Bewoners Doelencomplex zeer bezorgd over nieuwe campus bij Witte Singel

10

De plannen van de Universiteit Leiden voor een nieuwe Humanities Campus zorgen voor veel onrust onder de bewoners van het in die plannen te slopen Doelencomplex. Vanavond laten ze van zich horen tijdens een vergadering van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

‘Zijn ze gek? Geen sloop van onze stek!’  staat te lezen op een meegedragen spandoek. In de voorkeursvariant van de universiteit worden 58 sociale huurwoningen gesloopt. De bewoners dringen aan op een variant waarbij de woningen behouden kunnen blijven.

Delen

10 reacties

 1. Sjaak Veringa op

  In 1574 kregen de leidenaars na het beleg de universiteit.
  Maar het gaat het steeds meer op lijken dat de universiteit Leiden kreeg .

 2. Er is nog steeds een grote woningnood. Daarom moet de gemeente Leiden moet alle universiteitsgebouwen vorderen (goedschiks of kwaadschiks) om woningen voor de Leidenaars en de toekomstige Leidenaars te bouwen. Laat de Universiteit maar gaan bouwen bij de Wassenaarseweg. .

 3. Afgezien van alle grammaticale fouten is de aanval toch de beste verdediging. Het beste is als de bewoners en de gemeente er met een gestrekt been in gaan en de Universiteit dwingt om een toontje lager te zingen. Wat zeg ik: om een heleboel toontjes lager te zingen. Zelden in Leiden zoveel verwaande arrogantie gehoord ten koste van de gewone Leidenaar.

 4. maarten kersten op

  Het was een surrealistische gebeurtenis in de raadzaal, waar de commissie Stedelijke Ontwikkeling bijeenkwam om zich te laten toespreken. Dat inspreken gebeurde door de met massale verhuizing naar het LUMC-terrein bedreigde huurders, die er nog maar 31 jaar wonen, geheel naar genoegen, in nog steeds goede, betaalbare en duurzame huizen. De behandeling in commissie en gemeenteraad volgt in januari. Triest nieuws wat je allemaal zo hoorde. De zeven emotionele inspreekbeurten waren indrukwekkend, daar waren de raadsleden het wel over eens. Nu moeten zij dit begrip nog vertalen in een opkomen voor de burger-in-nood. De bewoners en de wijkvereniging verwachten duidelijk dat de gemeente hen beschermt in deze bizarre kwestie. Overigens zijn de leuke en wakkerschuddende reacties hierboven van Sjaak en Ome Koos (ik mis Tante Sien nog) toevallig ook nog eens verwant: ze houden de universiteit heel passend een absurdistische lachspiegel voor…

 5. maarten kersten op

  @Henk, ja al die megalomane projecten inderdaad, van HBO/Mbo-opleidingen in het land, en niet alleen het ROC in Leiden. Leiden heeft een nominatie voor het Guiness Book Of Records met wat nú internationaal al een ‘wereldwonder’ wordt genoemd en een megalomane verspilling in een stad met halflege parkeergarages: de zes etages diepe parkeerkelder onder de Lammermarkt…! Dan komt er ook nog een diepe parkeerkelder bij onder de Garenmarkt/Korenvaarstraat. Páts ! Eventjes rond de 100 miljoen samen! Oftewel het reservepotje van de gemeente leeg… Net als straks die parkeerkelders. Verder zijn daar nog het Bètaplein, het Aalmarktproject, de doorbraak naar de Haarlemmerstraat met zelfs nieuwe stegen en bruggen, het Rijnsburgerblok met zijn letterlijk adembenemende hoogte (haalt de wind uit de zeilen van Molen De Valk), veel te hoog, en zo zijn er nog meer plannen in aantocht. Alles de hoogte in, of de diepte. Historisch of historiserend stadsgezicht telt ook niet meer; zie de monsterlijke en te hoge blokken die DUWO en de Meelfabriek mogen bouwen op het Loooiersplein en langs de Waardgracht. Protesten door de Historische Vereniging Oud Leiden en de in alle opzichten gedupeerde omwonenden tellen dan niet. Net als bij de vrij jonge sociale bouw in het Witte Singel Doelen complex en de kapitaalvernietiging door de sloop van vrijwel die hele, ruim 30 jaar oude, cluster daar. De vastgoedziekte heeft jaren geleden het toenmalige College van Bestuur al eens een flink schandaal opgeleverd, maar het blijkt nu ongeneeslijke ziekte te zijn bij de Leidse universiteit… Er zit een ‘directeur vastgoed’ in en die vindt het leuk om te jongleren met oude en nieuwe gebouwen, met poppetjes (bewoners) en met geldpotjes. Een leuke hobby, zullen we maar zeggen, vooral als je deze meneer Leenders enthousiast en niet-empathisch zijn geesteskind hoorde presenteren op inloopavonden voor de buurt en de in het artikel hierboven beschreven inspreekavond van de raadscommissie. Helaas is de vastgoedziekte besmettelijk gebleken: diverse universiteiten hebben daar, ondanks de crisis, bezuinigingen op onderzoek en kleine vakken, en op docentenposten, last van: Amsterdam, Utrecht, Delft, Eindhoven, Enschede (ja…die stad van FC Twente…) zijn zomaar een paar voorbeelden. Zie ‘De Groene Amsterdammer’ van deze week met een groot onderzoek naar…”De campus-economie…en de bouwwoede van de universiteiten”. Citaat: “Nederlandse universiteiten hebben de afgelopen decennia miljarden geïnvesteerd in vastgoed en er staan nog tientallen grote bouwplannen op de rol. Ze lopen hierbij grote risico’s en de doelen – meer studenten en meer innovaties – worden zelden bereikt, blijkt uit het onderzoek”.

 6. Gerard van der Veer op

  Het zou fijn zijn als het populisme van ‘Ome Koos’ en Sjaak Veringa, en het voor eigen parochie preken van Maarten Kersten – “leuke en wakkerschuddende reacties hierboven van Sjaak en Ome Koos (ik mis Tante Sien nog) (..) houden de universiteit (..) een absurdistische lachspiegel voor” – eens gezien werden voor wat het was: eenzijdig drammen.
  *
  Wat is het populisme: redeneren op basis van een verklaarde tegenstelling tussen het ‘gewone volk’ (zuiver, goed, hart op juiste plek, machteloos) en ‘de elite’ (berekenend, louter aan zichzelf denkend, harteloos, het volk duperend).
  *
  Ome Koos weet hoe het volk/’de gewone Leidenaar’) dient te reageren: “er met een gestrekt been in gaan en de Universiteit dwingen een toontje lager te zingen”. Koos spaart de gemeente vooralsnog (maar dat kan elk moment veranderen, zodra B&W of gemeenteraad een andere dan de door Koos gewenste en enig juiste keuze maakt). Alleen ‘de Universiteit’ is bij hem elitair (“verwaande arrogantie”, is overigens twee keer hetzelfde, Koos, als je dit niet te elitair van me opgemerkt vindt).
  *
  Zoals vluchtelingen, in een verwante discussie, van het volk dienen op te rotten, dient nu de elite dat: “Er is nog steeds een grote woningnood. Daarom moet de gemeente Leiden moet alle universiteitsgebouwen vorderen (goedschiks of kwaadschiks) om woningen voor de Leidenaars en de toekomstige Leidenaars te bouwen. Laat de Universiteit maar gaan bouwen bij de Wassenaarseweg.”
  *
  Een andere bekende mening van dat eenstemmig denkende volk (zo doen woordvoerders het althans vaak voorkomen), in weer een andere discussie, is dat de schouwburg maar dicht moet of een orkest opgedoekt, en het geld besteed aan leniging van de woningnood. Cultuur is immers de elite die zichzelf een cadeautje geeft.
  *
  Ook Sjaak heeft een prachtig volkse visie: “In 1574 kregen de Leidenaars na het beleg de universiteit. Maar het gaat het steeds meer op lijken dat de universiteit Leiden kreeg”. Hij moet medium Bep geraadpleegd hebben, want zijn oordeel/gevoelen komt uit de hogere wereld hem toegevallen.
  *
  Iets minder gestampte pot en iets meer inhoud graag, dames, heren.

 7. maarten kersten op

  @Gerard: inderdaad iets minder hutspot en iets meer inhoud zou je sieren. Je bent eigenlijk alleen maar aan het hakketakken op anderen die vanuit hun emotie met vergelijkingen de universiteit en de gemeente een spiegel voorhouden. Dat is niet populistisch; ook niet volks, al zou daar op zichzelf niets minderwaardigs aan zijn. Jouw keurig in rubrieken geordend, nogal denigrerend wegzetten van anderen die wél wat te vertellen hebben, daarbij heel direct zijn en niet alleen, zoals jij, indirecte betoogjes houden, zijn wel heel gemakkelijk en zwart-wit. Ook jouw belerende vingertje is niet populistisch, maar eerder Vox-Populistisch, ex-cathedra gepreek. Kom nou eens met een eigen betoog. Dan kunnen we dáár over praten. En preken voor eigen parochie doe ik hier niet, zoals je te primair veronderstelt zonder ook maar even te googlen of faceboekzoeken. Zoals ik ook al in een andere discussie met jou duidelijk maakte: ik woon juist helemaal aan de andere kant van de stad (Oranjegracht?) en ken zelfs niemand in het Doelensteeg-complex. Ik zit wel in diverse graemia van huur-, huurders- en huisvestingsbeleid, stadsbreed en gemeentelijk. Ik maak me in dit geval vanuit mijn inzichten, principes en idealen op dat gebied nogal kwaad op de achteloze manier waarop betrokkenen met oude en nieuwe miljoenen en met “poppetjes”, de huurders, omspringen. Moge de Kerstgedachte, net als in het terecht door jou als vergelijkbaar genoemde vluchtelingendebat, bij je indalen… Goede gedachte, eh, ik bedoel: goede dagen en kom tot adventsbezinning…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline