Balkons flatwoningen Willem de Zwijgerlaan op instorten

10

26 balkons van flatwoningen aan de Willem de Zwijgerlaan zijn in zo’n slechte staat dat woningcorporatie De Sleutels ze gaat onderstutten. De corporatie laat sinds enkele jaren de constructie van alle balkons van voor 1975 onderzoeken. Uit het onderzoek van een aantal blokken aan de Willem de Zwijgerlaan en de Bernhardkade is vandaag gebleken dat 26 balkons niet aan de huidige eisen voldoen. Deze worden daarom binnenkort aangepakt. Tot die tijd plaatst de Sleutels tijdelijke stempels onder de balkons.

Onderzoeksplicht
Sinds begin dit jaar geldt er een onderzoeksplicht voor galerijflats in Nederland. Op basis daarvan moeten eigenaren van galerijflats een onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van de galerij- en balkonvloeren. De aanleiding is de instorting in 2011 van een balkon in Leeuwarden. De Sleutels is al enkele jaren geleden begonnen met het onderzoeken van alle balkons die voor 1975 zijn gebouwd.

26 balkons
Eerder vandaag kwamen bij De Sleutels de resultaten binnen van het onderzoek dat recent werd uitgevoerd bij één woonblok aan de Willem de Zwijgerlaan en twee woonblokken aan de Bernhardkade. De 26 balkons van deze blokken blijken niet meer te voldoen aan de huidige bouweisen. Hoewel er volgens De Sleutels geen direct instortingsgevaar is, worden de balkons uit voorzorg deze week wel gestut.

Werkzaamheden
Om weer aan de veiligheidseisen te voldoen, moet de wapening van de balkons verbeterd worden. De werkzaamheden aan de balkons worden zo snel mogelijk uitgevoerd door Rendon. Dat is een gespecialiseerd bedrijf met veel ervaring in betonherstel.

Voorzorgsmaatregelen
Hoewel de kans dat er iets mis gaat met een balkon volgens De Sleutels dus zeer klein is, vraagt de corporatie haar huurders wel om zware zaken van het balkon te verwijderen. De corporatie denkt daarbij aan bijvoorbeeld betonnen parasolstandaards, grote plantenbakken en -potten.

Delen

10 reacties

 1. Gewoon betonrot, zoals dadelijk ook in de overhaast gebouwde ROC, Level, Lorentz, Aalmarkt. Hoewel wij het instorten van de laatste vier neoliberale torens van Babylon absoluut niet rampzalig vinden. De Skyline van onze BurgerVader rot letterlijk en figuurlijk weg. En de les is dat na het ongeval in Maastricht nog steeds door corporaties gebagatelliseerd wordt: risico zeeeer klein. Maar voorkomen is beter dan genezen.

  • Marcellus_B op

   De schrijfvouten en het gebruik van het koninklijk meervoud schenk ik je. Maar het is een knappe prestatie van je om in deze meest recente bijdrage, van zegge en schrijve 5 zinnen, zelfs geen enkel feit of verwijzing juist te hebben. Vrij kansloze tirades op deze manier.

   • Ik wilt niet nierenmeuken, maar wattof zijn de schrijvfouten van Huberto dan Marcellust B ?

    • Marcellus_B op

     Niet omdat het zo belangrijk is, maar omdat U er vriendelijk om vraagt volgen hier enkele gemeukte nieren:
     skyline i.p.v Skyline,
     burgervader i.p.v. BurgerVader,
     zeer i.p.v. zeeeer
     en
     … de laatste vier [komma] neoliberale torens …

     • Leienaartje op

      Jou fader hat beder sijn kwakie op de kagel kunen spuiten tan hat ales med een siser avgelope nu sit jij te seiken ofer een paar taal vauten eikel.

 2. Een Leids burger op

  Op instorten staan is misschien wat overdreven.
  Maar het is goed dat woningcorporatie “De Sleutels” een onderzoek heeft laten uitvoeren en maatregelen neemt om eventuele instorting later te voorkomen.

 3. Sleutelstad, niet verwijderen s.v.p! Nederlands is een dialect van het Duits.

  Wir, die Deutschen, machen jedenTag diese Fehler, sehr geehrte herr Marcellus_Bellen!
  Ausserdem haben wir gemeint einen schönen Beitrag hiermit zuliefern mit Bezug zu der Grossbuchstabensprache. Verstehen Sie?

  Mit Freundlichen Grüssen. Hubertus H.A. Zonneveld.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline