College wil gemengde huisvesting statushouders, daklozen en reguliere woningzoekenden

10

Op de negen locaties, zes terreinen en drie gebouwen, die de gemeente Leiden wil gebruiken voor het realiseren van woonruimte voor zo’n 600 mensen, komen als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, niet alleen daklozen en vluchtelingen te wonen, maar ook gewone Leidse woningzoekenden. Dat zegt burgemeester Lenferink vandaag in het programma Nieuws071 van Sleutelstad Radio 93.7 FM.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Henri Lenferink over de tijdelijke huisvestingslocaties.

Het college wil met zo’n mix van bijzondere en reguliere woningzoekenden te integratie van de vluchtelingen bevorderen en ook het draagvlak onder omwonenden vergroten. Het idee voor het mengen van verschillende groepen kwam enkele weken geleden van een bezoeker aan de eerste inspraakavond in de Apollotoren in Leiden Zuid-West. De gemeente informeerde daar de omwonenden van de locatie aan de Voorschoterweg waar wordt voorzien in het tijdelijk onderbrengen van zo’n 150 mensen .

Naast het mixen van doelgroepen gaat de gemeente ook kijken of het mogelijk is om ervoor te zorgen dat per locatie zowel gezinnen als alleengaanden worden opgevangen. De gemeente heeft voor de samenstelling van de tijdelijke bewoners maar beperkte mogelijkheden om daarop te sturen, maar tijdens informatiebijeenkomsten gaf burgemeester Lenferink wel aan daar enige invloed op uit te kunnen oefenen door het type woningen dat er wordt neergezet. Zo zijn meerkamerunits eerder geschikt voor gezinnen dan voor alleenstaande mannen.

Delen

10 reacties

 1. Alleengaanden? Wat bedoelt de redactie, alleenstaanden of misschien vreemdgaanden? Een combinatie ligt in ieder geval niet voor de hand. 🙂

  • Chris de Waard
   Chris de Waard op

   Alleengaanden is de term die het college gebruikt. Het is ook wel een logische term als je bedenkt dat het gaat om vluchtelingen die huis en haard noodgedwongen hebben verlaten. En dus in veel gevallen ook hun partner. In zo’n geval is iemand dus niet alleenstaand, maar wel degelijk alleengaand. Totdat eventueel gezinshereniging heeft plaatsgevonden.

   • Een Leids burger op

    Nou, in dàt kader zou de term alleenkomenden wellicht beter zijn. Want er zullen maar weinig vluchtelingen
    zijn die ALLEEN weer vanaf hier weg GAAN hoor….. Het is eerder alleen komen dan alleen gaan.
    IS het niet? 🙂

 2. Jeroen Zwam op

  De voorzieningen voor wie dan ook komen op zeer dichte afstand van de Europaweg. Die wordt door de provincie dadelijk verdubbeld en zal naar schatting 50.000 voertuigbewegingen per dag gaan geven. De mensen die daar gaan wonen stikken dadelijk in de uitlaatgassen, liggen wakker van het lawaai en hun kinderen komen zo onder het verkeer. Is een milieu effect rapportage hier niet op zijn plaats? Of laten we dit volk lekker stikken?

 3. Een Leids burger op

  Citaat uit de berichtgeving:”als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, niet alleen daklozen en vluchtelingen te wonen, maar ook gewone Leidse woningzoekenden.” en “Het college wil met zo’n mix van bijzondere en reguliere woningzoekenden te integratie van de vluchtelingen bevorderen.”

  – Ik vraag me af hoeveel reguliere Leidse woningzoekenden bereid zullen zijn om daar dan tussen de “onaangepasten” te gaan wonen……

  -En verder is het een groot misverstand om te denken dat men simpel door het bij elkaar plaatsen van reguliere woningzoekenden en statushouders automatisch de integratie zou bevorderen.

  Het gaat vooral om de bereidheid van de statushouders om zich aan te passen aan de Nederlandse normen en waarden. Maar zolang bepaalde mensen nog steeds weigeren om bijvoorbeeld, op godsdienstige gronden, mensen van het andere geslacht een hand te willen geven laat men toch duidelijk blijken dat men dan de (jihad)normen van de ISlam boven de Nederlandse normen en waarden stelt. Dat verander je niet alleen maar door mensen uit verschillende culturen bij elkaar te plaatsen. Laat het college er zelf maar gaan wonen.

 4. Er zijn veel onaangepaste Leidse burgers, dus misschien kunnen die alsnog iets worden onder begeleiding door buren van verre die wel weten hoe het hoort.

  • Een Leids burger op

   Nee, die “buren van verre” weten duidelijk NIET hoe het hoort.
   [zoals met argumenten en voorbeeld toegelicht.] Dus laat staan dat eventuele onaangepaste leidse burgers daar iets van zouden kunnen leren!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline