachtverkeer zwaarder dan 5 ton of hoger dan 2,60 meter. Uit inspectieonderzoek bleek dat de brug niet meer aan de veiligheidsnormen voor zwaar verkeer voldoet. De tijdelijke brug zorgt ervoor dat de brug weer voor al het verkeer toegankelijk wordt.

Ongelukken
Er hebben zo’n drie ongelukken plaatsgevonden op de brug toen deze was afgesloten met balken. Op 17 februari vonden er zelfs twee ongelukken in één ochtend plaats. Bij het tweede ongeval die ochtend raakte een fietser ernstig gewond. Een busje met ingeklapte hoogwerker reed tegen de balk aan. Hij sleepte de balk een stuk mee en trok hiermee een lantaarnpaal omver. Delen van die lantaarnpaal landden bovenop de onfortuinlijke fietser. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Delen

7 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline