Sleutelstad wenst je een heel gelukkig kerstfeest!

4

Namens alle medewerkers wens ik alle lezers, luisteraars en relaties van Sleutelstad een hele fijne kerst toe.

oldschool

Ook maak ik graag van de gelegenheid gebruik om je te wijzen op onze nieuwjaarsreceptie. Die wordt op zondag 10 januari 2016 gehouden in Old School aan het Pieterskerkhof 4/A. Je bent welkom tussen 14.00 uur en 17.00 uur. We vieren dan tevens het 10-jarig bestaan van Sleutelstad FM.

Chris de Waard.

Delen

4 reacties

 1. Ome Koos zou Ome Koos niet zijn, als hij zich hier niet van zeer ter harte bij zou aansluiten. Moge, de Kerstdagen ingedachtig, het jaar 2016 ons allen, inclusief de van huis en haard verdrevenen, hoop, geloof, liefde en voorspoed brengen. Zo waarlijk helpe mij …..* allemachtig.

  * mag naar keuze ingevuld worden

 2. Het gedenkwaardige jaar tweeduizendvijftien loopt ten einde. Leiden is en blijft een prachtige, bruisende stad met in zijn hart de wetenschap, kunst en musea.
  De uitdagingen in 2016 zullen weer pittig zijn. De wereldwijde financiele zeepbellen, schijnwelvaart, de falende macht van big bank, big farma, big media, big oil onder invloed van de verafgode vrije markt. Voor de 1% rijksten (nog) prima, maar voor de werklozen, daklozen, zieken, ouderen, scholieren en sociaal zwakkeren een bedreiging met name voor hun vrijheid. Ook in Leiden zien we de gevolgen van de op het individu ingerichte participatie maatschappij en de in alle “vrijheid” gokkende management lagen. Maar ook de vele moedige mantelzorgers, vrijwilligers, hulpverleners, leraren, die hun medemens dag en nacht bijstaan en zo het menselijk bestaan ook in Leiden waardig houden. Een collectieve onderstroom die steeds sterker wordt. Verder natuurlijk de vluchtelingenstromen die ook onze stad bereikten. Een consequentie van domme, westerse interventies in Irak, Syrië, Libië met name door de neoconservatieve krachten en hun wapenlobbies. Vrede is hun ergste vijand en hele naties worden hiervoor gedemoniseerd. Zelfs 25 jaar na de val van de Muur ruiken dit misdadige militair-industriëel complex en hun politieke achterhoede in het Westen nog steeds overal bloed. En bloed druipt van hun handen. In NL verdienen anno 2015 we 2 miljard aan wapenleveranties aan allerlei omstreden regimes. En de zinloze bombardementen op Syrië, Jemen en Irak. Die de haat en het terrorisme tegen het Westen juist zullen verergeren. Het is een vicieuze cirkel, die de politiek in Washington DC, London, Parijs en Den Haag zelf gecreëerd heeft. Dat zal in 2016 zeker niet veranderen. Toch is het hartverwarmend te zien hoeveel Leidenaren juist de verstotenen uit het Midden Oosten en elders trachten op te vangen, te huisvesten en te verzorgen. Al is het maar voor even. Een teken van verlangen naar de Vrede en het Licht van Kerstmis.
  De duurzaamheid en vergroening voor Leiden moet vooral komen uit de burgers zelf. Burgerinitiatieven voor het behoud van de groene omgeving in plaats van steeds maar weer meer asfaltstroken en torens van Babylon. De gedachte dat je de Aarde slechts geleend hebt van je kinderen. Deelauto’s op groene stroom, de oplaadpalen schieten uit de grond. Stadswarmte niet uit kolencentrales, maar uit duurzamere bronnen. En zonne energie opwekking en opslag in de hele buurt. Het is maar een begin. De burgers moesten ook in 2015 alle zeilen bijzetten om de politiek “bij te sturen”. Een politiek die steeds verder van de burger afstaat en business as usual liever omarmt. En ook steeds angstiger wordt voor de harde tegengeluiden engraag in zijn schulp kruipt. Uiteindelijk zal in 2016 die kleine onderstroom de Grote Stroom verder afremmen. Klein is fijn, Groot gaat dood.
  Alle Leidenaren een gezond, gelukkig en vooral duurzaam 2016 toegewenst.
  Teun, Michiel, Rinus en Hubert.

  • Prachtige analyse Teun.
   Ben benieuwd hoe de energie bedrijven de december hitte op de afnemer gaan verhalen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline