Zowel zorg als instemming in de Kooi over mogelijke komst daklozen

7

De gemeente Leiden organiseerde vanmiddag een informatiebijeenkomst in Het Gebouw aan het Arubapad in de Kooi voor omwonenden van de voormalige basisschool De Springplank in de Sumatrastraat. Burgemeester Lenferink en wethouder Roos van Gelderen gaven daar samen antwoord op vragen van de buurt. Die waren er volop. Veel mensen maken zich zorgen over de mogelijke komst van voormalige daklozen die, als het aan het stadsbestuur ligt, vanaf komend najaar in 16 wooneenheden in de leegstaande school gaan wonen. Onder begeleiding en gemiddeld voor een maand of zes. Daarna stromen ze door naar een normale huurwoning, zo is het idee.

Chris de Waard ging vanmiddag naar de inloopbijeenkomst en sprak daar met omwonenden, burgemeester Lenferink, wethouder Van Gelderen en met manager zorg Mart Meeuwsen van De Binnenvest.

Niet iedereen was negatief. Sommigen vinden het geen probleem. Met name omdat het gaat om mensen die al weer flink op weg zijn naar een echt zelfstandig bestaan zonder verslavings- of financiële problemen. “Die mensen moeten ook ergens wonen”, vond de ene. En “ik zie veel meer op tegen de komst van honderden vluchtelingen net over de brug in Leiderdorp”, zo vertelt een andere buurtbewoner.

Een besluit is er overigens nog niet. Het college van burgemeester en wethouders legt het plan voor aan de gemeenteraad. Die praat er op 1 maart over in een gecombineerde vergadering van de raadscommissies Onderwijs en Samenleving en Stedelijke Ontwikkeling. Later die maand hakt de gemeenteraad de knoop door. Dan is nog niet zeker dat de daklozen echt naar de Sumastrastraat komen, maar er wordt dan wel nader onderzoek naar gedaan. Als dat positief uitvalt voor het huisvestingsplan, kunnen de circa 16 uitstromers er komende herfst terecht. Ze krijgen dagbesteding en worden begeleid door medewerkers van Stichting De Binnenvest die nu ook al verantwoordelijk is voor de begeleiding van dak- en thuislozen in het gebouw Nieuwe Energie.

Vanavond (vrijdag 5-2-2016) is er nog een tweede inloop bijeenkomst in Het Gebouw. Dan van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Delen

7 reacties

  1. Nu wordt er alleen maar weer gezegt dat sommige het geen bezwaar hebben maar er wordt weer niks benoemd dat het grootste deel het er totaal niet mee eens is en er zeker punten zijn besproken en aan gegeven zijn waarom het hier in de kooi geen plek er voor is maar daar lees ik niets over, cebine

    • Gerard van der Veer op

      Dat het merendeel van de bewoners van de Kooi het niet eens is met de komst van 16 wooneenheden voor voormalige daklozen kun je volgens mij niet hard maken.
      *
      Nieuwsgieriger ben ik naar de redenen waarom er in de Kooi geen plaats zou zijn voor deze zestien plekken. Je suggereert dat ze verdoezeld zijn door Chris de Waard in zijn verslag. Ik geloof het niet maar dat doet er niet toe. Ik zou zeggen: grijp de kans en zet deze niet-vermelde bezwaren hier op een rij. Dan kan de lezer ze beoordelen.

      • Ik zal u antwoordt geven zo wie zo is het gebouw in hele slechte staat het zo tegen de vlakte gaan de springplank moest eruit,en kregen geen geld van de gemeente om het te renoveren,nu jan de gemeente dat wel geven,en wat denk je van mensen die daar koop woningen hebben hun huizen dalen erg in de prijs niemand wilt zo dicht bij een daklozen en asiel zoek centrum wonen,en bij deze Hoe kunnen ze zulk soort dingen plaatsen tussen een school,zwembad en sport creatie us denk ik niet een gezonde plek omdat hier in deze wijk te plaatsen,plus dat hey gebouw gewoon nog in gebruik is voor andere dingen hij staat dus niet leeg,en dat er zeker veel meer andere gebouwen staan niet in de kooi die ook leeg staan,want de kooi heeft al zo’n goede naam toch zeg nou zelf!!!

  2. Naar welke huurwoningen doorstromen? is hij gek geworden.
    Die zijn er helemaal niet Koeiiiiiiiiiiiiiii

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline