PvdA bang voor stille sluiting wijkbibliotheek Merenwijk

2

De wijkbibliotheek in de Merenwijk werd begin 2015 bijna gesloten. Na veel protest bleef de bibliotheek open, maar de PvdA en de wijk vragen zich af voor hoe lang. Ze zijn bang voor een stille sluiting van de wijkbibliotheek.


Chris de Waard ging in gesprek met PvdA-duoraadslid Erica de Leeuw.

PvdA-duoraadslid Erica de Leeuw was vorige week vrijdag samen met de werkgroep cultuur en wethouder Marleen Damen in de Merenwijk. Daar werden ze geconfronteerd met de werkelijkheid. De wijkbibliotheek is van maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur open, dit zorgt er voor dat werkende buurtbewoners geen bezoek kunnen brengen aan de bibliotheek. Ook is de boekencollectie verouderd.

Voor iedereen
“De directeur van BplusC heeft vorig jaar beloofd om de bibliotheek open te houden. Op zich is de bibliotheek open, maar er wordt niet erg hard aan getrokken om het aantrekkelijk te maken. Ook worden de openingstijden niet aangepast zodat lang niet iedereen gebruik kan maken van de bibliotheek”, beklaagt PvdA-duoraadslid Erica de Leeuw zich.

Visie
Tijdens het werkbezoek vorige week vrijdag werd bedacht wat nodig zou zijn om de wijkbibliotheek in de toekomst open te houden. De PvdA meldt dat er vrijdag verschillende ideeën op tafel zijn gekomen. Ideeën voor het verlevendigen van de bibliotheek in de Merenwijk, maar ook ideeën voor een visie over wijkbibliotheken in Leiden.

Actie
De PvdA Leiden wil actie voeren tegen de stille sluiting van de wijkbibliotheek van de Merenwijk. Gisteravond stelde de politieke partij vragen aan Robert Strijk, wethouder van Cultuur. Strijk neemt het verhaal mee in de algemene visie over bibliotheken die binnenkort wordt opgesteld. Ook wil de PvdA in overleg gaan met het bestuur van de BplusC.

Delen

2 reacties

  1. Retailvisie, bibliotheekvisie, wijkvisie, zorgvisie, cultuurvisie, mobiliteitsvisie. De ambities “Samenwerking en Innoveren” staan vast, bij het inpassen hiervan mag meegedacht worden. Zo klonk het uit monde van deze wethouder als vertegenwoordiger van het bonte gezelschap van liberalen en socialisten in het voorjaar van 2014. Sprak hij namens de coalitie? De reactie van de PvdA wtb de bieb in de Merenwijk doet het ergste vermoeden.
    We maken nu de balans op. Cultuur wordt langzaam weggevaagd. De zorg aan zieken en ouderen verloedert door de uitbuiting van de zorgverleners. Gemeenschapsvoorzieningen als de bibliotheek worden als subsidieslurpers door de VVD66 subsidiehaters keihard gesnoeid. Kleinschalige winkelgebieden met hardwerkende ondernemers worden denigrerend aan de kant gezet, de komst van de venture capitalist gesponserde grootwinkelbedrijven toegejuicht. Wijken krijgen een paar miljoen voor wat perkjes opleuken en wat regisseurs, 350 miljoen verdwijnt in asfalt en beton. Soms verdwijnen wijken zomaar om plaats te maken voor Big Education. De grootheidswaanzin aan de Nieuwe Rijn en aan beide stations kent geen grenzen. De ambities staan vast. Jullie kozen ons, jullie zullen het ook weten. Punt uit!
    De bibliotheek als baken van woord en letter in de verdigitaliseerde en vervlakkende samenleving zou eigenlijk pas als laatste geofferd moeten op het altaar der economie. Juist om te leren samenwerken in de wijsheid van het woord en om een volgende generatie te leren innoveren. Laat jong en oud nog even hiervan profiteren.
    En voor de rest blijven we vechten tegen de verdere verasfaltering, bomenkap en cultuurontbladering van deze prachtige wetenschap- en musea stad. Al was het maar een scheve neus naar de arrogante van de huidige Macht in de Stad. Gijs en Holla en de PvdA houdt nu eens de rug recht. Alvast dank en groet, M.

  2. Wat een suffe bedoening zeg. Geef mij die bieb en het budget, dan start ik een bibliokroeg met zorgcentrum. Durf eens daadwerkelijk te integreren en te innoveren!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Maaike Lek

Je bent nu offline