Rector: “Universiteit heeft geen haast met Humanities Campus”

3

De komende periode gaat de Universiteit Leiden in gesprek met de bewoners van de  sociale huurwoningen aan het Witte Singel Doelen complex over de campusplannen van de universiteit. “In alle rust”, zo belooft rector Carel Stolker: “We hebben geen haast. Er is wel gezegd dat het allemaal zo halsoverkop is. Dat geldt natuurlijk altijd voor zo’n boodschap. Dat kun je bijna niet goed doen. Maar we hebben echt tijd en die gaan we er ook voor nemen. Kwaliteit voor alles.” Woningcorporatie De Sleutels, de wijkvereniging en de gemeente zitten ook aan tafel bij de gesprekken die onder leiding van een onafhankelijke procesbegeleider gevoerd zullen worden.

Chris de Waard in gesprek met rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden over de campusplannen.

De universiteit heeft verschillende varianten voor de herontwikkeling van het gebied bekeken en in de voorkeursvariant moeten de 58 huurwoningen wijken voor de nieuwbouw. Zeer tegen de zin van de zittende bewoners. Stolker realiseert zich dat de bewoners van het WSD-complex overdonderd werden toen de universiteit met de plannen naar buiten kwam: “Het is vervelend voor deze bewoners en meer dan dat. dat begrijpen we natuurlijk heel goed. Daarom hebben we ook gezegd, we gaan hier niet hard in. We willen kijken of we per huis maatwerk kunnen leveren als we inderdaad, zoals we hopen, op onze voorkeursvariant uitkomen.”

Stolker: “Dit is een topfaculteit, ook wereldwijd. En dat willen we graag blijven. We trekken steeds meer studenten en wetenschappers dus we moeten wel uitbreiden. En dat zouden we heel graag op die plek – in de binnenstad –  willen doen en niet daarbuiten.”

Giny Schoemaker van bewonerscommissie de Doelen is blij dat er alsnog gesproken gaat worden over andere mogelijkheden dan de voorkeursvariant van de universiteit.

SP-raadslid Han Dirks kan zich vinden in het proces dat nu ingezet wordt. Hij gaat er van uit dat er alleen een concreet plan komt voor de campus als de bewoners en de universiteit in goede harmonie tot een oplossing komen.

GroenLinks-raadslid Yvonne van Delft blijft tegen het campusmodel waarbij de woningen moeten verdwijnen. Ze wil sowieso dat er een functiemenging van wonen, werken en studeren op het terrein blijft. Om te voorkomen dat er bijvoorbeeld ’s avonds een doodse omgeving ontstaat als iedereen naar huis is,

 

Delen

3 reacties

 1. Dat ziet mw. Van Delft goed: zonder woonfunctie wordt het Doelenterrein een doodse omgeving waar niemand zich veilig voelt. Dat is nu ’s avonds en in het weekend al het geval rond het Witte Singelterrein en met de campusplannen van de Universiteit staat dat lot straks ook het Doelenterrein te wachten. Nog net geen ‘no go’-area, maar veel zal het niet gaan schelen. En dat midden in de binnenstad. In de binnenstad hoort gewoond te worden. Bedrijvigheid, waaronder te begrijpen de universiteit, kan beter naar de rand van de stad verplaatst worden. In de buurt van goede OV-voorzieningen.

 2. giny schoemaker op

  Dhr. Leenders was tijdens de infoavonden niet één keer bereid om ook plan B toe te lichten, n plan waarbij de woningen wél zouden blijven staan. ´Daar ga ik met de bewoners níet over praten. Nogmaals, ik ga open het gesprek aan, maar dáár ga ik niet over praten.` Tja, hoe zouden jullie daar op reageren?
  En hij vond het vreemd dat zijn aanbod om alle 58 woningen te herhuisvesten achter de Rijnsburgerweg aan de Plaviusweg, bij de parkeergarage van het LUMC, naast een studentenflat, achter het station, alwaar straks aan het Rijnsburgerblok gebouwd gaat worden, niet in dank werd afgenomen….
  Wat gij niet wilt dat u geschiedt…
  Als de universiteit eerlijk en respectvol haar weg zou hebben bewandeld, had zij vanaf het begin af aan open kaart gespeeld, zowel plan A als plan B verteld én de bewoners een GOEDE locatie geboden. Dan had zij duidelijk meer kans van slagen gehad. Maar de manier waarop zij nú ons tegemoet is getreden ……
  De gemeenteraad heeft de bewoners in het gelijk gesteld: het overlegtraject moet over en beter.
  Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 3. maarten kersten op

  Yvonne van Delft schetst terecht een somber toekomstbeeld voor de wellicht ooit niet meer in het stadsleven ingebedde (en zogenaamd nieuwe) ‘Humanities Campus’. Daar, waar nu nog een springlevende Humaniora Campus is. In het algemeen schreef AR ook wel een goede reactie maar het is natuurlijk onzin dat de universiteit naar de buitenrand van de stad zou moeten worden verbannen. Dat is net zo zot als de bewoners van het Doelencomplex naar de periferie bij het LUMC te verhuizen. Tja, dat soort geluiden kan het duo Stolker/Leenders nu verwachten na hun taktloze actie en nog hierboven nog steeds gemanifesteerde eenzijdige opstelling. Het is dus niet te hopen dat de universiteit bij de ‘gewone’ Leidse burgers haar juist in 1986 met het sociale wooncomplex nagestreefde krediet verloren heeft. Yvonne van Delft en haar fractie van Groen Links was wonderlijk genoeg de enige grote groepering in de raad, die terecht principieel tegen het hele plan heeft gestemd. De andere fracties lieten alle opties nog open na de allerijl ingevlogen ultieme lijmpoging, te weten een opeens uit de hoed getoverde ‘procesbegeleider’. Gelukkig blijft de SP nog kritisch en hopelijk blijft ook de PvdA nog waakzaam. Het hele plan blijft gewoon krankzinnig en dan niet alleen de sloop van het woonblok. Alle nog maar 30 tot 35 jaar oude gebouwen aan weerszijden van de Witte Singel moeten tegen de vlakte, op de UB na. Dat noemen we dus kapitaalvernietiging. Veel docenten en vakgroepen van de nu al bestaande Humaniora Campus, die de laatste tijd wegens bezuinigingen getroffen is met bijvoorbeeld inkrimping en het niet vervullen van vacatures, zijn woedend. Om het nog maar niet te hebben over de nog steeds betreurde opheffing van het LAK-theater, ook alweer wegens het gebrek aan collegezalen… Want daar lijkt het de eigenlijke plannenmaker, de in de schaduw opererende Humaniora-dekaan Wim van den Doel, om te doen te zijn. Maar collegezalen kunnen gewoon in de campus bij Den Haag CS ingericht worden: geen probleem want studenten hebben een OV-kaart en het is maar 10 minuten met de trein. De vakgroepen en faciliteiten blijven natuurlijk gewoon hier aan de singel, dus hoeft Leiden ook niet bang te zijn of te zwichten voor de door de universiteit gepleegde chantage dat de campus bij niet vervullen van de huidige wensen gewoon naar de Hofstad zou kunnen worden overgebracht. Maar pas op: ook B & W hebben een verborgen agenda. Zij willen een corridor en veel ruimte voor de aanleg van het Singelpark ter plaatse..!
  Overigens bedoelt Stolker hierboven met ”maatwerk” gewoon ”verdeel-en-heers” : in 1-op-1-gesprekken krijgen de bewoners leuke oplossingen aangeboden en worden zo uitelkaar gespeeld. Velen zullen maar al te graag een gunstig aanbod aannemen, om van alle ellende af te zijn. Aan de reactie van de bewonerswoordvoerster hierboven is al te zien, dat zij denkt dat de universiteit met het beter doen van haar huiswerk (“een GOEDE locatie”) en met soepeler overleg wel wat bereiken kan. Dan zou de universiteit dus toch haar zin krijgen, zij het wat later dan oorspronkelijk gepland. Laat de bewoners, de huurdersorganisatie HBE van de Sleutels, de Universiteitsraad en de gemeenteraad dus maar alert blijven en liefst het hele plan afschieten. Met dat kanon dat nu nog heel symbolisch in het Doelencomplex aan de singel staat…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline