Hakketak, Francine sprak… Dagobert Schulp van De Vliegershop

Dagobert VliegershopDagobert Schulp in zijn winkel aan de Turfmarkt.

francine

“Leuk zeg! Niet alleen vliegers maar veel meer leuks om mee te spelen”, denk ik als ik de deur van De Vliegershop aan de Turfmarkt open. Ik heb afgesproken met Dagobert Schulp, de eigenaar van deze kleurige winkel. Hij is achter in de zaak met een klant bezig dus ik kijk eens rustig rond en verbaas me over alles wat er op de toonbank staat om uit te kunnen proberen. Spelletjes die me in één keer 30 jaar terug in de tijd mikken zoals de Rubik’s Cube. Het kleurige kubusblokje waar we allemaal knettergek van werden toen het pas bedacht was en waar we echt, écht de clou van wilden kennen: “Man, wat heb ik daar destijds op geoefend!”

Ook spelletjes van ‘Smart Games’ staan op de toonbank. Van die pure breinbrekers die uren puzzel- en speelplezier voor jong en oud garanderen. Uitgevoerd in hard plastic. Ik zie enorme emmers met honderden gekke kleurige balletjes erin, rekken vol knuffels, frisbees aan de wand, 3D-puzzels op planken, speeltjes voor volwassenen, het is er allemaal. “Daar kun je heel leuke dingen mee maken,” zegt Dagobert die inmiddels klaar is met zijn klant, wijzend op de emmers balletjes waar ik nog steeds naar sta te staren. Het blijken stukjes piepschuim te zijn. Aan elkaar te lijmen tot de meest gekke creaties. Zo’n 10 liter emmer piepschuim ziet er kolossaal uit maar weegt niets!

Grote jongens
De ene na de andere ‘grote jongen’ komt binnen en verdwijnt verlekkerd kijkend ergens rechts naar achter. Ik kijk nu ook nieuwsgierig naar achter in de winkel. “Daar kun je zowel links als rechtsaf en dan kom je in onze speciale afdelingen”, meldt Dagobert. Daar wil ik natuurlijk meer van weten, dus ik loop ook naar achter. Ik hoorde de hele tijd al stemmen, dacht dat de radio aanstond maar nee… Steven, de medewerker van Dagobert is druk in gesprek met één van de daar aanwezige klanten die een minimodel van een terreinwagen radiografisch bedient. Ik ben in grote-jongens-speel-droom-wereld beland. Wanden vol met auto’s, bootjes en vliegtuigjes. Allemaal met afstandsbediening. Wat geinig! Nooit aan gedacht dat dat ook in Leiden te koop zou zijn!

Dagobert wordt weer even getackeld door een klant en ik zie mijn kans schoon om de toonbanken aan een nadere inspectie te onderwerpen en eens grondig te lezen wat er op sommige dozen op de planken aan de wanden staat. De toonbanken liggen vol met onderdelen en als je van radiografisch bestuurbare hobbyvoertuigjes houdt, kun je ze dus hier zelf zo’n beetje samenstellen of opvoeren. En die dozen? Drones zitten erin… serieus! Van die moderne, hightech vlieggevallen. Haha, ook gewoon midden in Leiden te koop!

Sinds 1993
De Vliegershop vliegert zelf al sinds 1993 door Leiden. Het is 12 jaar geleden dat Dagobert met zijn vliegers neerstreek op het huidige adres aan de Turfmarkt 2. Daarvoor wisten zijn klanten hem te vinden aan de Lange Mare, de Hogewoerd en in de Haarlemmerstraat. Het huidige stekje bevalt goed. Vooral omdat hij weleens wedstrijden organiseert onder zijn klanten die in het bezit zijn van een op afstand bestuurbaar speedbootje. Die kunnen zo voor de deur de gracht in! Koffie met wat lekkers wordt op dergelijke evenementen geserveerd in de winkel, aangevuld met tips en truc’s om je hobby nog aantrekkelijker te maken!

De Vliegershop heeft uiteraard ook een website, maar ik heb sterk de indruk dat daar lang niet het hele assortiment op zal staan. Het is zó veel leuks wat ik hier zie, dat dat me bijna onmogelijk lijkt. “Straks nog eens even die geinige knuffeltjes van dichtbij bekijken,” denk ik. Ik zie ze namelijk inmiddels enorm groot op een plank staan, in kleinere versies aan drie rekken hangen en als ik goed kijk zelfs in ronde doorschijnende doosjes op de planken. Vreemdsoortige verpakkingen zijn dat! Maar dat zal wel een reden hebben!

Dagobert
Leiden was zijn geboortestad, in zijn jeugd maakte hij de zijstap naar Voorschoten maar was blij dat zijn bruid hem Leiden weer ‘introk’. “Door en door Leids ja”, is zijn reactie op mijn vraag of hij een échte Leiénaer is. Hij werkte jaren bij de Marine Luchtvaartdienst in Valkenburg en onderhield daar de vliegtuigcasco’s en motoren. “Krijg je zelf ook zo’n kist de lucht in Dagobert?” Moeiteloos, is het antwoord: “Als je wil doen we een rondje boven Leiden en weer terug.” Maar hij houdt zich nu liever bezig met de schaalmodelletjes van waar hij ooit in real life aan werkte: “Kun je lekker elk half uurtje een ander vliegtuigje pakken!”

Als bedrijfsleider in een zaak voor modelbouw in Zwolle had hij het erg naar zijn zin. Daar ontstond ook het idee om zijn skills en jarenlange ervaring om te zetten in een eigen winkel in Leiden. Dichter bij huis en lekker doen wat hij zelf het beste vond. Dat hij daar een goede kijk op had, en nog heeft, bewijst de steeds rammelde winkeldeur terwijl ik nauwelijks een half uurtje in zijn winkel sta. Dit mini-stuur-zelf-gedoe heeft heel wat volwassen fans zeg! Ik wil het ook eens zelf proberen, denk ik, loerend naar het vak met Drônes.

Alsof hij mijn gedachten kan raden, vertelt Dagobert dat de markt voor alleen vliegers, ook al zitten we hier dichtbij het strand, in Leiden te klein was om een winkel in te drijven waar je een inkomen uit kan halen. Hij is toen eerst begonnen met de verkoop van éénwielers. Dat liep best lekker en zo kwam hij op het idee om de spellenkant verder uit te breiden. “En ach, eigenlijk ben je als ondernemer toch steeds aan het nadenken waar je goed aandoet om erbij te gaan verkopen.” Ja, dat ben ik met hem eens. Terwijl de gifgroene en grauwgrijze knuffels in mijn ooghoeken zo zoetjes aan op mijn zenuwen beginnen te werken. Ik kan het niet combineren in mijn hoofd. Kleurige knuffels versus stoere Drònes in de winkel van juist déze man!

Leiden Leuk en Lastig
Je hebt in Leiden maar één of twee dagen nodig om alles van de stad te zien. Dan moet je niet al te lang in de musea blijven hangen natuurlijk, maar je komt een aardig eind door alle grachten. Je ziet, als je doorstapt alle hofjes. En de winkels neem je én passant mee want die hebben we hier heel handig overal tussen! Dagobert lacht als hij zichzelf over zijn lievelingsstad hoort spreken. Grote steden vindt hij onoverzichtelijk en het voordeel van een kleine stad zoals Leiden is dat je lekker veel mensen kent. Gezellig!

Toch weer Voorschoten
Als Leiden verdwijnt, gaat Dagobert terug naar Voorschoten. Het was toch wel een erg lekker groen, groot dorp om te tieneren. Hij heeft er mooie herinneringen aan. En lekker dichtbij Leiden, dus als het hier dan weer goed zou komen kan hij spreekwoordelijk gewoon terug lopen en dat is iets wat hij direct zou doen! Hij woont samen met zijn vrouw in de Stevenshof. En dat is toch een beetje tegen Voorschoten aan.

Motto
De Vliegershop geeft nergens garantie op want het motto van de winkel is simpelweg dat alles wat je er haalt gewoon GOED is. Grappig. Heb je nog een persoonlijk motto Dagobert? Iets waar je elke dag wel even aan denkt? “Ja! Vandaag begint weer een volgende dag van je leven. Zorg ervoor dat je morgen kunt zeggen: Gister was een gewéldige dag!” Recent liet hij die spreuk nog op een kalender drukken. Ik keur ‘m goed, jij ook?

Hakken en Steven
Dagobert mag het graag zien als vrouwen op hakken langs de winkel lopen. “Mijn vrouw loopt er gelukkig ook met grote regelmaat op”, grijnst hij gelukkig. “Het ziet er gewoon zo léúk uit!” Wat er op het moment van die uitspraak pas écht geinig uitziet is zijn gezicht. Een grijns van oor tot oor. Lieve man, die Dagobert, zodra hij het over zijn vrouw heeft kijkt hij zo blij!

Bij de rekken met knuffels staat een jongere man. Ik begrijp later dat dat Steven Verkerk is. Steven werkt al zeven jaar bij Dagobert en weet dus alles van alle handel die in de winkel te koop wordt aangeboden. Hij staat erbij als ik, eindelijk, die knuffeltjes eens van dichtbij ga bekijken. En dan gaat er een wereld voor me open. Ik had die Dagobert al niet als een domme jongen ingeschat maar deze handel inkopen als je zo vlakbij het LUMC zit is gewoon erg slim! Want het zijn geen gewone knuffeltjes. Het zijn ‘Microben’.

Ik kreeg het toch op m’n zenuwen? Van Dagobert krijg ik een échte zenuw in m’n handen gedrukt, en een stofmijt, en een kankergezwel dat ruig grijs van buiten is, maar lief en sereen wit van binnen, want je kun ‘m binnenstebuiten keren! Alle soorten ziektekiemen, op elk gebied, verkoopt Dagobert als knuffeltje in het klein, of kussen op de bank in het groot. Kindjes die ziek zijn kun je op die manier heel speels uitleggen hoe het komt en hoe het eruit ziet!

De plastic doosjes op de schappen zijn van die ronde kweekbakjes, daar ‘wonen’ de knuffeltjes in! Op weg naar het bezoekuur kun je de knuffeltjes nog even snel halen bij Dagobert! Wil je weten welke het allemaal zijn? Zie www.giant-microbes.nl en ga er daarna eentje bij Dagobert kopen. Succes verzekerd!

De Vliegershop: www.vliegershop.nl
De Vliegershop op Facebook: www.facebook.com/pages/De-Vliegershop
Hakketak op Facebook: www.facebook.com/hakketak
Alle Hakketakjes bij Francine: www.francineverbiest.nl/hakketak-sleutelstad

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline