Leiden viert Sleutelstad-jubileum mee

3

Een flinke opkomst, gistermiddag in pop-up galerie-huiskamer Old School aan het Pieterskerkhof. Daar vierden wij ons tweede lustrum met in totaal enkele honderden bezoekers die 10 jaar Sleutelstad kwamen meevieren.

Sleutelstad-hoofdredacteur Chris de Waard maakte van de gelegenheid onder andere gebruik om enkele wensen voor de toekomst uit te spreken. de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer economische nieuws uit de stad te brengen en ook meer aandacht voor alles wat er gebeurt bij het Biosciencepark en de universitaire wereld. Ook een overzicht van het belangrijkste nieuws in het Engels staat op het verlanglijstje, maar daarvoor ontbreekt vooralsnog de financiering. Sleutelstad krijgt geen subsidie en draait uitsluitend op advertentie-inkomsten van lokale ondernemers.

De Waard: “Misschien is het sowieso helemaal geen gek idee als ook de politiek zich eens zou buigen over het Leidse medialandschap. Er zijn nog relatief veel nieuwsbronnen in Leiden die elk op hun eigen manier verslag doen van zaken in de stad en de regio, maar er zijn er toch ook al best veel verdwenen. En allemaal in de afgelopen 1,5 jaar. Het Leids Nieuwsblad ging van 2 x naar 1 x in de week. Het op Zondag verdween. De websites Leiden.nu, Leidsch.nu, Dichtbij.nl. En ook het Leidsch Dagblad en Sleutelstad hebben het niet makkelijk. Het zou toch wel erg zonde zijn als er een moment komt dat het te laat is en er in Leiden écht niet meer voldoende nieuws wordt uitgegeven omdat het niet meer rendabel te doen is.”

Tijdens de feestelijke bijeenkomst konden bezoekers ook programma-ideeën achterlaten. Dat gebeurde en alle voorstellen worden de komende tijd bekeken en op haalbaarheid onderzocht.

Foto’s hieronder Emile van Aelst.

Foto’s hieronder J.P. Kranenburg.

Delen

3 reacties

 1. Gerard van Hees op

  Chris en de collega’s, van harte gefeliciteerd. Goed punt om de lokale nieuwsvoorziening in je toespraak mee te nemen. Hoewel Leiden t.o.v andere vergelijkbare steden nog gunstig afsteekt, is ook hier gedegen onderzoeksjournalistiek verdwenen. Als abonnee van het LD merk je dat daar de middelen voor goed werk minder worden. Een gezonde samenleving, daarmee bedoel ik met voldoende tegenmacht, heeft kritische media nodig om de elite te controleren.

 2. Ik verbaas me over de negativiteit die hierboven staat. Er wordt alleen maar geklaagd over dat de Leidse media achteruit gaat, maar daar is de media zelf deels schuldig aan.

  De ondergang van de genoemde websites is te wijten aan het feit dat de stad commercieel niet groot genoeg is voor zoveel nieuwswebsites in een tijd waarin de recessie nog niet over is en winkels nog steeds failliet gaan. Met betrekking tot dichtbij.nl (wat wordt gemaakt in Purmerend sowieso geen goede zet werken op zon afstand), het Leidsch Dagblad en Het op Zondag is het de schuld van TMG die rare besluiten heeft genomen. Ik snap Buijze Pers ook wel, Leiden is niet hun belangrijkste commerciele gebied, dat is de duin- en bollenstreek.
  Ik lees wel het Leidsch Dagblad maar lees mee met een familielid en voornamelijk voor de uitgebreidere berichten. Nieuws lees ik gratis bij Sleutelstad, Unity FM of RTV Katwijk. Daarnaast is bijv. de Politie Leiden zeer sterk vertegenwoordigd op Facebook met nieuwsberichten.

  Unity en Omroep West doen het wat mij betreft goed qua lokaal nieuws over Leiden, maar goed dat zijn jullie concurrenten daar zul je nooit van zeggen dat zij hun werk goed doen.

  Mensen lezen nieuws via twitter, een app, hun smartphone of via narrowcasting. Ik weet dat er initiatieven in de wijken worden gemaakt. Tijd is kostbaar, dus je moet iets aparts bieden om de aandacht van mensen te houden. Niet het zoveelste sensatiebericht over een lijk dat uit de gracht wordt gehaald of nieuwsfeitje dat de burgemeester of wethouder kwijt wil omdat het Leids Dagblad daar niet voor open staat.

  Ga aan crowdfunding doen, begin een eigen kanaal op Youtube. Neem het initiatief. Stop met klagen. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus ook dat het zogenaamd slecht gaat met het medialandschap in Leiden. Want dat gaat het helemaal niet als je goed kijkt. Het is maar wat je wilt zien.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline