Hakketak, Francine sprak… Joris de Bruin van Reklametotaal

francine

De Langegracht. Je hebt er het hoofdbureau van Politie, de Dirk Supermarkt, Newstyle waar ik al eens over schreef op Sleutelstad, een parkeergarage en de A-C-tión wat de uitspraak voor de goedkope winkel is door mensen die er eigenlijk liever niét zouden kopen. Maar dat terzijde allemaal! Ergens in het midden op die veelzijdig ingerichte ‘gracht’ kan je de Volmolengracht op en dáár op het hoekje zie je het bedrijfspandje van ReklameTotaal en de eigenaar daarvan heb ik gesproken over al hetgeen hem bezighoudt in en om het Leidse.

 

Joris de Bruin
Geboren en getogen Leidenaar is hij. Joris de Bruin, Leiden-liefhebber zonder fratsen. “En niet eens in het AZL hé,” zegt hij grijnzend. “Gewoon thuis bij mam en pap bij de Pieterskerk! Beide ouders zijn grafici en dus had Joris al piepjong een eigen etuitje met potloodjes waarmee hij ontwerpjes zat te tekenen. Kindertekeningen waren dat niet te noemen. De erfelijke belasting van de ouderlijke talenten zaten er 100% in. Joris kan zich ook niet herinneren dat hij ooit teken- en ontwerploze periode’s kende. Hij ontwikkelde een passie voor het beroep wat zich tot op vandaag uit in realisatie van de leukste ideeën via gave ontwerpen.

Vrolijk
Je hebt van die mensen die van nature vrolijk kijken, Joris is zo iemand. Ik woon niet ver van ReklameTotaal en loop dus vaak langs zijn bedrijf. Altijd dat vriendelijke gezicht. Of een heel brede glimlach. Zoals vorig jaar zomer toen hij om een soort Tuk-Tuk wagentje heen liep te springen wat hij voor het Universitair Sportcentrum mocht ‘wrappen’ (dat is een techniek om middels kunststof een reklame uiting op een voertuig te plakken). We hebben daar bij dat wagentje toen voor de eerste keer even samen gesproken. Daarna heb ik hem onmiddellijk op mijn Hakketak-lijstje geplakt, omdat ik vind dat niet alleen zijn ideeën gaaf zijn maar Joris zelf ook! Wellicht is zijn leuke karakter ontwikkeld doordat hij als peutertje al op de chrêche ‘de Vrolijke Ark’ zat, daarna op de Haanstra kleuterschool, het Lucas van Leyden om uiteindelijk na het VWO aan het Rembrandt volledig de grafische wereld in te duiken. Eindelijk!

Joris hakketak Emile
Een man en zijn passie
Het opgeruimde humeur van Joris is vermoedelijk ontstaan doordat zijn ouders hem zijn passie hielpen ontwikkelen. Wie zal het zeggen? Dierenliefhebber is Joris ook. Door en rond de zaak banjeren altijd twee viervoetertjes, die mogen in de bakfiets mee heen en weer van huis (nabij de Lammenschans) naar de zaak aan de Volmolengracht. Superlieve dieren, uiteraard allemansvriendjes dus geen bijtertjes. Dus ook al hou je niet van honden, bij Joris kun je gerust naar binnen voor info over een van de services of mogelijkheden van ReklameTotaal, die kleine haarballetjes schrikken eerder van jou, dan jij van hen!

Leiden
“Ik ben er trots op dat ik Leidenaar ben. Ja toch?” Dat zegt Joris als ik vraag of hij enkele positieve of negatieve punten van Leiden als stad op kan noemen. Hij heeft samen met veel anderen het ‘ons-stadje’ gevoel en kom maar niet aan dat stadje! Als hij naar huis fietst, geniet hij van de mooie panden aan de grachten, hij zuigt energie uit de rijkdom van onze geschiedenis en weet daar ook opmerkelijk veel over te vertellen. Er is zoveel onvervangbaar in Leiden is zijn mening: “We moeten er zuinig op- en blij mee zijn! Wist je dat we de oudste universiteit van Nederland hebben Francine?” Ja Joris, tuurlijk weet ik dat. Ik vind hem wel geinig, deze creatieve, overenthousiaste stadsgenoot. En nadelen? Heeft Leiden die volgens jou? Ik zie Joris voor het eerst fronsen. Waarna hij zich in algemeenheden uit die voor elke stad gelden. Omwikkeld met excuses dat hij dat vind. Als Leiden van de kaart verdween schuift Joris op naar Maastricht. Daar is hij vaak te vinden op de fantastische terrassen van het Frijthof, dáár kan Leiden nog wel wat van leren!

Drie x linksom is ook rechtsaf
Voor geen gat te vangen en geen opdracht vind hij moeilijk. “Want drie keer linksom is ook rechtsaf hoor!” Hij heeft gelijk, deze creatieve duizendpoot. Als ik op zijn site lees wat hij allemaal kán maken voor je op het gebied van reclame zie ik eronder staan: “Eigenlijk is er weinig wat wij niet bedrukken, dus als je iets hebt wat onmogelijk lijkt…  kom maar op!” Die zin omschrijft de dynamische Joris absoluut voluit. “Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan” is een gezegde wat ook bij hem zou passen.

Klein en beetje sentimenteel
Tussen alle computers en op toetsenborden rammelende medewerkers hebben we het nog even over het wel en wee van de handel. ReklameTotaal kent geen seizoenen, het is gewoon altijd druk, haha! En bijzondere dingen Joris? Ja. Nadat hij zelf nog maar nauwelijks bekomen was verbazing dat zijn eigen ontwerp, het: ‘Jochem Myjer’ jack zo’n veelgevraagd product werd, viel het op dat het naar alle kanten van de wereld gestuurd moest worden vanuit zijn webshop. Toen ging hij eens op de namen van de bestellers letten. En wat bleek: Sjardin, van Berge Henegouwen, Braggaar en noem nog maar wat typisch Leidse namen op zijn de bestellers. “Dat is toch gaaf, dat jackie naar alle kanten van de wereld!” Hup, ik zie weer die brede grijns!

Mooie vent, onze Joris. Hij is het die je voorbij peddelt met dat bakfietsje vol webwinkel postpakjes onder twee kleine hondjes. Je kent hem vast wel want hij is het ook die je altijd aan het glimlachen krijgt! Ik zal hem eens voorstellen dat hij T-shirt’s gaat bedrukken met zijn eigen grijns onder de Leidse sleutels. Hop, weer een bestseller!

Oja….
Sleutelstad is geen gecensureerde of preutse site. Dus wat vond Joris van vrouwen op hakken? “Geil” punt… en dan in de complimenteuze opvatting van dat woord dames! Haha…

ReklameTotaal: www.reklametotaal.nl

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline