Leidse raad bijna unaniem voor meer onderzoek opvanglocaties statushouders

16

Op de stem van Tomas Kok na heeft de hele Leidse gemeenteraad vannacht ingestemd met nader onderzoek naar alle negen locaties die het college van burgemeester en wethouders in beeld heeft voor de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning en speciale doelgroepen. Daar ging wel een urenlang debat aan vooraf.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de Leidse huisvestingsopgave voor statushouders.

Dat een meerderheid van de Leidse raad het collegevoorstel zou steunen is in de lijn der verwachting. Dat die steun, ondanks de forse bezwaren die sommige partijen hebben bij enkele locaties, zo massief zou zijn is toch wel verrassend. D66 is bijvoorbeeld mordicus tegen noodwoningen bij de Vrouwenweg en diende een voorstel in om die locatie nu al te schrappen. Hoewel dat wijzigingsvoorstel geen meerderheid haalde, stemde de grootste partij in de Leidse raad toch voor verder onderzoek naar alle locaties. “Een tegenstem zou tegen alle locaties zijn en dat was niet wat we beoogden,” verklaart D66-raadslid Fleur Spijker.

Chris de Waard in gesprek met D66-raadslid Fleur Spijker die uitlegt waarom de partij nu toch instemde met nader onderzoek naar alle locaties.

Dat D66 vervolgens ook een voorstel van het CDA niet steunde, wekte wel de nodige bevreemding. De Christendemocraten wilden de garantie dat áls er toch noodwoningen komen in de Oostvlietpolder, het gebied na het verstrijken van de maximale termijn van tien jaar weer groen wordt opgeleverd. “Dan ga je er toch vanuit dat er gebouwd wordt en daar zijn we tegen”, zo luidt het principiële argument van D66 voor het onthouden van hun steun aan dat CDA-voorstel dat nochtans een overduidelijke ‘als’ bevat.


Het besluit van de raad betekent dat het college verder onderzoek kan doen naar alle negen locaties. In een later stadium kan de raad alsnog per locatie een afweging maken. De kans dat de Vrouwenweg dan alsnog afvalt, lijkt groter dan bij de andere acht plekken die nader worden bekeken. Veel partijen willen liever minder mensen opvangen in de polder, maar volgens het college wordt het dan te duur. Dat lijkt te wijzen op hoge te maken kosten voor de plaatsing van noodwoningen in het drassige weiland waar bovendien alle voorzieningen nog moeten worden aangelegd. Water, elektriciteit, riolering en ontsluitingswegen bijvoorbeeld.

Binnen enkele maanden wil het college de onderzoeken afgerond hebben. Dat geldt ook voor onderhandelingen met grondeigenaren. Als er plekken geheel of gedeeltelijk afvallen, moet Leiden verder kijken naar alternatieve locaties. Die zijn al in kaart gebracht. In totaal zo’n 58. Daarvoor geldt echter zonder uitzondering dat de hoge kosten met zich meebrengen of een lange doorlooptijd kennen alvorens ze in gebruik genomen kunnen worden. Of allebei. “Anders hadden ze wel op de shortlist gestaan,” zei burgemeester Lenferink gisteravond tegen alle partijen die nu al wilden shoppen in de geheime longlist.

Delen

16 reacties

 1. en al die mensen al die al Jaren op een wachtlijst staan zou je die niet is gaan helpen aan een woning. Mijn dochter is nu een jaar wil haar inschrijven, maar dat kan niet want dat kan pas als ze 18 is dus reken maar uit hoelang dan de wachtlijst is.

  • Gerard van der Veer op

   Dennis, ik heb je dit nu al een paar keer horen inbrengen. Al een paar keer is je info verstrekt die jouw probleem in perspectief kan plaatsen. Het enige wat je doet is op je eigen situatie terugkomen, in berichten die je lijkt te versturen even na het opstaan en vlak voor je naar je werk vertrekt.
   *
   Ik weet het nu wel. Denk eens wat langer na. Per internetreactie een woning afdwingen zal niet lukken.

   • Gerard, ik plaats mijn bericht zo omdat ik weet dat er veel ouders met hetzelfde problem zitten en de woningbouwverenigingen gebonden zitten aan regels. Daarnaast beslist de gemeenteraad hier wel even hoe we andere mensen gaan helpen terwijl onze kinderen de rekening gaan krijgen. Iets wat alle grote partijen riepen in verkiezingstijd dat niet mocht gebeuren dus politiek los de problemen is op ipv Brussel te pleasen.

 2. Beste Dennis,

  De gemeenteraad heeft gisteren unaniem een amendement van de PvdA aangenomen om ook te bekijken of er reguliere woningzoekenden in de nieuwe locaties kunnen gaan wonen (samen met de vluchtelingen met een verblijfsvergunning). Doel van dat amendement is het verkorten van de wachtlijsten. Laten we hopen dat dat gaat lukken.

  • Een Leids burger op

   Laat Holla zelf maar tussen de statushouders en vluchtelingen gaan wonen. 🙂

  • Gijs laten we hopen dat dit lukt want dan zou Leiden ook een voorbeeld kunnen zijn voor de rest van de politiek hoe je wel problemen oplost zonder discriminatie te plegen.

 3. Gijs en Holla kunnen zich beter druk maken over 2017 en 2018 dan wanhopig niet werkende oplossingen blijven aandragen. Neem nou dat busstation achter het NS station. Neem nou het aanpassen van de Haarlemmerstraat. En nu dit onzin project weer. Niemand gelooft erin, behalve deze Limbo import en zijn kliek aan de Breemee. Tot de PvdArmoede door het electoraat uitgekotst wordt en verschrompeld tot een viertal letters die zij al lang gelegen verloochend heeft. Ja, de haan heeft in dit geval meer dan drie keer gekraaid. Huichelaars! De PvdA blaatgeiten in 2017 en 2018 ten spijt, het kiesvee zeikt op deze PvdA. En nu maar doorspoelen in het toilet der geschiedenis.

 4. Nee, dank je. Je hebt de rode lijn bij ons gepasseerd. We treiteren deze stad uit Limbo!

 5. Jammer. Overigens tekenend voor een van de grote problemen van vandaag: we praten niet meer met elkaar. Dus mocht je je nog bedenken, voel je vrij om mij te benaderen. Fijn weekend!

 6. Chris, wij hebben er geen probleem dat jullie ons IP adres over te dragen aan deze achterbakse salonsocialist. Ons genootschap zal ‘m met open armen ontvangen ;))

  • Gerard van der Veer op

   Wat zit je nou te zwetsen? Suggereer je dat meneer Holla, persona non grata, de politie er op af zal sturen om het IP-adres van de vervaarlijke Hubert – wie kent hem niet bij zijn voornaam, deze kenner van het internationale militair-industriële complex en haar voetsoldaten? – te achterhalen? Of verander je binnen zes minuten van mening en wil eerst niet, dan wel, Gijs Holla ontmoeten?
   *
   Hoe arrogant moet je zijn om te denken dat je onbestraft mensen beledigen kunt vanuit je zelfingenomen Groot Gelijk, of het nu de economische wereldorde betreft of het busstation achter Leiden CS.
   *
   En allemaal anoniem.

 7. Nog meer onderzoek? Welk adviesbureau mag deze keer profiteren? Soms ontstaat de indruk dat het Leidse stadsbestuur een subsidie-orgaan voor de adviseringsbranche is.

 8. Laatste Peiling Ipsos: PvdArmoede: 11 zetels, zeg 50% bij de SG in 2017 = 5,5 afgerond 6 zetels. PvdA = marginale partij om verder maar te negeren. Doorspoelen maar ;))

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline