Vrouwenweg zit niet te wachten op komst vluchtelingen

33

Bewoners van de Vrouwenweg vinden de mogelijke komst van 200 vluchtelingen naar de smalle strook weiland naast en achter hun huizen veel te veel van het goede. Dat bleek afgelopen avond tijdens een informatiebijeenkomst in het clubhuis van Volkstuinvereniging Cronesteyn waar tientallen omwonenden op af waren gekomen. Zo’n beetje alle bewoners van de Vrouwenweg en een handvol studenten die in het klooster wonen, wilden van burgemeester Lenferink horen wat nu precies de plannen en de gevolgen daarvan zijn.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink die vooral de angst voor de veiligheid die bij veel omwonenden leeft niet erg realistisch vindt. “Er gebeurt vrijwel niets rond soortgelijke opvanglocaties.”

Een bewoonster legde de vinger op de zere plek. “U heeft het over incidenten als er wel iets gebeurt. Je zal maar het slachtoffer in zo’n incident zijn. Ik ben gewoon bang. Ik moet elke avond als vrouw alleen over dit smalle weggetje met aan twee kanten water. Je kunt nergens heen als er wel iets gebeurt”. Het was de enige keer dat de hele zaal begon te applaudisseren. Hoewel veel mensen een sterke mening hebben over de eventuele komst van de statushouders, wilde na afloop van de bijeenkomst niemand wat zeggen voor de Sleutelstad-microfoon.  “Voor je het weet, word je uitgemaakt voor racist”, zo verklaarde één van de bewoners die terughoudendheid.

De Vrouwenweg telt 53 woningen en het klooster waar circa 85 studenten wonen. Secretaris Willem Otto Hazelhorst van de Vereniging Bewoners Vrouwenweg (VBV) vergelijkt de situatie met het 140 inwoners tellende Drentse dorp Oranje waar het rijk 1500 asielzoekers wilde huisvesten in een vakantiepark.

Chris de Waard in gesprek met secretaris Willem Otto Hazelhorst van de Vereniging Bewoners Vrouwenweg. Het bestuur van de bewonersvereniging lijkt onder strenge voorwaarden wel mee te willen werken, maar eerst volgt er eind van de maand nog een vergadering waarin de bewoners worden geraadpleegd. Die lijken in ruime meerderheid tegen bebouwing van het weiland achter en naast hun huizen. 

Nog lang niet alles is duidelijk, zo bleek al snel. Logisch ook, vond Lenferink, want de bewoners worden heel vroeg in het proces betrokken en veel moet nog worden uitgezocht. Als de gemeenteraad op 10 maart tenminste groen licht geeft voor het verder uitwerken van de bouw van tijdelijke woningen op deze locatie.

Ook aan het einde van de Vrouwenweg wil de gemeente statushouders onderbrengen. In de tuin van het klooster waar studentenhuisvester DUWO kamers verhuurd aan zo’n 85 studenten. Chris de Waard sprak met één van hen, Jos Moesman. De bewoners van het klooster hebben geen enkel bericht ontvangen van hun verhuurder.

Ook moet de gemeente overeenstemming bereiken met de eigenaar Niersman van de grond langs de Vrouwenweg. Daar wil het college 150 zogenaamde statushouders huisvesten in containerwoningen. Verderop, in de tuin van het Klooster, zouden er ook nog eens 50 een plek moeten krijgen. In het klooster verhuurt DUWO kamers en appartementen aan studenten en pas afgestudeerden. Die hebben nog niets van hun verhuurder gehoord over de mogelijke komst van de vluchtelingen. Daarom werd vanavond spontaan een klankbordgroep opgericht.

Voorzitter Jaap van Riet van de volkstuinvereniging Cronesteyn ziet meer voor- dan nadelen bij de komst van extra bewoners in het gebied.

Het is inmiddels overigens niet zeker meer dat er alleen vluchtelingen worden gehuisvest op de verschillende locaties die de gemeente in beeld heeft. Bij een eerdere bewonersavond in Leiden Zuid-West, daar wil de gemeente zo’n 180 mensen onderbrengen op een terrein langs de Voorschoterweg van het Hoogheemraadschap van Rijnland, werd geopperd om ook ‘gewone Leidenaren’ een plek te geven. Zo’n mix is goed voor de integratie. Dat idee wordt door burgemeester Lenferink vooralsnog omarmd en is momenteel in onderzoek. Als dat doorgaat worden de tijdelijke woningen via Woningnet Holland Rijnland verdeeld en kan iedereen die op de wachtlijst staat er op reageren.

Op 1 maart kunnen belanghebbenden inspreken tijdens een speciale commissievergadering die de gemeenteraad dan houdt. Twee dagen later buigen de raadsleden zich inhoudelijk over de voorgestelde locaties. Een week later, op 10 maart, moet de gemeenteraad over alle locaties een beslissing nemen. Die houdt nog niet meteen in dat er op zo’n voorgestelde plek ook echt vluchtelingen worden gehuisvest, maar de raad geeft het college dan al dan niet groen licht voor verder onderzoek. Valt dat positief uit, dan komen de eerste vluchtelingen er kort na de zomer te wonen. In eerste instantie voor vijf jaar. Met een mogelijke verlenging van nog eens vijf jaar. Overigens was er opvallend weinig belangstelling vanuit de Leidse gemeenteraad. Alleen drie raadsleden van D66 Leiden en de fractievoorzitter  van het CDA hadden de moeite genomen om de zorgen van omwonenden aan te horen.

Delen

33 reacties

 1. Ada van Duijn op

  Das nou jammer dat de journalist mij niet gesproken heeft; wat mij betreft zijn onze nieuwe buren van harte welkom. Het is goed om met elkaar en de gemeente te overleggen hoe we op een adequate manier, het groen kunnen bewaren, garanties voor de toekomst krijgen over een recreatieve invulling van het gebied én een goede woonplek kunnen creëeren voor vluchtelingen die in ons land kunnen en mogen leven.
  Dat het gebied rond onze huizen een speelbal is in veel plannen van gemeente en provincie maakt bewoners kopschuw, wat mij aangaat heeft dit minder met de komst van vluchtelingen te maken, dan met de invulling van het gebied. Jammer dat de kop van dit artikel zo tendentieus is.
  Ada van Duijn
  Bewoner van de Vrouwenweg

  • nou ada ik zou stellen neem contact met lenferink en zeg dat je er best 5 in je huis wilt opnemen en als er hier nog meer voorstanders zijn dan zijn we snel die 200 vluchtelingen klaar met huisvesting en al.

   • Gerard van der Veer op

    Nou Dennis, aangezien je hier reageert zou ik zeggen neem contact op met burgemeester Lenferink en zeg dat je vijf asielzoekers in je huis wilt opnemen.

 2. Chris de Waard
  Chris de Waard op

  Maar goed dat we de mogelijkheid bieden om te reageren. Zo wordt elke mening gehoord.

 3. Johan Hogendoorn op

  1. Het gaat om mensen die zijn toegelaten om in Nederland te wonen en in een asielzoekerscentrum wachten op huisvesting.
  2. Het is terecht dat Leiden naar plekken zoekt om huizen neer te zetten.
  3. Kennelijk zijn er nog maar weinig plekken te vinden die geschikt zijn. Veel mogelijkheden vallen af (nog te controleren) wegens al bestaande plannen, niet meewerken eigenaar en te hoge kosten.
  4. Het was donderdag een avond om informatie te vragen en te krijgen en niet een moment om onderling te discussiëren. Maar ik (en Eef) onderstrepen dat gezien 1 t/m 3 het nodig is groen op te offeren voor het goede doel. Gelukkig kwam al min of meer de uitspraak dat niet gebouwd wordt direct achter de bestaande huizen maar er naast. Dat is ook handig voor de vele fietsers die als het hard waait enigszins beschermd worden.
  5. Er is nog veel te onderzoeken, maar als die allemaal wijzen op “groen” licht is mijn suggestie onder het mom van “als je er niet van kunt winnen kan je het beter ondersteunen” te proberen er zoveel mogelijk uit te halen qua verbetering van de weg (inrichting van het resterende groen, leuke aankleding weg, goede aansluiting op de Europaweg et cetera.)

 4. Jan van der Sluis
  Jan van der Sluis op

  Frappant verschil met het artikel dat een week eerder op Sleutelstad verscheen. Emotie is lastige raadgever.

 5. Intussen bombarderen “onze” jongens in hun F16’s doelen langs een stuk woestijn langs de Eufraat. In opdracht van de neoliberalen van VVD, VS en GB en hun militair industrieel complex. Geld moet blijven rollen. Vrede is hun vijand! Weet u het nog het begon in Irak maart 2003, VVD, CDA vonden het prima toen wat de jongeolieheer G Willy Bush voorstelde. De vluchtelingenstroom bereikt nu onze achtertuin en gaat nog wel even door. Laten we nu eens goed polderen en samen eruit komen. Yes we can!

 6. JLM Paardekooper op

  Beste Chris,

  Jammer dat je mij (ik was de inspreker met het zwarte t shirt aan en grijze sjaal om die vlak voor je zat uit Zoeterwoude) niet hebt aangesproken voor een interview. Ik ben na afloop nog even blijven zitten in de zaal om met wat bewoners te spreken. Ik meende je toen met burgemeester Lenferink te zien spreken, en later ook met de heer van Riet. Ik acht het niet onwaarschijnlijk dat toen jij met beide interviews klaar was er überhaupt geen mensen meer waren om te interviewen, ik ging namelijk vrij laat weg en toen ik het gebouw verliet waren er voornamelijk nog wat mensen van de gemeente aanwezig.

  Ook constateer ik een feitelijke onjuistheid in je geschreven verslag, je maakt melding dat er maar één keer geklapt werd gisteren avond maar dit was wel degelijk twee keer, de eerste keer was wat vroeg op de avond dus mogelijk was je nog niet aanwezig.

  Verder vond ik je stuk in tegenstelling tot wat mevrouw van Duijn beweerd in het geheel niet tendentieus. Zoals jij de avond qua inhoud en sfeer beschrijft heb ik hem ook ervaren. Het overgrote deel van de insprekers stelde naar ik meen (op een respectvolle, fatsoenlijke manier) namelijk kritische vragen aan de burgemeester dus jou samenvatting van gisterenavond (vrouwenweg zit niet te wachten op komst vluchtelingen) deel ik ook op basis van mijn waarneming van gisteren.

  Jammer dat mevrouw van Duijn gisteren niet de gelegenheid heeft genomen om haar verhaal te doen. Gisteren was namelijk de gelegenheid om je te laten horen.
  En als al eerder gezegd daar was de ruimte voor, maar ook een “veilige” setting om dit te doen. Ik begreep gisteren dat er nog een meeting omtrent dit onderwerp komt dus we (Chris, mevrouw van Duijn en ik) kunnen in de herkansing.

  Vr.gr JLM Paardekooper

  • Johan Hogendoorn op

   De opzet van de avond zie ik anders. Het ging om informatie te krijgen en niet om meningen te uiten. Daarvoor zijn andere momenten bij bijvoorbeeld de raad(s)commissie, De kop had moeten luiden dat er bewoners zijn die nog vragen hebben.

 7. Mogen wij mede tuinders dan ook aanwezig zijn .Waarom is ons dat gisteren verboden .Wij waren niet welkom .corrupte zooi .

 8. Ook wij als volkstuinders hebben rechten, en zitten daar niet op te wachten meneer lefrink.

 9. Idd ook de tuinders hebben het recht om er wat over te zeggen die hebben hier ook een aantal maanden er mee te maken want ze gaan dalink dolen en wat doen ze dan gaan ze het cronesteijn complex op gezellig n praatje maken en wie weet wat nog meer ze blijven echt niet op hun lokatie

 10. Ik snap niet waarom er niet gekeken wordt naar alle leegstaande kantoorpanden. Daar is bijna alles al aanwezig en er staat super veel m2 leeg, door heel nederland trouwens.

  Laat ze beginnen bij de V&D 🙂

 11. Jan van der Sluis
  Jan van der Sluis op

  ?!
  Het gaat toch over statushouders?
  Die mensen die binnenstebuiten zijn gekeerd, onderzocht, hun verhaal 10x gecheckt want ze liegen vast, en ondervraagd? Die dus meer dan wij, gewone Nederlanders, zijn gecontroleerd? Het zijn toch geen onbekende vluchtelingen die dat hele gedoe nog moeten gaan meemaken? Dat zijn dan toch mensen waarvan Nederland zegt dat die als bijna-echte-Nederlander hier mogen wonen? Misschien is het zelfs veiliger dan in een gemiddelde wijk waar niemand wordt gecontroleerd en doet wat-i wil.
  En iets écht duidelijk over de woningen? Met containerwoningen benadruk je wel op een enorme manier het karakter van andersoortig wijkje. Ik ben dan ook heel benieuwd hoeveel origineel Nederlandse woningzoekenden daar gaan wonen als de verdeling via Woonzicht gaat. Ik zou er haast m’n hand voor in het vuur steken dat het er geeneen is. Terwijl het volgens sommigen veel te luxe is en kansen vermindert voor woningzoekenden.
  Ik ben benieuwd. Maar lastig blijft het.

  • Een Leids burger op

   Het gaat inderdaad over statushouders. En of die “bijna-echte-Nederlanders” zich dan ook eens als èchte Nederlanders gaan gedragen en de Nederlandse normen en waarden boven die van de (jihad)normen van de ISlam gaan stellen valt nog maar te bezien…..(weer gescheiden inburgeringscursussen zeker…ha,ha,ha.)

   En natuurlijk gaat die hele vluchtelingenopvang uiteindelijk wèl tenkoste van de reguliere Leidse woningzoekenden. Nee, niet door die containerwoningen voor statushouders met nu nog een tijdelijke verblijfsvergunning. Leidse woningzoekenden zullen daar vermoedelijk niet gaan wonen. Maar wie ook maar íets verder nadenkt dan zijn neus kort is begrijpt dat het merendeel van die statushouders na 5 jaar een permanente verblijfsvergunning krijgen en dus dan ook een beroep kunnen doen op reguliere sociale huurwoningen:het zal dus ook de kansen verminderen voor de reguliere woningzoekenden.

   En verder is het natuurlijk zo dat er ook weer “groen” wordt opgeofferd voor bebouwing.
   http://sleutelstad.nl/2016/02/12/mogelijke-komst-statushouders-hoe-reageert-de-
   vrouwenweg/#comment-247683

   • Piet Pekelharing op

    Het feit dat de doorstroming in de woningmarkt vrijwel volledig tot stilstand is gekomen, is niet aan de asielzoekers te wijten. Er liggen andere oorzaken aan te grondslag:

    1. Er worden vrijwel geen woningen in het middensegment gebouwd. Dit geldt zowel voor huur- als koopwoningen. Waarom niet?
    2. De koopprijzen zijn ten gevolge van de hypotheekrenteaftrek volkomen opgeblazen.
    3. Veel werknemers kunnen geen hypotheek krijgen omdat zij geen vast contract hebben. Denk hierbij aan schijnzelfstandigen en echte Z.Z.P.’ers.

    Als gevolg van dit soort redenen blijft veel mensen eindeloos in een sociale woning wonen, ook al heeft men inmiddels een middenklasseninkomen bereikt.

    • Een Leids burger op

     De opvang van de vluchtelingen zal op termijn ook gevolgen hebben voor de reguliere leidse woningzoekers die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. (zoals eerder toegelicht.) Dat er ook andere oorzaken zijn voor het tekort aan sociale huurwoningen doet daar niets aan af.

     • Piet Pekelharing op

      Hetgeen niet wegneemt dat de woningmarkt allang voor het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië op slot zat.

      Er is gewoon iets grondig mis met onze woningmarkt. De halfslachtige hervormingen die aangekondigd zijn, zullen nauwelijks zoden aan de dijk zetten. Zolang er taboes zijn die de overheid niet durft aan te pakken, zoals afschaffen van de hypotheekrenteaftrek blijft het pappen en nathouden.

    • piet de koopwoningen zijn niet te aanzien van de hypotheekrenteaftrek volkomen opeblazen, maar door de komst van de euro want wt een gulden was werd een euro waardoor huien bjna 2x zo duur werden en niemand deed daar wat tegen.

     • Piet Pekelharing op

      De woningprijzen stegen al sinds de crisis van de jaren tachtig en vooral in de jaren negentig liep het de spuigaten uit. De euro is op 1 januari 1999 giraal en op 1 januari 2002 chartaal ingevoerd. Dus hoezo zijn de opgeblazen huizenprijzen de schuld van de invoering van de euro?

 12. Genoeg ruimte daar aan dat hippie bolwerk aan de vrouwenweg, ze leven daar al jaren als god in Frankrijk en proberen keer op keer de gemeente naar hun hand te krijgen!!
  Laat ze ook maar eens offers brengen en wat doen voor de stad, en die studenten moeten zich al helemaal nergens mee bemoeien dat zijn net zo goed buitenstaanders!!

 13. Met de verplichte huisvesting van statushouders door gemeenten neemt de vraag naar betaalbare sociale huurwoningen toe, terwijl de wachttijden voor zulke woningen al veel te lang zijn. Het is opvallend dat daar in sommige kringen pas aandacht voor ontstaat wanneer dit probleem nieuwkomers treft, net zoals in sommige (dezelfde?) kringen pas aandacht ontstaat voor werkloosheid wanneer nieuwkomers ermee te maken krijgen.

  • Gerard van der Veer op

   Insinueren is niet argumenteren, Frits. Je bent een roddelkont. Een andere roddelkont, met een hekel aan andere mensen/partijen, roddelt/insinueert de andere kant op: “Het is opvallend dat er in sommige kringen pas aandacht voor het groot tekort aan sociale huurwoningen ontstaat als de komst van asielzoekers hun natuurlijke achterban verontrust.”
   *
   Gebruik svp eens argumenten in plaats van je gelijk te veronderstellen.

   • Jan zonder overleg of acceptatie van de toenmalige bewoners, is naar mijn idee toch annexatie (of op z’n minst vrij agressieve aanpak). Maar toen waren mensen wat minder mondig, dan nu!

 14. Toch grappig om te lezen hoe met cijfers gegoocheld wordt: als er 85 studenten in het Klooster wonen en er 53 woningen aan de Vrouwenweg staan, wonen er nu toch tenminste al zo’n 200 mensen. En niet slechts 100 of 150, tenzij de Vrouwenweg-bewoners allemaal vrijgezel zijn….

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline