Bed, bad, brood-voorziening geopend

21

Aan het Maansteenpad in de Mors is gisteren de bed, bad, brood-voorziening van de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV) geopend. Wethouder Roos van Gelderen sprak de aanwezigen toe, ook werd er een kunstwerk onthuld van de Leidse fotograaf Patricia Nauta. Overigens werd de opvang al een dag of tien geleden in gebruik genomen door de eerste 22 bewoners.

Van Gelderen: “Het college van burgemeester en wethouders van Leiden vindt een bed bad en broodvoorziening belangrijk omdat we niet willen dat mensen op straat komen te leven. Wij bieden een menswaardige opvang aan uitgeprocedeerde asielzoekers, zodat zij met begeleiding van STUV over hun toekomst na kunnen denken.” Van Gelderen zei verder dat ze er op rekent dat STUV, de wijkbewoners, de BBB-bewoners en andere organisaties en instellingen in de wijk goed samen zullen leven en werken.

bed-bad-broodDe werkgroep ‘Warm welkom’, bestaande uit buurtbewoners, organiseert op 30 januari het Warme welkom: een voetbalmatch tussen wijkbewoners en vluchtelingen. Daarna wordt er gezamenlijk gegeten.

Gisteren ging ook de winterregeling in. Het is koud buiten en dus hoeft er niemand meer op straat te slapen. De gemeente richtte enkele weken geleden een extra gebouw in bij Nieuwe energie waar Stichting De Binnenvest dak- en thuislozen kan opvangen. Vorig jaar leidde het afschaffen van de loting om een slaapplek tot grote problemen, omdat het veel te druk werd in de opvang. Met de extra (tijdelijke) ruimte moeten die problemen dit jaar tot het verleden behoren.

Volgende week maakt het college overigens ook bekend waar statushouders, zwerfjongeren en daklozen die weer zelfstandig willen gaan wonen ondergebracht worden. Er zijn veel plekken onderzocht en Leiden heeft nu drie gebouwen geselecteerd. Voordat bekend wordt gemaakt om welke gebouwen het precies gaat, worden omwonenden ingelicht.

Delen

21 reacties

 1. Zou het niet heel humaan zijn om voor onze dak en thuisloze dezelfde oplossing te kunnen vinden als wat nu gemaakt is voor uitgeprocedeerde Asielzoekers!

  • Gerard van der Veer op

   Zou het niet minstens zo humaan – en ook ladylike – zijn u eerst minimaal te informeren over de opvang van dak- en thuislozen, asielzoekers, uitgeprocedeerde asielzoekers, en statushouders in Leiden, alvorens meningen te verkondigen in de vorm van een vraag (en een vraag is het niet echt, gezien het uitroepteken)?
   *
   Of om, als bovenstaande werkelijk een vraag is (en geen beschaafde bevooroordeeldheid), zèlf eens een antwoord te zoeken in plaats van anderen (bedienden?) te verzoeken u er van een te voorzien?
   *
   Wat een niet-besefte arrogantie.

 2. nou volgens mij als je uitgeprocedeerd bent moet je terug naar je land. Waarom gebeurt dit dan niet. dit kost ons Nederlanders alleen maar geld want wij zullen het wel weer moeten ophoesten. Hun zullen geen werk kunnen krijgen, want zijn uitgeprocedeerd. Zij hoeven ook geen belasting, zorgkosten, huur, verzekeringen enz. enz. te betalen. Vind het schandalig.

  • Juist gewoon opzouten!!!maar ja een directeuren kan er nog wel bij!Onze ouderen zouden ook zo,niet aandacht willen ,indien dat nodig zou zijn,maar ja dat zijn Hollanders. Ik kots van dit slijmgebeuren

   • Gerard van der Veer op

    Als u zich nu eens heel druk zou maken om “onze ouderen”, dan zouden die er wel bij varen. Neem er een paar in huis, dan piept u anders (of ben ik in de war met een andere discussie?).
    *
    PS: er wordt geen directeur aangesteld. Dat scheelt weer een paar centjes die aan onze pensionados ten goede kunnen komen, maar die centjes zijn we misschien nu weer kwijt aan antibraakmiddelen voor u en gelijkgestemden.

  • Gerard van der Veer op

   “Nou volgens mij als je uitgeprocedeerd bent moet je terug naar je land. Waarom gebeurt dit dan niet.”. Als je de afgelopen anderhalf jaar een beetje had opgelet, dan had je inmiddels een antwoord op deze vraag gehad. Dus – om ook eens ‘snel als “het volk” ‘ met een oordeel klaar te staan – let je niet op, bent helemaal niet in een antwoord geïnteresseerd. Wedervraag: Wat vind je lekker aan het afgeven op asielzoekers en vluchtelingen (vergelijk: oerwoudgeluiden maken op de tribune als een gekleurde speler van de tegenstander aan de bal is)?

   • Je bent echt een fout persoon! Een van de redenen dat; onze oudere baden in hun eigen stront, en asielzoekers alles krijgen, hoe verklaar je dat aan de ouderen. Juist door links geknuffel.

    • Gerard van der Veer op

     Drogreden 1: “Iedereen met een andere mening is een ‘fout’ persoon”.
     *
     Feitenfout 1: “Onze ouderen baden in stront”. Doorgaans gebruiken onze ouderen inheemse producten zoals zeep (waarvan de oorsprong overigens mogelijk in het buitenland ligt)
     *
     Feitenfout 2: “Asielzoekers krijgen alles”. Dit is niet zo. Check je feiten of beter: kom uit je winterslaap.
     *
     Drogreden 2: “Links geknuffel is een reden dat inheemse ouderen baden in hun zelf geproduceerde stront terwijl asielzoekers van alle gemakken zijn voorzien”. Deze uitspraak is altijd waar, voor iemand die gelooft dat alles altijd met alles samenhangt. Maar even waar is dan “Tramalant’s gekrab aan zijn balzak is een reden waarom oom Jan deze week de toto niet won terwijl een verwende gelukzoeker in Alphen aan den Rijn zelfmoord pleegde”.
     *
     De meeste mensen hervertalen je uitspraak eerst tot “Links geknuffel is een reden voor een onzincombinatie”. Vervolgens wijzen ze je erop dat je geen verklaring geeft maar een oordeel.
     *
     ‘Links geknuffel’ is immers alleen een verklaring wanneer letterlijk opgevat, als in “hartelijke omhelzingen tussen mensen die op een politieke partij ter linkerzijde stemmen of zich ‘links’ noemen”.
     *
     Scheld je wel eens niet?

     • Ga is in gesprek met medewerkers van een bejaardentehuis en loop een dagje mee, en ga daarna is kijken in een azc, misschien dat dan het kwartje valt.

  • Ze kunnen en mogen niet meer terug omdat ze gevlucht zijn, komen ze toch terug in eigen land worden ze afgeknald. Die mensen hebben het al zwaar genoeg, stel je voor je ziet nooit meer je kinderen/familie.

   • Ze hebben het zo zwaar? Kijk alleen naar oudjaarsdag in de Duitse steden de massa-aanrandingen van dat tuig! Zweden,Finland en andere steden en landen waar alles onder de pet wordt gehouden. Luna het zijn terroristen, profiteurs en verkrachters hun nemen hun woestijn cultuur mee en hun oorlog. Plus dat de eigen bevolking wordt achtergesteld EIGEN VOLK EERST. Het is zo hypocriet hie sommige denken en oh zo gevaarlijk voor nederland en Europa OPVANG IN EIGEN REGIO.

 3. Subsidie slurpers! Gelukszoekers en uitgeprocedeerde gelukszoekers hebben niets te zoeken in Nederland en/of Europa!!

 4. maarten kersten op

  Nogal walgelijk en gevoelloos allemaal…. Tramalant maakt zijn ruziezoekende naam helemaal waar. Met dit soort domme en eenzijdige, ja bijna fascistoïde gebral raken oplossingen ver uit het zicht. Overigens is bekend geworden dat die uiteraard ook walgelijke massa-aanranding in Keulen, Stuttgart en Zweden helemaal (met briefjes en geld) georkestreerd, aangestuurd, zelfs ter plaatse via enkele Duitse mannen, begeleid en geleid werd door één organisatie, het extreem-rechtse Pegida…! Om de vluchtelingen én Merkel in diskrediet te brengen… Bij mensen als Tramalant heeft dat in elk geval een goede voedingsbodem, dus… actie geslaagd ! Overigens waren het in Keulen dus geen Syrische mannen of verse vluchtelingen, maar een Marokkaanse groep die al een tijd in Duitsland woonde… Vandaag is uit een onderzoek in Amsterdam gebleken dat daar in 2015 slechts tweemaal een sexueel delict is gepleegd door een vluchteling. Eenmaal handtastelijkheden in een zwembad en eenmaal betasting (aanraking?) in een café. In diezelfde periode hebben ‘gewone’ Nederlanders honderden, misschien wel duizenden keren meer zo’n delict gepleegd! Maar daar is dan vast geen aangifte van gedaan of is het weer eens geseponeerd. STUV doet met haar nieuwe Bad, Bed en Brood erg goed en broodnodig sociaal werk voor hele aardige, bescheiden, hulpvaardige en vaak als vrijwilliger functionerende mensen die al vele jaren in ons land zitten, tussen wal en schip vallen, lang niet altijd uitgeprocedeerd zijn maar zo heten omdat ze ooit bij binnenkomst in Nederland hun eerste procedure bij de IND verloren. Ze moeten wél een zeker perspectief hebben. Ze heten dan toch, heel denigrerend en onterecht, “illegaal”, omdat ze doodgewoon nog niet gelegaliseerd zijn ! Vaak zijn ze nog in allerlei nieuwe procedures verwikkeld, soms kunnen ze niet terug omdat het land van herkomst ze niet meer accepteert, maar werken mógen ze hier niet. Ga in een van de leuke recreatieruimten maar eens een kopje koffie met ze drinken, een spelletje spelen en kennismaken met die mooie nieuwe ruimte aan het Maansteenpad 2.

  • Duitse agenten hebben zelf toegegeven dat het wel degelijk om vluchtelingen ging. Het kritiek hebben op islam en vluchtelingen maakt iemand extreem-rechts of zelfs fascistisch? Er bestonden hele SS-bataljons uit moslims! Dus extreem-rechts of fascistisch ben ik zeker niet wel realistisch !!! Illegaal is illegaal en dus een misdaad en dient linea recta het land worden uit gezet naar land van herkomst. Bespaard hoop geld en narigheid.

 5. maarten kersten op

  Je luistert niet ! Ik bedoel: naar de betekenis achter de woorden die je kennelijk wél leest… Ja, vluchtelingen in Duitsland, maar van de door de politie nu zo beschreven categorie, die ik hierboven citeerde. Geen Syriërs dus ! En nee, illegaal is in dit geval niet crimineel, zoals ik al duidelijk uiteenzette, dus dat is níét realistisch ! En het uiteenzetten betekent hier dus: niet uitzetten…

  • Een Leids burger op

   Hier gaat het helemaal niet over opvang van echte vluchtelingen, maar over de opvang van uitgeprocedeerde illegalen.

 6. maarten kersten op

  Als je met ‘echte vluchtelingen’ bedoelt: de huidige stromen uit Syrië, Eritrea e.d., dan heb je gelijk. Die komen in de zogenaamde noodopvangen, níét de STUV dus. Op dit moment zwerven ze nog van gemeente tot gemeente, tussen leegstaande scholen en sportzalen. Binnenkort komen ze allemaal in (verwarmde) tenten, vakantieparken en ook de AZC’s, als de daar nu nog wonende en op huisvesting wachtende statushouders (vluchtelingen met verblijfsvergunning) elders een alternatief hebben gekregen. In Leiden is er ook een noodopvang voor nieuwe dus status-loze vluchtelingen in een leegstaand gebouw aan de Wassenaarseweg. Voor de wachtende statushouders daarentegen is men in onze stad bezig geheel nieuwe mogelijkheden te vinden. Dat gebeurt via het zogenoemde ‘Stadsgesprek’, de ambtelijke taskforce huisvesting asielzoekers. Ook is er sinds kort de nieuwe organisatie ‘Hello Leiden’, een lofwaardig burgerinitiatief, dat nog veel steun van de lezers van Sleutelstad kan gebruiken (ik zou zeggen: google dit maar eens). Het Stadsgesprek loopt vooral tussen gemeente en corporaties, door het zoeken naar ‘out of the box’ oplossingen en het ontzien van de bestaande ‘gewone’ wachtlijsten. Hiertoe zijn vanuit de Leidse gemeenschap al 7000 spontane ideëen binnengekomen ! Intussen, beste Leidse Burger, zijn de BedBadBrood-gebruikers van de STUV vaak wel degelijk echte vluchtelingen, zoals ik hierboven (20 jan. 15.45 u.) al uitlegde. Ze zijn alleen tijdens procedures gewoon niet of nóg niet, of soms, ná de laatste procedure definitief niet, door de IND erkend oftewel gelegaliseerd. Dus zogenaamd ‘illegaal’. Maar daarom zijn ze nog niet crimineel…! Sóms namelijk zijn ze wél als vluchteling erkend maar om andere redenen door de IND hier niet toegelaten. Bijvoorbeeld als de betrokkene een zomer bij vrienden in Frankrijk heeft doorgebracht of ooit in een ander land is binnengekomen maar intussen na 12 jaar geheel in ons land is ingeburgerd. Sóms zijn ze inderdaad geen humanitair vluchteling, maar van een andere categorie, zoals ‘onbewijsbaar’ vluchteling of ‘economisch’. Sóms moeten of willen ze zelfs terug, maar blijken dan niet ‘uitzetbaar’ te zijn. Hoezo complex??!! Als oud-bestuurder van de STUV duizelt het míj vaak zelfs nog. Illegaal of niet, ‘echte vluchteling’ of niet, al deze medemensen willen we niet op straat laten sterven of zwerven, toch?

 7. @ maarten kersten
  het staat U vrij om uw eigen vermogen in dienst te stellen van welke persoon dan ook. Uw eigen vermogen. Dus niet er vanuit gaan dat U met uw eigen dogmatische gedachtenkronkels automatisch aanspraak kan maken op de algemene pot met belastinggelden, zonder dat daar een negatieve reactie op kan en zal komen.

  Persoonlijk kan ik niet zo gek veel medelijden hebben met iemand die zichzelf vluchteling noemt, maar nog wel even in de zomer op vacantie naar Frankrijk kan gaan om dan, wanneer het geld op is, zichzelf weer als ‘vluchteling’ aan gaat melden. Dat is geen vluchteling, dat noemt men een asiel-eiser.

 8. een Leids burger op

  @Kersten
  Luister nu eens even goed, Maarten:Het is niet jij of ik die even kan bepalen of we hier met echte vluchtelingen te maken hebben of niet, maar de (onafhankelijk) rechter. En die heeft alreeds eerder besist dat er voor deze mensen, die dus nu bij de STUV-opvang zitten, geen geldige reden is om hier nog langer te blijven. Kortom: hun asielaanvraag is afgewezen.(vaak omdat ze gewoon economische “vluchteling” of gelukzoeker zijn en dus helemaal NIET vanwege oorlogsgeweld e.d. gevlucht zouden zijn). Ze zijn hier dus nu illegaal. En nee, een illegaal hoeft niet perse crimineel te zijn.
  —-
  Wèl is het zo dat er onder deze groep illegale mensen ook mensen zijn die BUITEN eigen schuld niet terug kunnen naar het land van herkomst. Dus niet uitzetbaar zijn. Zoals ik hier op dit forum al talloze malen heb uitgelegd kunnen die gebruik maken van de buitenschuldprocedure.(die zijn dus eigenlijk nog niet uitgeprocedeerd.) zie o.a. punt 3 bij:
  http://sleutelstad.nl/2015/11/25/opvang-uitgeprocedeerde-vluchtelingen-opent-deuren/#comment-245388
  —-
  Ik heb er dus geen moete mee dat mensen die in aanmerking komen voor deze procedure of mensen uit de groep illegalen die willen meewerken aan hun terugkeer TIJDELIJK een uiterst SOBERE opvang krijgen.
  Hier geldt wat mij betreft genade voor recht omdat het recht niet onredelijk|onbillijk mag zijn.(Je mag niet het onmogelijke van mensen eisen).
  ******
  Nu een andere categorie.Want er zijn natuurlijk ook illegalen (afgewezen asielzoekers) die door eigen schuld niet (meer) uitzetbaar zijn of niet willen meewerken aan hun uitzetting. En daarvoor zou, mijns inziens, GEEN bbb-opvang moeten zijn.
  —-
  De redenering die jij, maar ook de meerderheid van de gemeenteraad, meent te moeten aanvoeren dat het maar beter zou zijn om die uitgeprocedeerden|illegalen dan toch op te vangen omdat ze anders op straat gaan zwerven doet geen recht aan het feit dat zij uitgeprocedeerd zijn, illegaal hier zijn en dus eigenlijk al lang hier weg hadden moeten zijn. Wie hier zelf in Nederland binnen kan komen kan, na afwijzing asielaanvraag, er ook weer zelf uitgaan hoor! Ook na 12 jaar. Wegwezen dus voor die categorie illegalen.
  ++++++
  De proiriteit hoort te liggen bij de terugkeer of uitzetting en niet bij de opvang. Illegalen horen hier niet. Per definitie. Opvang van illegalen, zoals STUV doet, mag dus mijns inziens nooit een doel op zich worden. Maar slechts een middel om het doel (terugkeer|uitzetting) te bereiken.Vandaar ook mijn eerdere opmerking dat ik aan het eind van dit jaar wel eens zou willen weten hoeveel van die door STUV opgevangen illegalen werkelijk zouden zijn teruggekeerd of uitgezet……

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline