Thema Leidens Ontzet: Leiden OntSpanje!

4

Het bestuur van de 3 October Vereeniging heeft zojuist het thema van de komende viering bekendgemaakt. Dat luidt: Leiden OntSpanje! De bekendmaking vond plaats in de foyer van de Stadsgehoorzaal. Een voor de vereniging historische plek. Die werd daar in 1886 namelijk opgericht. En ook op een bijzondere dag: 10-03 versus 03-10 in het jaar dat de vereniging 130 jaar bestaat.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Michiel Zonnevylle van de 3 October Vereeniging over het thema en het programma.

Optocht voortaan altijd andersom
Andere nieuwtjes die de vereniging bekendmaakte zijn een kidsrun voor de optocht uit. De scholieren die meedoen aan het Minikoraal lopen nu op drie oktober het parcours van de optocht om op die manier geld in te zamelen voor een goed doel. Die optocht gaat overigens net als vorig jaar de andere kant op. Dat is zo goed bevallen dat dat voortaan zo blijft.

Intocht geuzen
Andere vernieuwingen zijn een intocht van de geuzen op de vroege ochtend van 3 oktober. Die varen via de Korte Vliet de stad in en leggen vervolgens rond 8.00 uur aan bij het standbeeld van burgemeester Van der Werf. Daar begint rond die tijd de Koraalzang. Daarna varen de geuzen door naar de Nieuwe Rijn waar ze ter hoogte van Voor af en Toe aanleggen en het laatste stukje naar De Waag te voet afleggen. Dat kan niet anders want even verderop is het water afgesloten met pontons.

praalwagen

Praalwagenwedstrijd
Een ander nieuw element waar de vereniging veel van verwacht is een praalwagenwedstrijd. Groepen in de stad worden uitgedaagd om zelf een praalwagen te ontwerpen. Daarvoor wordt een wedstrijd georganiseerd. Het beste plan wordt uitgevoerd en krijgt ook budget en ondersteuning voor de realisatie. En een ereplek in de optocht natuurlijk. De winnaar wordt door juryvoorzitter Robert Strijk (wethouder cultuur) bekend gemaakt tijdens de algemene ledenvergadering op 6 mei. Meedoen kan via www.3october.nl/praalwagen.

Etalagewedstrijd
Ook ondernemend Leiden krijgt weer een prominentere rol. In elk geval bij de aankleding van de viering. Er komt een 3 oktober-etalagewedstrijd waarbij wordt samengewerkt met het Centrummanagement Leiden. Vanaf september is het resultaat te zien bij de deelnemende winkeliers. Leegstaande winkelpanden worden dan beplakt met afbeeldingen die iets met Leidens Ontzet te maken hebben.

Garenmarkt uitgezwaaid
Het evenementenplein op de Garenmarkt krijgt als eigen subthema ‘uitgezwaaid’. Het is in elk geval voor enkele jaren de laatste keer dat het plein gebruikt kan worden. Begin volgend jaar begint daar de bouw van de tweede ondergrondse parkeergarage. De 3 October Vereeniging houdt er rekening mee dat het plein na realisatie van die garage niet meer beschikbaar is als evenementenlocatie.

Delen

4 reacties

  1. maarten kersten op

    Geniale vondst ! Het wordt dus hopelijk een spannende én ont-spannende optocht…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline