Tientallen statushouders onder dak in Leiden

2

De eerste circa 20 statushouders zijn de afgelopen weken in Leiden gehuisvest. Het gaat om een extra inspanning van de gemeente Leiden om vluchtelingen die inmiddels een vergunning hebben en in Nederland mogen blijven versneld van een woning te voorzien. Op die manier wordt plek vrijgemaakt in asielzoekerscentra, zodat vluchtelingen daar opgevangen kunnen worden in plaats van in sporthallen. Waar de statushouders zijn ondergebracht maakt de gemeente niet bekend omdat het om losse woningen gaat. “Dat doen we nooit als het tot op de persoon herleidbare informatie gaat”, zegt burgemeester Lenferink.

In regionaal verband is Leiden ook bezig met drie grotere opvanglocaties. Waar die komen, wordt begin volgend jaar bekendgemaakt, na het kerstreces.

Delen

2 reacties

 1. Burgemeester Lenferink, geldt dit ook voor onze kinderen die al jaren staan ingeschreven voor een woning en op een wachtlijst staan zonder in aanmerking te komen voor een woning? Vindt u het gek dat dit racisme in de hand werkt?

  • Gerard van der Veer op

   Ja, Koos, ik* zou het “knettergek” vinden als jij op grond van het huisvesten van erkende vluchtelingen besluit racist te worden. Wat hebben vluchtelingen in vredesnaam met de woningnood te maken? Het is een kromme redenering.

   *: Ik vind het al even vreemd dat je burgemeester Lenferink rechtstreeks aanspreekt. Dat is geen pasja die naar eigen goeddunken/willekeur zijn gunsten verleent, hier wel een huisje, daar niet. B&W wordt, zoals je wellicht opgevallen is, vanuit de centrale overheid voor een opvangtaak gesteld.

   Voor de rest: B&W hebben nu al zo vaak hun koers toegelicht, dat als je er nu nog blijk van geeft die niet te kennen, je ofwel ongeïnteresseerd bent ofwel moedwillig hardhorend. In het laatste geval laad je wel de verdenking op je proto-racist te zijn. Je zoekt een excuus om het openlijk te mogen zijn: “Ik wilde eigenlijk niet, maar toen ik las dat erkende asielzoekers een sociale huurwoning hadden toegewezen gekregen, knapte er iets in me en werd ik racist” of “Burgemeester! Houd me vast en geef geen sociale huurwoningen aan vluchtelingen of ik bega een ongeluk!”.

   Word eens boos op politieke partijen die het gebrek aan sociale huurwoningen hebben laten ontstaan.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline