Opvang asielzoekers kostte Leiden ruim half miljoen

25

De gemeente Leiden heeft dit jaar zo’n 550.000 euro uitgegeven aan de opvang van asielzoekers. Dat blijkt uit een brief met voorlopige cijfers die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Het grootste bedrag was nodig voor de crisisnoodopvang in de 3 Octoberhal: zo’n 425.000 euro. Daarvan krijgt Leiden naar verwachting 175.000 euro terug van het rijk, zodat er een kwart miljoen overblijft dat Leiden uit eigen zak moet betalen.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen over het akkoord tussen de VNG en het rijk over de vergoeding van de kosten die gemeenten krijgen voor de opvang van asielzoekers.

Verder verhoogde de gemeente de subsidie aan de Stichting Vluchtelingenwerk met 150.000 euro en werd eenzelfde bedrag uitgegeven aan de regionale taskforce die onderzoek doet naar geschikte locaties voor de opvang van statushouders.

De noodopvang aan de Wassenaarseweg wordt helemaal door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) betaald. Leiden hoefde zelf dus geen kosten te maken voor de huur, de verbouwing en het onderhoud.

In januari komt de college met een definitief kostenoverzicht van de opvang. Ook wordt dan een raming van de kosten voor 2016 aan de raad overlegd.

 

Delen

25 reacties

 1. Voor 425.000 euro voor 2 weken hadden ze die 125 man en vrouw denk ik ook wel wat confortabeler in een hotel kunnen opvangen. En in hoeverre was Vluchtelingenwerk bij die opvang betrokken? 150000 euro voor twee weken werk door vrijwilligers (of door vrijwilligers op de noodopvang) is ook wel een fijne bron van inkomen. Menig vreemdelingenrechtjurist zou zijn vingers aflikken.

 2. Gerard van der Veer op

  Zowel de reactie van WYTZIA als die van Francine Verbiest draait om de hete brei heen: is het veel, weinig? Wytzia vind ik malloot van het internetreageerderslag: hij/zij had een betere bestemming van het geld geweten – beter voor de asielzoeker – en legt dat de lezer even uit. En geheel uit de lucht gevallen wordt er een conflict gecreëerd tussen Vluchtelingenwerk ZHN en vreemdelingenjuristen. Als ik er al uit wijs kan worden lijkt Wytzia te bedoelen dat Vreemdelingenwerk ‘profiteert’ van de situatie, terwijl de arme vreemdelingenjuristen op een houtje moeten bijten. We zijn inmiddels ver van het onderwerp van het artikeltje verwijderd
  *
  Mensen die nadrukkelijk op de kosten van vreemdelingenopvang wijzen laden de verdenking op zich een onderliggende afkeer voor vreemdelingen/moslims te verbloemen. Je hoort ze namelijk niet over allerlei andere kostenposten – bijvoorbeeld die van de onafgebroken reeks falende IT-projecten van de overheid, of, gisteren in Nieuwsuur, van de falende invoering van de nieuwe PGB-regeling. Het sentiment lijkt me: geld uitgeven, zelfs over de balk smijten, is eerder geoorloofd als het gaat om eigen volk.

  • “bijvoorbeeld die van de onafgebroken reeks falende IT-projecten van de overheid, of, gisteren in Nieuwsuur, van de falende invoering van de nieuwe PGB-regeling.”
   Wie zou er nu ‘ inmiddels ver van het onderwerp van het artikeltje verwijderd” zijn?……….

   • Een goeie stoot Anoniem. Het aantal drogredeneringen van heer Van der Veer is niet meer op één hand te tellen. Ook niet op twee handen.

 3. Dus 350.000 + 2 x 150.000 = 650.000 pleuri’s worden hopsakee en zonder moeilijkheden uit de mouw van de gemeente geschud voor de diverse zaken rond het asielgedoe,
  maar 300.000 pleuri’s t.b.v. het ophalen van grof vuil is een zodanig groot en onoverkomelijk probleem dat dat nu per rit afgerekend moet gaan worden. Dit ondanks dat alle leienaren en leidenaren daar al jaren een reinigingstoeslag voor hebben betaald.

 4. Uiteindelijk moet daar de burger weer voor bloeden, weer word er bij ons gesneden. Net zoals je krijgt een ww uitkering en uiteindelijk beland je in de bijstand. Je moet dan een maand zonder inkomsten doen, hoe moet je eten, drinken, de huur en verdere kosten? Ja je krijgt het met terugwerkende kracht retour, maar is er nou geen enkele ambtenaar er opgekomen dit anders op te lossen? Nee bijna 5 ton naar vluchtelingen die hier zo maar komen en van alles krijgen. Eigen volk eerst, nou sorry ik zie alleen alles verslechteren, ik wil graag werken maar nee de vluchteling heeft voorrang, ik wil evt. vrijwilligerswerk doen, nee dat mag ook niet want dat is ook gereserveerd voor de vluchteling. Mag ik dan een 2 meter touw om mezelf op te hangen want een toekomstig leven zie ik zo niet zitten, oh wat zegt u dat touw is voor de kinderen van de vluchteling om touwtje mee te springen. Oh zal ik dan de trein maar nemen? Die machinist is het inmiddels al gewend dat veel mensen het niet meer zien zitten, misschien staat er op het perron ook nog een wachtrij en word ik daar ook afgewezen………

 5. Maar wat we doen we eraan? Is er niemand in het stadsbestuur die het ook zat is? Wat een belazerde toestand. Geld besparen op ouderdoms uitkeringen en geld versmijten aan dat gaaies uit het Midden Oosten. Zijn we gek geworden? Zijn we bang van ISIS/moslims?

  • Piet Pekelharing op

   Gaaies? Gaaies? U noemt mensen die huis en haard moeten achterlaten om lijf en leden te redden, gaaies? Ga u mond eens even snel spoelen!

    • Ja zeker GAJES, sinds wanneer is er oorlog in ; Turkije , Griekenland , Bulgarije , Macedonië, Servië, Hongarije. Ja het zijn niet de rijkste landen,maar vluchtelingen gaan toch terug? Economische gelukszoekers niet gewenst in Noord Europa.

     • Piet Pekelharing op

      Enig idee hoeveel vluchtelingen Turkije al opvangt? Wij moeten ons de ogen uit ons hoofd schamen dat wij beweren niet eens enkele tienduizenden vluchtelingen te kunnen opvangen.

      En denkt u nu werkelijk dat Griekenland midden in de grootste crisis sinds de dood van Alexander de Grote veel vluchtelingen kan opvangen?

      We moeten gewoon solidair zijn en een aanzienlijk deel van de vluchtelingen opvangen.

     • Solidariteit met het volk! U wilt tienduizenden vluchtelingen? Schaam u, schaam u diep. onze ouderen baden in hun eigen stront, de rijen van de voedselbank gaan de hoek om, en dat gore gajes gelukszoekers die worden in de nopjes verzorgt. Schaam u , schaam u diep.

      En dan heb ikhet niet eens over de verschrikkelijke ideologie wat hun meebrengen… Laten we godverdomme eerst voor de ouderen zorgen dan dat gore gajes tuig.. OPVANG IN EIGEN REGIO, wat soet Saudi-Arabië en Qatar juist helemaal niets ja de terroristen steunen in Syrië. Als Nederland echt wil helpen STEUN ASSAD. Doe uw oogkleppen keer af man.

     • Piet Pekelharing op

      U bent weer behoorlijk wat Tramalant aan het schoppen.

      Het feit dat wij kennelijk niet in staat zijn om goed voor ouderen te zorgen en dat er behoefte bestaat aan voedselbanken is bepaald niet te wijten aan asielzoekers. Maar dat maakt u niet uit. U heeft overduidelijk uw zondebok gevonden.

      En waarom wilt u in godsnaam een dictator steunen de vatbommen op woonwijken gooit?

   • Nee het zijn lieverdjes, 95 % is pro IS en 5% is vluchteling en ja die 95% loopt te klagen en te zeiken. Ze zijn vrijwillig gekomen en ze kunnen ook weer terug naar hun vertrouwde thuisland ga daar maar zitten klagen…….’gaaies’

    • Piet Pekelharing op

     Aha, de nieuwe Maurice de Hond is opgestaan! Wat zeg ik, een helderziende heeft zich geopenbaard! Zonder ook maar enig opinieonderzoek onder de asielzoekers te houden, weet Leienaartje ons te vertellen dat 95% van hen IS-aanhanger is.

 6. Straks met de verkiezingen zijn we het allemaal weer vergeten wat er nu gebeurt en zullen de politici ons weer gouden bergen beloven. En geloof mij!! het gros van de bevolking trapt er met beide ogen weer in.
  Zolang het spel verdeel en heers door de politiek gespeeld kan blijven worden verandert er niets in de samenleving.

  • Juist Jack, misschien word het nu wel een PVV regering maar mijn vermoeden is dat ze het net niet halen het lijkt dat we leven in een democratisch land maar helaas is dat niet zo. We slikken van alles maar Wilders roept niet ‘Nederland verenigd u we gaan er voor we bezetten me z’n allen Den Haag zodat ze niet meer naar huis kunnen honger ze uit en laat mij de macht nemen! Ik verander het voor u. Nee Wilders blijft lekker zitten doet af en toe bla bla gooit wat olie op het vuur zeikt de Islam af en hij vangt zijn toelage en dat is niet zo’n klein beetje hoor!! Welterusten Nederland slaap maar lekker door…..gaap

   • Piet Pekelharing op

    Dus Wilders heeft voor u afgedaan, omdat hij geen staatsgreep plant? En u klaagt over het feit dat wij in een schijndemocratie leven? Eigenaardig idee heeft u van democratie.

    Als ‘ze’ (de PVV? Waarom meervoud? Het is maar één partij met zelfs maar één lid) het net niet halen, is dat overigens volstrekt democratisch, want dat zou betekenen dat nog steeds een meerderheid NIET op de PVV stemt.

 7. Meneer Trammelant.
  Hoe was het in Geldermalsen? Genoten? Alweer contacten gelegd met “de jongens” voor de volgende happening.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline