Vier miljoen voor herinrichting Haarlemmerstraat

11

Voorjaar 2017 start de herinrichting van de Haarlemmerstraat. De gemeente trekt bijna vier miljoen euro uit voor een facelift à la de Breestraat. Er komt nieuwe bestrating met langs de gevels blauwe stoepen. Net als vroeger. De goot in het midden verdwijnt, evenals de aparte blindengeleidestroken. Links en rechts komen keienstroken. Die dienen voor de afwatering, maar ook als geleidestrook. Verder wordt de openbare verlichting vervangen. De zilverkleurige bollen die nu boven de straat hangen maken plaats voor de Leidse lantaarn. Daaraan worden planten- of bloembakken gehangen om de straat ook wat te vergroenen. Voor bomen is geen plaats.

Bevoorrading
Ook het verkeer in de straat wordt aangepakt. Vracht- en andere auto’s die de winkels komen bevoorraden mogen na de herinrichting alleen nog maar vanaf de Hooigracht rechtsaf de Haarlemmerstraat inrijden. Aan de andere kant moeten ze dan verplicht rechtsaf de turfmarkt op. Dat moet zorgen voor meer rust in de ochtenduren.

2016-02-05 10.45.47Dit deel van de Haarlemmerstraat wordt rond de herinrichting bij wijze van proef opengesteld voor autoverkeer. (Foto: Chris de Waard).

Pilot openstelling
Het deel van de Haarlemmerstraat tussen de Hooigracht en de Haven wordt ook meegenomen in de plannen. De rijbanen komen daar terug met de mogelijkheid om te laden en te lossen. De openstelling voor het autoverkeer is in eerste instantie een proef.

Fietsparkeren
Ook op de Haarlemmerstraat wordt het fietsparkeren de komende tijd aangepakt. Bij de herinrichting komen er al meer stallingsplekken in de stegen en ook wordt gekeken of het fietsparkeren naast de Coeliekerk op de Lange Mare kan worden verbeterd. Op termijn moet ook onder de HEMA een grote fietsenstalling komen, net als onder V&D. Ook wordt bij de Lange Mare nog gekeken naar een gebouwde fietsenstalling, maar dat ligt nog verder in de toekomst.

Lange Mare
Niet alleen de Haarlemmerstraat zelf gaat op de schop. Ook de kruising met de Hooigracht wordt meegenomen. Dat valt samen met de herinrichting van de Hooigracht en de Langegracht die samen de nieuwe centrumroute gaan vormen. Daarbij wordt ook het Pelipleintje bij Bad Habits meegenomen. Ook de Lange Mare  krijgt een facelift. De straat wordt opnieuw ingericht en krijgt een uitstraling die wel wat weg gaan hebben van de onlangs ook opnieuw ingerichte Korevaarstraat. Zo verhuizen de bomen daar bijvoorbeeld naar het midden van de straat waar een berm wordt aangelegd.

Voorbereiding
De komende anderhalf jaar worden de plannen verder uitgewerkt en definitief gemaakt. De gemeente doet dat in nauw overleg met bewoners en winkeliers. Daarna volgt de aanbesteding en kan in het voorjaar van volgend jaar worden begonnen. Er wordt dan doorgewerkt tot 3 oktober en zo nodig volgt er dan nog een afrondende fase na de viering van Leidens Ontzet.

Delen

11 reacties

 1. vanaf de Hooigracht rechtsaf de Haarlemmerstraat inrijden.
  Het deel van de Haarlemmerstraat tussen de Hooigracht en de Haven
  Ook de kruising met de Hooigracht wordt meegenomen.

  Nergens, maar dan ook nergens ontmoeten noch kruisen de Hooigracht en de Haarlemmerstraat elkaar.

 2. Wat is er precies mis met de bestrating van de Haarlemmerstraat. Het is al de 5 keer in nog geen 35 jaar dat deze straat op de schop gaat.

 3. de gemeente heeft weer een reden nodig om de parkeervergoeding te verhogen door dit project te starten. Helaas parkeertarieven verhogen werkt niet want het winkel aanbod in Leiden is hetzelfde als in Leiderdorp, leidschedam of in zoetermeer en daar is parkeren veel voordeliger.Zlefs de laatste tijd gezelliger om te winkelen.

 4. Ferry Rigault op

  Inderdaad, het is al de 5e keer in 35 jaar dat de Haarlemmerstraat op de schop gaat. En wat hebben die miljoenen tot nu toe opgeleverd? Veel lege etalages met Te Huur er op. En het is maar de vraag of deze investering het tij gaat keren.
  Terwijl de Herenstraat, waar niks leeg staat, bestempeld wordt afgeschreven en bestempeld wordt als niet toekomstbestendig.
  Ik snap het niet meer.

 5. WEEEEEEEEEEEEEEER hoe verzint men het gaat weer gemeenschap geld
  Deze mensen die dit beslissen zijn niet in orden!!!!

 6. De trouwe VVD-wethouder van Bouwend Nederland regelt het wel voor zijn opdrachtgever, ook de zoveelste herinrichting van de Haarlemmerstraat binnen een paar decennia en ook al neemt de leegstand er toe.

 7. De heer Lauzy flikt het toch maar weer. Een herinrichting voor een winkelstraat die door de online wereld tot een spookstraat kan gaan worden. Oppimpen is leuk, maar voor € 4 miljoen in een stad die zwaar bezuinigt op zorg, cultuur….

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline