Kerstpakketten voor Leidse minima mogelijk deels verloren

16

2015-12-13 13.06.44Aangeslagen is Ron Flippo van het Leidsch Trefpunt wel door de brand die zijn organisatie heeft getroffen. Maar niet verslagen. “We laten de kerst hierdoor niet verzieken”, zegt de oprichter van de Stichting Leiden Helpt waar nu al zo’n 1000 gezinnen staan ingeschreven.

Bij het Leidsch Trefpunt van de stichting kunnen mensen met een minimum inkomen terecht voor bijvoorbeeld kleding en speelgoed. Flinke kostenposten voor een gezin met opgroeiende kinderen.

Deze maand zijn de vrijwilligers bovendien druk in de weer met het samenstellen van kerstpakketten.

Chris de waard in gesprek met Ron Flippo over de gevolgen van de brand bij de buren van ’t Leidsch Trefpunt.

Een dikke vierhonderd kerstpakketten hadden het moeten worden. Of dat nu nog lukt is de vraag. Brand bij de buren heeft vooral gezorgd voor stank en roet. Of de levensmiddelen nog bruikbaar zijn, moet nog worden vastgesteld. “Misschien kunnen we anders kleinere pakketten maken”, oppert Flippo: “Dan krijgen de mensen tenminste nog iets.” Ook is onduidelijk of de kleding verloren is. Reinigen zou volgens de verzekering mogelijk te duur zijn voor de deels tweedehands kleding.

Het pand van ’t Leidsch Trefpunt blijft in elk geval de rest van de maand gesloten. Het moet worden schoongemaakt, de brandlucht moet er uit en ook moeten verschillende deuren worden vervangen.  die zijn door de brandweer opengebroken om het vuur bij de buren ook van binnenuit te bestrijden.

2015-12-13 13.13.17Een alternatieve plek voor het samenstellen van kerstpakketten, en misschien zelfs wel voor het kerstfeest dat Leiden Helpt voor de leden wil organiseren, is inmiddels aangeboden. Het Waterland College in de Boerhaavelaan wil ruimte beschikbaar stellen in de school die vanwege de kerstvakantie dan toch is gesloten. Of Flippo daar gebruik van maakt, hangt af van de staat waarin alle spullen zijn. Als er niks is, valt er ook niks in te pakken.

Delen

16 reacties

 1. Is er geen rekeningnummer wat gebruikt kan worden voor steun ? dat zou desnoods kunnen worden verspreid via facebook om steun te krijgen om zodoende deze zwarte bladzijde lichter te maken

  • Nee Micha, dat is lokaal niet te organiseren.
   Het zou beter zijn als de armen niet meer op de VVD en PVV stemmen.
   Wist je dat de PVV voor de verkoop van Sociale huurwoningen is ?
   Hun eigen doelgroep. Die ook al concurrentie krijgt van de nieuwe Syriërs.

   • Henk heb je een alternatief? De PVDA, de SP, Groen Links, D66 het CDA alsmede de christelijke partijen doen ook niets voor de armen. Zowel landelijk als in onze mooie sleutelstad lopen de deze partijen achter de VVD aan en voeren zij het beleid van de VVD uit. De wethouders in deze stad van de linkse partijen voeren ook het lokale VVD beleid uit.

 2. Misschien kan de gemeente bijspringen, doen ze tenminste iets voor de minder bedeelden Leienaren, kunnen de extra hulp hard gebruiken met Kerst

 3. Gemeente bijspringen? dat ziet de VVD als subsidie. Laat ze maar aan de slag gaan en hun kerstpakketten bij een baas verdienen. Rutte: ieder zorgt voor zichzelf en als het even niet lukt krijg je een voedselbon….

 4. Laat de rijkelui van deze stad (Armin van Buuren, ene heer Myjer, de directeuren van de woningbouwverenigingen) geld/goederen doneren. Zij kunnen wel wat missen lijkt me.

 5. Misschien kan Bouwend Nederland gevestigd in Leiden voor het Leidsch Trefpunt een leuk pandje inclusief duizend gratis kerstpakketten van Oom Maxime opzetten. En wat minder voor de leegstand bouwen zoals ROC, Level, Aalmarkt, Rijnsburgerblok, etc. Daar verdient Zij meer dan genoeg aan. Haar kruiwagentje aan de Bree kan wel even een goed woordje doen. Het telefoonnummer zit nog wel in het geheugen na zoveel jaren innige vriendschap. Met name voor de minderbedeelde Leidenaren, want die verdienen ook een groene Kerst.

 6. Dat we als z’n rijk land dit is doen is walgelijk, geef de minima deze maand tegoedbonnen van winkeliers, laat ze zelf beslissen wat ze eten. Maar nee ze zetten liever de grenzen open voor nog meer minima.
  Zeker wel hulde aan al die mensen die zich inzetten.
  Fijne kerstdagen.

 7. Laat ons allemaal naar draagkracht doneren ipv mopperen op de ‘verkeerde mensen’.
  Verbeter de wereld……..
  Kleine moeite, groots gebaar.

 8. Helemaal eens! Vooral ook in je eigen omgeving goed kijken naar de minder bedeelden en armoede. En gul geven en delen. Juist in deze kersttijd. Misschien dat a.s. woensdag een heel verkeerd arrogant mens flink op zijn bek gaat en dit land bevrijd wordt van de macht van een verkeerde elite die de armoede alleen maar verergert.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline